Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Михаїла Булгакова визнали символом російської імперської політики

Пам’ятник на Андріївському узвозі, 13 у Києві праворуч від будинку, де в 1906–1913 проживав письменник і де зараз знаходиться його меморіальний музей.

Фото із сайту vikna.tv.

Михаїла Булгакова визнали символом російської імперської політики

Він був українофобом за світоглядом. Такий висновок Українського Інституту національної пам’яті

Експерти зазначили, що попри те, автор російськомовних романів «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Біла гвардія» та інших народився і тривалий час жив у Києві, його родина була вихідцями з Орловської губернії, а сам Булгаков – став імперцем та українофобом за світоглядом.

«Письменник, незважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. Світоглядно був на позиціях російського імперіалізму, білогвардійщини, схвалював експансію російського комунізму», – йдеться у фаховому висновку експертів УІНП.

Експерти також зауважили, що антигуманний дискурс оповідання Булгакова «Я убил» (1926 року) повністю резонує з наративами нинішніх кремлівських пропагандистів – Дугіна, Соловйова, Скабєєвої та є прототекстом сьогоднішніх закликів до нищення українців. «Оповідання містить ідеологію фашизму: пораненого військового лікаря-українця лише за його національну приналежність вбиває персонаж-лікар, альтер еґо Булгакова. Автор, лікар за фахом, художньо смакує момент вбивства та, керуючись ідеєю етноциду, доводить абсурдну тезу: лікарську присягу, кодекс Гіппократа можна переступити», – йдеться в аналізі творів російського письменника.

Михаїл Булгаков і його оточення не визнавали існування української мови.

«З огляду на викладене вище, об’єкти (географічні об’єкти, назви юридичних осіб, пам’ятники та пам’ятні знаки), присвячені російському письменнику М. А. Булгакову (1891–1940), відповідно до частини першої статті 2 Закону містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені М. А. Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики», – резюмували в Українському інституті національної пам’яті.

У столиці України не місце пам’ятникам російським нацистам!

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel