Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Жінки плакали і молилися вголос…»

Дурний жарт міг коштувати людських життів.

Фото Сергія ДАНИЛЮКА.

«Жінки плакали і молилися вголос…»

Минулої середи з Волинської обласної клінічної лікарні евакуювали 750 пацієнтів, 50 хворих довелося вивозити на ліжках, а 10 взагалі були на апаратному диханні

Про «замінування» закладу зловмисник повідомив 11 квітня о 19.15. На місце події виїхали наряди патрульної поліції, слідчо–оперативна група, вибухотехніки, кінологи та рятувальники. На той час ще ніхто з керівників лікарні не припускав, що сотні пацієнтів, серед яких були щойно прооперовані, доведеться виводити на вулицю.

Медики кажуть, що ніхто не був упевнений, чи це чийсь дурний жарт, чи насправді теракт, адже в країні триває війна.

— Я дізнався про «замінування» від медсестри, яка зустріла правоохоронців, — ​розповів головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор. — Відразу доручив заступникам, завідувачам відділень виводити пацієнтів. Частину важкохворих прийняла міська лікарня, долучилася медицина катастроф. За 40 хвилин у приміщенні не було жодної людини. На щастя, усі хірургічні операції на той час уже закінчилися.

Медики кажуть, що ніхто не був упевнений, чи це чийсь дурний жарт, чи насправді теракт, адже в країні триває війна.

Це вже не вперше зловмисники повідомляють про вибухівку в цьому медичному закладі, схожий випадок трапився й у 2016–му, щоправда тоді «замінували» ще міську й обласну дитячу лікарні. За словами працівників, тоді була своєрідна репетиція, тому цього разу ніхто не панікував.

— Декому вкололи знеболювальне, добре вдягнули чи вкрили й організовано виходили з приміщення, — ​розповів пацієнт хірургічного відділення Сергій Шульга.

— Мене посадили у візок, бо я без ніг, ходити не можу, — ​доповнив товариша по палаті Олександр Стасюк, якому нещодавно ампутували кінцівки. — ​Дівчата вивезли аж під ворота, потім автобусом забрали в іншу лікарню. Мені не було страшно, бо все життя пропрацював шофером, до форс–мажорів звик.

Найтяжче було жінкам, які доглядали важкохворих близьких, вони плакали і молилися вголос, пригадують медсестри.

Приблизно через годину правоохоронці повідомили, що вибухонебезпечних предметів у приміщенні не виявили, а «мінера» затримано.

У секторі комунікації поліції Волинської області розповіли, що «бомбу заклав» 38–річний лучанин.

Із власних джерел ми дізналися, що затриманий — ​психічно хворий. Іван Сидор каже: «Якщо це правда, то немає гарантій, що цей чоловік не вчинить так само вдруге. Адже, за чинним законодавством, суд не може відправити його за ґрати».

Головний лікар переконаний, що за пережите в той вечір хтось має відповісти.
 

Telegram Channel