Великодній хліб — ​це аналог церковного, проте його заведено готувати вдома - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.32 € 26.76
Великодній хліб — ​це аналог церковного, проте його заведено готувати вдома

А з нашого борошна паска буде неперевершеною.

Волинь-нова

Великодній хліб — ​це аналог церковного, проте його заведено готувати вдома

Цікаво, що в слов’янських народів з ним пов’язані не тільки християнські звичаї. Його не лише освячували у церкві, але й розкладали шматочки в полі, закликаючи врожаї, а по тому, якою вийде у господині паска, визначали, наскільки вдалим буде для неї наступний рік. За формою традиційний великодній хліб нагадує церкву з куполом, тому на верхівці зображували хрест. Це особливий вид випічки — ​складно пояснити, чому дріжджовий хліб, спечений на Великдень, може довго зберігатися і не покриватися пліснявою

У різних країнах існують свої рецепти «пасочок». До них додають і родзинки, і цукати, і різні спеції. Представники виробника борошна ТМ «ВІЛІЯ», ТзОВ «ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ» спробували розібратися, а які ж рецепти та особливості випікання великоднього хліба існують у господинь, що мешкають на території, де власне і вирощується сировина для виготовлення борошна.

Першою повідала нам про свої секрети Антоніна Василівна Мельнічук, яка народилась і проживає в селі Бокійма Млинівського району Рівненської області, людина, яку любить тісто, онуки та правнуки (має  3 дітей, 6 онуків та 2 правнуки).

«Першу паску спекла в 25 років, коли не стало мами, і вже роблю це понад 35 літ: печу короваї, хліб, паски. Завжди слідувала рецепту, що залишила мама, а зараз і моя дочка користується ним, хоча може щось вдосконалити, не боїться експериментувати», — ​розказує господиня і показує фото власноруч спечених короваїв. Пізніше дізнаємося, що навіть з Польщі отримує замовлення. Запитуємо про великодній хліб: у чому ж секрет? Тільки всміхається, каже, що нічого особливого. Розпочинає приготування паски завжди зрання у середу чи четвер, щоб пасочка вдалась, у хаті повинно бути чисто і тепло, а головне — ​тихо, щоб, як то кажуть, «тісто не втекло», господиня повинна бути чистою і охайною.

Випікає пані Антоніна паску в печі, має окремо відведений посуд для тіста. Місить його довго, до 2-х годин, чекає, коли підійде ще 3–4 години, користується лише чавунними формами, до них звикла, бо коли використовуєш паперові, треба пильнувати, адже є ризик, що паска згорить. Ділиться своїм секретом: щоб вона не черствіла, необхідно додати стопку горілки або дві ложки спирту.

Витягнувши готову з печі, змазує її медом, розведеним у воді, та прикрашає власноруч зробленими квітами. За один раз може спекти до 18 пасок. До Великодня пече ще й мазурки — ​солодку здобу, яку дуже полюбляють онуки.

Антоніна Василівна радо поділилась з нами своїм рецептом.

Рецепт паски від Антоніни Василівни
Інгредієнти: 1 л молока; 9 ст. цукру; 30 яєць; 300 г дріжджів; 1 кг масла; 1 склянка рафінованої олії; 500 г родзинок; 500 г кураги; 3 пачки ваніліну; 1 чайна ложка кориці; борошно, 1 стопка горілки або 2 ст. л. спирту.

А ми продовжуємо дослідження. Далі наша зупинка — ​село Пустомити Горохівського району Волинської області, де мешкає родина місцевого священика отця Степана. Любов Григорівна Трефлер (наступна наша господиня) сама родом із Львівщини, але вже 15 років як оселилися тут, де чоловік отримав парафію.

Спочатку пані Любов не пекла пасок, їх завжди приносив церковний староста, та після народження доньки зрозуміла, що вже час самій починати.

Перший раз пекла за маминим рецептом, але з часом удосконалила його. Завжди випікає святковий хліб у суботу, але цього року традицію доведеться порушити: готувати в четвер, бо в суботу велике церковне свято — ​Благовіщення.

Згадує, що бабуся розпалювала піч свяченою вербою, випікала одну велику паску і несла її на освяту до церкви, замотуючи в хустку. Повчала: щоб в житті все було добре, пасочка не повинна розірватись під час випікання, а для цього не можна заглядати до неї, поки вона печеться.

Починає готувати Любов Григорівна з молитви, використовує лише домашні молоко та яйця, а борошно тільки ТМ «ВІЛІЯ».

Випікає ще й великоднього баранчика, якого прикрашає гілочками букшпану (самшит), який теж освячує.

Рецепт паски від Любові Григорівни
Інгредієнти: 1 л молока; 100 г дріжджів; 2 склянки цукру; 100 г олії (рафінованої); 100 г масла; 10 яєчних жовтків; щіпка солі; 1 пачка ваніліну.

Про перший не зовсім вдалий досвід у випіканні великоднього хліба (перегріта піч — ​і підгоріла пасочка) розказує нам Євгенія Петрівна Гомон, 1948 року народження, жителька села Бубнів Горохівського району Волинської області. Пече паски з 1969 року, як вийшла заміж. Починає ще у середу: пересіває борошно 2 рази, щоб воно набралося повітря та нагрілося, а вже в четвер, у чистенькій хаті, з самого ранку, починається дійство створення святкового хліба.

Рецепт  традиційної пасочки  від пані Євгенії
Інгредієнти: 2 л молока, 15 цілих яєць та 15 жовтків, 400 г масла, 200 г маргарину, 4 пачки дріжджів, 2 л цукру, лимонна цедра, кориця, ваніль, 1 склянка олії.
Рецепт сирної: 1 кг сиру, 4 ст. л. манки, 100 г масла, 4 яйця, 1 пачка ванільного цукру.  

ТМ «ВІЛІЯ» дякує справжнім леді (в перекладі з англійської — ​та, що місить хліб) за набутий досвід, цікаві історії. А усім, хто хоче випробувати себе у випіканні великоднього хліба, бажає успіхів.