Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Завдяки фінському бізнесмену волинськими ягодами смакуватиме Європа?

Генеральний директор компанії «Kaskein Marja» Пекка Кавісто і власник Берестечківського плодоконсервного заводу Олександр Захарчук швидко знайшли спільну мову.

Фото Олега ДІДИКА.

Завдяки фінському бізнесмену волинськими ягодами смакуватиме Європа?

Пекка Кавісто готовий укласти договір з горохівськими господарниками і вже з нинішнього літа купувати їхню продукцію

Пекка Кавісто — ​власник та генеральний директор фінської компанії «Kaskein Marja», що займається заготівлею та переробкою ягід і грибів. Її екологічно чиста продукція користується попитом у всьому світі. Компанія співпрацює зі Швецією, Естонією, Латвією, Литвою, Німеччиною, Польщею, Словаччиною, Францією, Великобританією, Італією, США, Китаєм, Японією. Створена була 36 років тому його батьком, а в 1991-му її очолив Пекка Кавісто.

Із робочим візитом в Україну він приїхав уперше. Чому успішний бізнесмен обрав саме Горохівщину? Це сталося завдяки волинянці Олені Ітані — ​експерту Комітету із зовнішніх кордонів Асоціації європейських прикордонних регіонів. Вона рік працювала в проекті «Боротьба з молодіжним безробіттям у скандинавських країнах». У грудні 2017-го була запрошена в Гельсінкі на урочистості з нагоди 100-ліття проголошення незалежності Фінляндської Республіки.

Займаючись експертною справою, пані Олена знала Пекку Кавісто. Авторитетна в ділових колах Європи молода волинянка, зустрівши його в Києві, запросила у рідний край. Під час першого візиту запропонувала побувати в Горохівському районі. Свій вибір пояснила тим, що останніми роками тут інтенсивно розвивається садівництво та ягідництво.

У фінів і українців схожий менталітет. І ми, і ви дуже любимо свої держави, дорожимо їхньою незалежністю. Переконаний, у вас — ​великі перспективи.

Що цікавило гостя з Фінляндії на Горохівщині? Його компанія закуповувала малину, смородину, полуниці, вирощені в Україні, через посередників. Тепер він хоче робити це напряму. Пекка Кавісто готовий придбати першу партію ягід уже влітку нинішнього року, укласти двосторонню угоду, приміром, із громадською організацією «Асоціація Горохів–Сад», яку очолює Роман Юхимчук. Від імені своїх колег він запропонував для початку 500 тонн ягід.

Але як втілити у життя цікавий проект? Про це відбулася ділова розмова у Горохівській районній раді за участю її голови Тараса Щерблюка, начальника управління регіонального розвитку рай-

держадміністрації Миколи Панасюка, керівників фермерських господарств, активістів «Асоціації Горохів–Сад». Варті уваги пропозиції щодо виходу місцевих аграріїв на європейський ринок висловила керівник ТзОВ «Спектрум Агро» Ірина Владика. Її товариство, яке декілька років вирощує смородину на 200 гектарах, аронію та інші ягоди, має в цьому певний досвід. Виготовлено проект на будівництво сучасного заводу з переробки ягід у селі Полюхне на 150 робочих місць — ​таких у Європі три. Є інвестор, потрібен ще один.

У діалозі, в якому роль перекладача взяла на себе Олена Ітані, Пекка Кавісто неодноразово наголошував, що в перспективі його компанія сподівається на заготівлю в Горохівському районі органічної продукції. Керівник СФГ «Зоря» Степан Сайкевич запевнив іноземця, що це не стане проблемою. В його селянсько–фермерському господарстві, що спеціалізується на рослинництві і тваринництві, виробляється чимало органіки, і посаджено малину на ділянці 2,5 гектара. Торік перший урожай сягав 20 тонн. У «Зорі» є можливість розширити площу для вирощування ягід на органічній основі, закупити для цього необхідне обладнання.

Тарас Щерблюк запевнив фінського бізнесмена в порядності та виконавській дисципліні горохівчан, якщо співпраця буде закріплена відповідно до чинного законодавства. Однак слід негайно вирішити важливу проблему: транспортувати ягоди, найперше малину, можна лише замороженими. З огляду на це учасники зустрічі побували в Берестечку на плодоконсервному заводі Олександра Захарчука. Підприємство, за словами керівника, має можливість надати в оренду фермерам дві морозильні камери загальною місткістю 250 – 300 тонн, а також заводські фури для транспортування заморожених ягід у Європу. Та для цього необхідно придбати обладнання шокового заморожування. Незважаючи на інтенсивність робочого візиту, далекі переїзди, Пекка Кавісто виявив бажання побачити малинники Степана Сайкевича й Романа Юхимчука в Миркові, а також приміщення керівника ГО «Асоціація Горохів–Сад», де теж за умови придбання необхідного устаткування можна заморожувати ягоди на експорт.

Скориставшись нагодою, ми взяли у фінського гостя коротке інтерв’ю:

— Пане Пекка, Фінляндія межує з Російською Федерацією, протяжність кордону з якою — ​більше 1300 кілометрів. Чому ви надали перевагу Україні?

— У нас, бізнесменів, не прийнято говорити про політику, якою б вона не була — ​доброзичливою чи агресивною. Україна привабила тим, що вона — ​європейська держава, яка взяла курс на ЄС, має прекрасні родючі землі. В цьому я переконався на власні очі. А головне те, що у фінів і українців схожий менталітет. І ми, і ви дуже любимо свої держави, дорожимо їхньою незалежністю. Переконаний, у вас — ​великі перспективи. Бажаю успіхів у їхній швидкій реалізації.

— Із якими враженнями про Волинь повертаєтеся додому?

— За 26 років роботи генеральним директором побував у багатьох країнах, зустрічався з людьми різних професій, національностей, темпераментів. Але такого задоволення, як від ділового спілкування з волинянами, в мене ще не було!

Telegram Channel