Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Доброго дня вам, люди!

Помічайте усмішки навколо себе, адже вони надихають.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Доброго дня вам, люди!

Жовтий заряд хорошого настрою

Символічне усміхнене обличчя — смайлик — можна зустріти де завгодно: від наліпок на одязі й аж до щоденників учнів молодших класів — замість оцінок. Тим цікавіше усмішка виглядає на супутниковій антені

Зображення на жовтому тлі винайшов у 1963 році американський художник–рекламіст Харві Болл. Перебравши різні варіанти, він зупинився саме на цьому, який розійшовся цілим світом. І ось з Америки смайлик домандрував аж до селища Володимирець, що на Рівненщині, де й зроблене це фото. Здалеку помітно «тарілку», з якої усміхається хитреньке личко. Захоплює винахідливість власника антени, котрий вирішив ось так оригінально прикрасити її.

Важко сказати, чи знав автор «розпису», що смайлик справді пов’язаний із засобами масової інформації. Коли в 1972 році європейці вперше побачили це зображення, французька газета «France Soir» розпочала акцію «Знайдіть час усміхнутися». Логотип «смайл» використовувався для позначення матеріалів, які мали позитивний зміст. Тож символічним видається намальоване на супутниковій антені дотепне зображення, адже гарних новин зараз не надто багато. Залишається побажати, щоб життя дарувало нам більше приємних моментів, особливо напередодні 1 квіт­ня. J

 

Як той смак чудовий описати?

Базарного дня на «Варшавському» ринку людей надзвичайно багато. А в торгових залах із м’ясною продукцією їх ще більше

Здається, всі продають те саме, але біля одних вітрин порожньо, а біля інших — черги такі, що за ними не видно товарів. Якраз в одній із них огрядна жінка в розкішній шапці, з двома великими яскравими пакетами вибирає ковбасу. Спочатку, не поспішаючи, розглядає асортимент, а потім починає перелічувати характеристики: «Така, шоб свіжа була. Без сала. А може, підкопчєної трохи взяти. Чи нє? Чи сосісок…» Пропозиції продавчині її явно не влаштовують, хочеться чогось особливого. Зрозуміло, що черга поступово починає невдоволено хвилюватися. І тут жінка наводить остаточний аргумент: «Дайте такої ковбаси, шоб і добра була, і не дуже дорога. Ну таку — я даже не знаю, як сказати».

У цей момент чоловік, який стоїть за нею, посміхаючись (і не так підтримати, як аби «підколоти»), каже жінці: «Що ж ви ось так. Українська мова багата — завжди можна підібрати влучне слово». Не задумуючись ні на секунду, пані повернулася до сусіда та різко кинула: «Українська мова, може, й багата, а я людина бідна — хочу шось нормальне купити». Після короткої паузи спочатку ніяково засміявся чоловік, потім — продавчиня, а вже за ними — й сама авторка «афоризму».

Що тут скажеш, справді — аргумент ніби беззаперечний. Але і смішно, і не дуже. Все–таки рідну мову знати потрібно, бо ж «не хлібом єдиним…» Не кажучи вже про ковбасу.

 

Його картини розійшлися по всьому світу

Щоб заохотити молодь до творчого розвитку, Кабінет Міністрів України заснував стипендію імені художника, учасника Революції гідності Тараса Більчука з Рівненщини

Фото скривавленого Тараса Більчука  стало одним із трагічних символів Майдану.
Фото скривавленого Тараса Більчука стало одним із трагічних символів Майдану.

 На грошову винагороду можуть претендувати студенти установ вищої освіти державної форми власності, які здобувають спеціальності образотворче і декоративне мистецтво, реставрація, дизайн і мають значні успіхи у навчанні та особливі досягнення у творчій діяльності. Нагадаємо, Тарас Більчук — відомий в Україні і світі художник, активний учасник Революції гідності. За громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних принципів демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові митець був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня та орденом Героїв Небесної сотні (посмертно). Торік у 56–літньому віці Тарас Більчук помер. Його поховали в рідному селі Коршів Здолбунівського району.

Валентин СТАВСЬКИЙ.

 

30 березня

Сонце (схід — 5.56, захід — 18.51, тривалість дня 12.55). Місяць у Діві, Терезах. 13–14 дні Місяця. Іменинники: Марина, Віктор, Олексій, Макар.

31 березня

Сонце (схід — 5.53, захід — 18.53, тривалість дня 13.00). Місяць у Терезах. 14–15 дні Місяця.

Іменинники: Наталія, Дмитро, Кирило.

1 квітня 

Сонце (схід — 5.53, захід — 18.53, тривалість дня 13.00). Місяць у Терезах. 15–16 дні Місяця.

Іменинники: Дарина, Софія, Інокентій.

2 квітня

Сонце (схід — 5.51, захід — 18.54, тривалість дня 13.03). Місяць у Терезах, Скорпіоні. 16–17 дні Місяця. Іменинники: Клавдія, Віктор, Микита, Сергій.

3 квітня

Сонце (схід — 5.49, захід — 18.56, тривалість дня 13.07). Місяць у Скорпіоні. 17–18 дні Місяця.

Іменинники: Володимир, Кирило, Федір, Яків.

 

Екзотичний зелений барометр

Уже кілька місяців спостерігаю за бананом, що чудово собі росте вдома на підвіконні. Ще до початку весни побачив, що у певні дні на краях широких листків з’являються краплі води

Спочатку списав це на наслідки обприскування. Та через деякий час помітив, що краплі не завжди висять після «душу».

Потім зауважив, що банан «плакав» саме тоді, коли надворі йшов дощ. Подібне повторилося і в сніжну погоду. Відтак охрестив його «барометром». Вранці підходжу поглянути на рослину: є краплі — це до опадів, немає — буде ясно. Заcумнівався у здібностях екзота лише тоді, коли нещодавно банан випустив крапельки, а надворі було сонячно і без опадів. Аж надвечір здогадався, до чого вони виступили: в полудень пригріло і з дахів добряче крапало. Таки недарма сигналізував зелений барометр!

Сергій НАУМУК.

 

«Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить»

30 березня вшановують пам’ять преподобного Олексія, названого в народі Теплим. Зазвичай цієї пори активно тане сніг, тож за потоками води провіщали погоду. Якщо великі вони — то літо мокрим буде. Коли ж на Олексія тепло — таку й весну чекай, а як холодно — то вона трохи спізниться

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 30 березня — хмарно, невеликий дощ, вночі місцями з мокрим снігом. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від –1 до +4, вдень — 5—10 градусів тепла. 31–го — хмарно, невеликий дощ. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 0 до +5, вдень — 10—15 градусів тепла. 1–го — хмарно з проясненнями, дощ. Вітер південно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від +1 до +6, вдень — 10—15 градусів тепла. 2–го — хмарно з проясненнями, дощ, вночі місцями з мокрим снігом. Вітер західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від –1 до +4, вдень — 2—7 градусів тепла. 3–го — без істотних опадів, вночі невеликий дощ з мокрим снігом. Температура повітря вночі — від –2 до +3, вдень — 2—7 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 30 березня було 1947 року — плюс 21, найхолодніше — 1952–го — мінус 6 градусів. Радіаційний фон по області становив 0,010 мілірентгена за годину.

У Рівному 30 березня — хмарно, можливий невеликий дощ. Температура — від 3 до 11 градусів тепла. 31–го — від +5 до +15. 1–го — від +9 до +15. 2–го — від +2 до +8. 3–го — від –2 до +5. Усі дні — похмуро, можливі опади.

Telegram Channel