Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Українка Марина В’язовська через 400 років перевернула науковий світ

«Математика завжди мені здавалася найбільш зрозумілим предметом».

Фотоколаж із сайту pravda.com.ua.

Українка Марина В’язовська через 400 років перевернула науковий світ

За це українка отримала найпрестижнішу нагороду в математиці – медаль Філдса. І стала лише другою жінкою в історії, яка має таку відзнаку

У 2016 році Марина В’язовська розв’язала математичну проблему оптимального пакування куль (сфер) у просторі високої розмірності. Раніше таку задачу розв’язували максимум для трьох вимірів. Українка ж довела розв’язок у 8 та 24! Її відкриття назвали сенсацією у світі математики.

Адже лише кілька років перед тим вчені завершили перевірку розв’язку цієї задачі, який запропонував інший дослідник ще у 1990-их і який стосувався звичайного тривимірного простору. Доведення сформульованої на початку

XVІІ століття гіпотези Кеплера в цьому випадку займало понад 300 сторінок і частково покладалося на комп’ютер. Розв’язання В’язовської було викладене лише на 20 сторінках (Йоганн Кеплер – видатний німецький філософ, математик, астроном, астролог та оптик, відомий насамперед відкриттям законів руху планет, названих законами Кеплера на його честь. – Ред.).

У 2022-му році внесок Марини В’язовської у світову науку був відзначений медаллю Філдса – найвищою світовою нагородою за математичні дослідження.

У математиці ця нагорода прирівнюється до Нобелівської премії – на додачу переможець отримує 15 тисяч канадських доларів.

37-річна українка, яка завідує кафедрою теорії чисел у Швейцарському федеральному технологічному інституті Лозанни (EPFL), стала лише другою жінкою-лауреаткою медалі Філдса – до неї цю нагороду отримала іранка Мар’ям Мірзахані у 2014 році.

Доведення сформульованої на початку XVІІ століття гіпотези Кеплера займало понад 300 сторінок. Розв’язання В’язовської було викладене лише на 20 сторінках.

На церемонії нагородження на Світовому конгресі математики Марина В’язовська – мама двох дітей – говорила про біль України та злочини російських окупантів, а грошову премію віддала на підтримку нашої країни.

Жінка-математичний геній народилася в Києві 2 грудня 1984 року. Захопилася математикою у ранньому віці.

«Мені подобалася математика ще зі шкільних років, – розповіла В’язовська журналістам. – Вона завжди здавалася найбільш зрозумілим предметом. Оскільки мені це подобалося, я витрачала на це більше часу і, зрештою, стала краще знати математику, ніж інші предмети. Тоді вона мені починала подобатися ще більше – і так далі».

Отримавши ступінь бакалавра Київського національного університету імені Тараса Шевченка, В’язовська переїхала до Німеччини, щоб отримати ступінь магістра в Технічному університеті Кайзерслаутерна, а потім втупила до

Боннського університету, де в 2013 році отримала ступінь доктора філософії з модульних форм. У грудні 2016-го вона пристала на пропозицію EPFL стати доценткою, і вже за рік – у свої 33 – вона стала професоркою.

Зараз 39-річна Марина В’язовська очолює кафедру теорії чисел у Федеральній політехнічній школі Лозанни у Швейцарії. 

Діяльність її важлива для країни. Вона є однією з тих, завдяки кому Україна долучається до творення передової науки. Її успіхи мотивують українську молодь.

Усвідомлюючи це, Марина В’язовська знаходить час для спілкування зі студентами і приїжджає з лекціями в Україну. Редакція інтернет-видання «Українська правда» в своєму проєкті «Сила жінок» включила її до списку найвидатніших жінок країни в номінації «Освіта та наука».

Марія ВЛАСЕНКО, співзасновниця Міжнародного центру математики в Україні.

Читайте також: На передовій нагородили воїна з Волині, який в одному бою знищив 11 окупантів​.

Реклама Google

Telegram Channel