Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Торчинська ОТГ: фальсифікації на старті!*

А люди хочуть, щоб усе було чесно.

З відкритих джерел

Торчинська ОТГ: фальсифікації на старті!*

Процес децентралізації та формування об’єднаних територіальних громад дає можливість громадянам самотужки впорядковувати своє життя. Місцеве самоврядування нарешті отримує ресурси для розвитку сіл та селищ, а місцеві громади – більше повноважень й можливостей. Уже зараз там, де за новою виборчою системою обрані органи самоврядності, помітні позитивні зміни та менше корупції і зловживань: тут владу контролює сам народ

Проте реформування та відродження справжнього самоврядування зіткнулося з новими перепонами. Оголосивши курс на децентралізацію, влада робить усе для того, щоб демотивувати активних громадян і зробити новостворені ОТГ неповноцінними та залежними. Програвши ідеологічно, хочуть виграти силою. Справді, у багатьох громадах було зафіксовано застосування адміністративного ресурсу і підкупу виборців, інші порушення. Але особливо усі негативні моменти проявилися з початком старту виборів у Торчинській ОТГ.

Оголосивши курс на децентралізацію, влада робить усе для того, щоб демотивувати активних громадян і зробити новостворені ОТГ неповноцінними та залежними. Програвши ідеологічно, хочуть виграти силою.

Уже саме формування складу Торчинської селищної виборчої комісії ознаменувалося своєрідним політичним колоритом – туди було включено представників від «Опозиційного блоку». Колишня Партія регіонів була відсутня у політичних процесах краю після відомих революційних подій 2014 року. І раптом така активність! У селищі багатьом відомо, що запропонував цих членів комісії Юрій Кревський, торчинський селищний голова, який певний час активно співпрацював з регіональною організацією. Ось такі політичні реверанси, аби тільки мати можливість впливати на більшість складу ТВК.

20 березня відбулося засідання Торчинської селищної виборчої комісії та винесено на розгляд питання про поділ на одномандатні виборчі округи. Виявили бажання взяти участь у засіданні і прибули сільські голови Буянівської, Веселівської, Садівської сільських рад. Проте комісія відмовила керівникам сільських громад. Звичайно, творити порушення краще без зайвих очей. Але дивним чином тут був присутній заступник голови Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра, а також з’явився Юрій Кревський.

Під патронатом своїх наглядачів виборча комісія не тільки з порушенням норм виборчого законодавства визначає кількість та межі виборчих округів, а й заперечує усю природу речей. Простий математичний розрахунок доводить: середня кількість виборців у 26 територіальних округах з урахуванням вимог ч. 5 ст. 17 Закону України «Про місцеві вибори» обчислюється шляхом ділення 6217 виборців, виборчі адреси яких віднесені до ОТГ, на загальний склад із 26 депутатів та становить 239 осіб. Але у членів комісії своя особлива математика: для 412 виборців села Усичі – один депутат, для 686 виборців сіл Садів, Кошів – 2 депутати.

Пояснення таких обмежень прав виборців сільських громад просте: ні селищний голова, ні місцеві осередки парламентських політичних партій не мають підтримки. Партійне керівництво вимагає електоральних результатів, а селяни вперто не довіряють збанкрутілим діячам. У гонитві за дешевим рейтингом вдаються до різних маніпулятивних технологій. Так, у селі Веселе неодноразово був помічений Андрій Козюра, який підбурював за вихід із ОТГ. Може хотів поділитися «досвідом» міської ради, сесії якої супроводжуються скандалами, перепалками та навіть бійками. Проте веселівці виявилися мудрішими: депутати Веселівської сільської ради повторно підтвердили участь в ОТГ.

Для Юрія Кревського (в разі обрання) зменшення кількості сільських депутатів зручне тим, що можна буде обмежувати фінансування сільських громад і порушувати питання про скорочення освітніх та медичних закладів. Розробка ефемерних проектів із будівництва спортивного комплексу чи містечкового аеропорту зручніша, аніж гарантування та забезпечення елементарних умов розвитку віддалених сіл. Поділяти виборців на сорти, щоб володарювати, — простіше, ніж згуртувати та об’єднати.

Сільські голови Галина Кучер, Оксана Семенюк, Іван Шендюх, відстоюючи законні виборчі права своїх односельчан, звернулися в суд з адміністративним позовом. Волинський окружний адміністративний суд рішенням від 23 березня встановив: «Визнати протиправною та скасувати постанову №2 від 20.03.2018 року «Перші вибори депутатів Торчинської селищної ради об’єднаної територіальної громади і торчинського селищного голови 29 квітня 2018 року». Зобов’язати Торчинську селищну виборчу комісію з перших виборів депутатів Торчинської селищної ради об’єднаної територіальної громади і торчинського селищного голови, які відбудуться 29 квітня 2018 року, утворити одномандатні виборчі округи з приблизно рівною кількістю виборців відповідно до частини 2 статті 17 Закону України «Про місцеві вибори».

Проте махінатори не вгамувалися. Львівський адміністративний апеляційний суд, розглянувши апеляційну скаргу Торчинської ТВК, постановив: апеляційну скаргу залишити без задоволення. Активні громадяни захистили своє право на участь у виборах. Із сильного самоврядування згодом постане реальне народовладдя. Головне сьогодні – вистояти і перемогти!

Марина ВЕСНИЧ

Telegram Channel