Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Окупація Київщини тривала рівно один місяць, один тиждень і один день

«Хотілося допомогти кожному».

Фото із сайту eurosolidarity.org.

Окупація Київщини тривала рівно один місяць, один тиждень і один день

Лідерка «Європейської Солідарності» у Київраді Марина Порошенко побувала біля Романівського мосту, через який рівно два роки тому евакуйовували людей з Бучі та Ірпеня

Вона нагадала, що за час окупації лише на Київщині ворог вчинив понад 9 тисяч воєнних злочинів, вбив понад 1500 місцевих мешканців, пошкодив та зруйнував понад 26 тисяч будинків.

«Ми через два роки повернулися на місце цих сумних подій. Дуже багато мешканців Київщини не попередили заздалегідь про війну, щоб вони могли врятувати свої життя і життя своїх близьких. Вони залишилися під окупацією, і кожного дня їх життю загрожувала небезпека. Навіть просто вийти  на вулицю означало, що тебе можуть вбити, людей просто розстрілювали, як у тирі», – згадує Марина Порошенко.

Два роки тому Марина Порошенко допомагала евакуйовувати людей з Бучі та Ірпеня.
Два роки тому Марина Порошенко допомагала евакуйовувати людей з Бучі та Ірпеня.

 «Тут була «дорога життя», навіть видно, що залишилися переходи, по яких перевозили людей. Вони рятували своїх старих батьків, які вже не могли пересуватися, їх переносили на ношах, як і хворих людей. Я позичила ноші в Олександрівській лікарні, пообіцяла, що обов’язково поверну, бо вони були навіть з інвентарним номером», – розповідає Марина Порошенко подробиці тих днів. Загалом під прикриттям бійців 206-го батальйону близько двадцяти тисяч мешканців Приірпіння змогли вирватися з-під обстрілів. Тоді для прикриття людей від куль задіяли банківські бронемашини для перевезення готівки.

Читайте також: «Євросолідарність» зареєструвала законопроєкт про термін звільнення з віськової служби.

«Люди йшли з дітьми, домашніми улюбленцями, навіть папуг переносили, не кажучи вже про котиків і собак.Усі дякували за те, що їх не покинули, бо в окупації у них було відчуття, що держава про них забула, – зазначила Марина Порошенко. – Ми з громадською організацією «Брати по зброї», «Справа громад» та разом з новоствореним 206–им батальйоном територіальної оборони відвозили їх на Лаврську, надавали необхідну медичну допомогу, ми їх годували, давали гарячий чай. Потім розподіляли логістику, кому куди їхати».

«Ми ніколи не повернемося до колишнього життя, ми стали іншими, ми ніколи цього росіянам не пробачимо. Дуже важливо сьогодні згадувати ці історії для того, щоб вони давали нам енергію, поштовх рухатися вперед. Ми звільнили Київщину, і це надихає нас не здаватися за будь-яких умов, не втрачати віру в те, що ми зможемо перемогти. Треба набратися терпіння», – вважає Порошенко.

«Хотілося допомогти кожному».
«Хотілося допомогти кожному».
 
Telegram Channel