Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Вас здивує історія успіху... шпинату (Відео)

За сюжетом свою суперсилу моряк отримував від шпинату.

Фото із сайту waynesword.net.

Вас здивує історія успіху... шпинату (Відео)

Цей овоч став популярним завдяки... мультперсонажу

Шпинат дуже полюбляють за кордоном, французи навіть називають його «царем зелені». У нас же цей листовий овоч поки що не має особливого попиту. А дарма...

У 1929 році в американському коміксі Thimble Theatre вперше з’явився персонаж – моряк Попай, кілька років потому він став ще й мультиплікаційним героєм. За сюжетом свою суперсилу моряк отримував від шпинату. Уявіть собі: цей, здавалось би, незначний епізод у світі мультиплікації привів до того, що кількість споживання шпинату в США зросла тоді на 30 відсотків! Цей факт зберіг галузь виробництва шпинату від знищення, тож у 1937 році у штаті Техас, де найбільше вирощували цю рослину, навіть встановили статую на згадку про моряка Попайя та його автора – за їхній внесок у харчові звички американців.

Кажуть, шпинат тоді обрали через вміст у ньому вітаміну А, бо саме в ті часи вчені почали досліджувати корисні властивості рослини, розбираючи її чи не на молекули, – і за результатами цієї роботи темно-зелене соковите листя шпинату увійшло в десятку найкорисніших продуктів.

За що так цінують цей листовий овоч?

- Листя шпинату – джерело водо- і жиророзчинних вітамінів: С – підвищує імунітет, стимулює роботу мозку, А – відновлює зір, сповільнює старіння організму, Е – прискорює регенерацію клітин, повертає шкірі пружність, К – зміцнює кістки, група В – відновлює м'язи (за що цінується спортсменами), покращує роботу серця, контролює нормальну роботу репродуктивної функції.

- Калій зменшує набряки і сприяє боротьбі з целюлітом.

- Шпинат містить багато йоду, що важливо для нашого регіону, адже запобігає захворюванням щитоподібної залози. Властиво шпинатові й уповільнюввати ріст пухлин, його рекомендують їсти при променевій хворобі. У листі цієї рослини також багато заліза, калію, марганцю.

- Вміст великої кількості клітковини сприяє роботі кишківника: очищає його і нормалізує перистальтику. 

- Уповільнює процеси старіння нервової системи. Покращує розумову праце-
здатність, сприяє спокійному і міцному сну. Корисний у період реабілітації, знижує рівень цукру в крові.

- Мідь, що входить до складу шпинату, захищає шкіру від впливу ультрафіолету, що актуально для людей, які багато часу проводять на свіжому повітрі.

- Лютеїн, що також міститься в його листі, забезпечує профілактику очних захворювань.

- У любителів шпинату здорові і міцні зуби, нігті, пишне волосся, здорова підтягнута шкіра з мінімальною кількістю зморшок.

- Шпинат – низькокалорійний продукт, тому підходить людям із зайвою вагою, а також тим, хто стежить за своєю фігурою. У 100 грамах свіжого або вареного шпинату – всього 23 ккал.

- Радять їсти цей продукт вагітним, маленьким дітям, адже він прекрасно засвоюється, позбавлений смаку і містить багато корисних для організму речовин.

Як правильно вживати шпинат

«Це звичайна листова зелень. Велика кількість хлорофілу в складі рослини, яка й відповідає за її інтенсивний зелений колір, а також високий вміст заліза, каротиноїдів, аскорбінової кислоти, магнію та інших речовин, без сумніву, у певній кількості роблять шпинат корисним для вживання, – вважає дієтологиня Світлана Фус. – Додавайте його помірно до салатів разом з іншою зеленню в сирому вигляді або ж термічно обробляйте. Але не інтенсивно. Пам’ятайте, що термічно оброблені продукти все ж втрачають певну частину біологічно активних речовин у своєму складі».

Завдяки незначному епізоду у світі мультиплікації кількість споживання шпинату у США зросла на 30 відсотків!

Однак варто нагадати, що хоча шпинат – комора антиоксидантів та поживних речовин, його потрібно вживати з достатньою кількістю білків і жирів. І точно недоцільно використовувати як заміну основному прийому їжі. Тож перш за все дотримуйтесь у харчуванні здорового балансу.

«Нас запевняють, що у шпинаті велика кількість заліза, але уявіть, скільки його треба з’їсти, щоб наповнити організм цим мікроелементом. Тим більше, що з рослинною їжею залізо в організмі людини засвоюється гірше, ніж з продуктами тваринного походження. Шпинат – рослина, вживання якої має і протипоказання. Деякі його кислоти, зокрема щавлева, не показана людям у яких є подагра або сечокам’яна хвороба», – застерігає лікар-дієтолог.

З огляду на те, що нейтральний смак шпинату додає яскравого кольору будь-якому набору продуктів, цей популярний продукт легко додавати до різних страв: супів, салатів, соусів, пирогів. Популярні також сік та коктейлі з листя шпинату. Останні – чудовий варіант для шпинатної дієти. 

У кулінарії шпинат використовують свіжим або замороженим. Його варять, тушкують, запікають. Подають окремо як гарнір до м'яса або додають у салати, крем-супи, роблять запіканки, смузі, начинку для пирогів. Він відмінно поєднується з усіма продуктами. А ще це чудовий харчовий барвник для кремів, млинців, коржів.

До речі, шпинат зберігається не більше 2 днів і швидко втрачає свої властивості.

Читайте також: Переселенці з Донеччини разом із журналістами «Волині» ліпили вареники на фронт і співали «Волинь моя...» (Фото, відео).

Реклама Google

Telegram Channel