Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Кому корисний, а кому може зашкодити березовий сік

А ви так пробували? Маєте ще кумедніше фото – надішліть у редакцію «Цікавої газети на вихідні»!

Фото із сайту depositphotos.com.

Кому корисний, а кому може зашкодити березовий сік

Здавна люди шанували, поважали і любили березу як джерело цінних і цілющих компонентів. Найвідомішим із них є її сік

Повертає сили і бадьорість 

До складу березового соку входить безліч важливих мікроелементів: кальцій, залізо, глюкоза, дубильні речовини й органічні кислоти. У весняний період, коли наш організм ослаблений, цей напій допоможе повернути сили та бадьорість.

Березовий сік рекомендують пити людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура, печінки, при запаленнях дванадцятипалої кишки. Він стимулює перистальтику кишківника, заспокоює подразнення. Є гарним сечогінним, протизапальним та протиалергічним засобом.

Здавна вважається, що березовий сік має глистогінні властивості, і його корисно пити людям із частими головними болями, а також – під час бронхіту (має відхаркувальні властивості).

Категорично не можна давати березовий сік дітям до півроку!

Цей сік корисний при інтоксикації організму. Допомагає вивести пісок із печінки і нирок, сечову кислоту, токсини після прийому ліків та інші шкідливі речовини, які накопичуються у тілі.

А ви знали, що березовий сік також можна застосовувати для догляду за шкірою і волоссям? Ним корисно вмиватися  людям із жирною та комбінованою шкірою, а також веснянками. Його можна заморожувати й протирати шкіру кубиками льоду.

Але цей напій можеі нашкодити

Треба пам’ятати, що не весь березовий сік однаково корисний. Іноді такий напій може навіть нашкодити організму.

У консервованому  користі немає. Ба більше, він містить досить велику кількість цукру. Тому його варто вживати у невеликій кількості дітям і тим, хто стежить за фігурою. А людям із цукровим діабетом варто взагалі відмовитися від солодкого березового соку!

Найкорисніший березовий сік – свіжозібраний.  Його можна зберігати в холодильнику протягом двох діб без спеціальної обробки. Потім він втрачає свої корисні властивості.

Важливо також, в яку тару збирали березовий сік у лісі і в чому транспортували. Якщо посуд був недостатньо чистим, у напої можуть розвинутися хвороботворні бактерії.

Користь березового соку значною мірою залежить від того, де його зібрали. Якщо береза росте, наприклад, біля автомобільної траси, її «сльози» не принесуть жодної користі для організму і, навпаки, можуть навіть нашкодити. Такий напій може містити токсини, важкі метали тощо.

Не слід вживати сік у занадто великих кількостях людям із каменями в нирках, оскільки це може призвести до їх руху.

Хоча вважається, що березовий сік має протиалергенні властивості, його не можна вживати людям, які мають алергію на пилок берези.

Категорично його не можна давати дітям до півроку!

Дорослим можна пити не більше одного літра березового соку на день, а дітям і літнім людям – не більше  склянки. Зауважте: сік, щойно принесений із двору або з холодильника – дуже холодний і, якщо його пити одразу, можна застудити  горло. Тому будьте обережні!

Тільки факти:

=  Із лікувальною метою березовий сік можна пити мінімум двічі на день по півсклянки вранці і ввечері. Загалом можна пити від одного до двох літрів на день.

= Сік припиняють збирати, коли з набряклих бруньок розпускається листя, бо після цього він втрачає цінні властивості.

= Після збору зроблений отвір у березі необхідно обов’язково замастити глиною, варом, грунтом чи мохом, щоб дерево не хворіло.

Лія ЛІС.

Читайте також: Зробіть квас із березового соку.

Реклама Google

Telegram Channel