Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Жінки, ви хотіли бути як чоловіки — не нарікайте?!

Волинь-нова

Жінки, ви хотіли бути як чоловіки — не нарікайте?!

Маршрутки і тролейбуси у Луцьку в години пік нагадують стару гру зі стільцями, коли гравців більше, ніж місць. Салон переповнений, пасажири знервовані, кожен готовий зайняти сидіння, яке раптом звільнилося. Нарешті така нагода випадає, але старшу жінку випереджає молодик, вмощується в кріслі, виймає телефон                  і відмежовується від зовнішнього світу…

Нещодавно ми в редакції обговорювали типову сьогодні поведінку деяких чоловіків (не всіх!) у транспорті, які не тільки не поступаються місцем, а можуть нахабно зайняти його перед носом у старших, вагітних, батьків із дітьми або жінок. Це неподобство наші журналісти жартома назвали гендерною рівністю, про яку зараз багато говорять, і до якої дівчата буцімто прагнули. Мовляв, от вам рівноправність у всій красі. Хотіли бути як чоловіки — не нарікайте. Всі заплатили за проїзд, всі мають однакове право сидіти.

Зрозуміло, що норми поведінки в громадському транспорті ігнорують не тільки чоловіки, а й жінки. Поступатися місцем тим, хто слабший, мала би кожна вихована людина, і стать не грає суттєвої ролі. Але хочеться зупинитися саме на чоловіках. Чи повинні вони вставати, щоб жінка сіла, чи норми етики сьогодні змінилися? Безумовно, людина, яка проявила увагу до іншої (не важливо до кого – до пенсіонера чи молодої дівчини з важкими сумками), заслуговує на повагу. Та чи треба її осуджувати, якщо вона цього не зробила?

Ви здивуєтеся, але багато хто на це запитання зараз відповідає «ні». Один із аргументів: ми йдемо в Європу, а там таке не прийнято. Пропонуючи дамі сісти, ви ніби натякаєте на її вік, і тим ображаєте. Я з цією точкою зору не погоджуюся: наші жінки, як і європейські, також хочуть якомога довше залишатися енергійними та активними, але при цьому не образяться, якщо молодь дасть місце у транспорті. Однак таке можна побачити все рідше.

Звісно, не тільки в європейській моді криється причина сидіння чоловіків при стоячих жінках. Всезнаючий інтернет, в якому ця тема активно обговорюється, видав чотири передумови такої поведінки, посилаючись на психологів. Перша — чоловік не відбувся як особистість. Друга — він сідає за звичкою: спочатку його балувала мама, потім дружина. Третя причина — озлобленість на жінок (ту ж маму чи дружину). І четверта — погане виховання.

Із перерахованого мені найбільш правдоподібним видається четверта причина. Погоджуюся, жіноча самостійність зробила свою справу. Але добре вихована людина, джентльмен завжди буде поводити себе відповідно. Для нього неприйнятно сидіти в товаристві жінки, яка стоїть. Якщо в сім’ї, де росте хлопчик, дотримуються правил етики, то в майбутньому чоловікові це також проявиться, всупереч гендерним віянням. Є норми, які вибудовувалися століттями, і вони визначають внутрішній стан людини. На підтвердження цієї думки хочу процитувати юриста із Дніпра: «Те, що чоловік повинен поступатися місцем у транспорті, не прописано жодним законом. Але так само він не зобов’язаний добре пахнути, подавати руку, відкривати двері перед жінкою або допомагати їй нести важке. Ніхто не може заставити чоловіка бути чоловіком, крім… нього самого». 

Telegram Channel