Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Усе починається з родинного гнізда…

Ще одна «цеглинка» майбутнього дому.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Усе починається з родинного гнізда…

На жаль, ми не можемо допомогти птахам будувати гнізда. Залишається — ​не заважати!

Із зимування повернулися дикі голуби. Призвичаїлися потроху та й узялися шукати собі пару — ​на все життя. Час і про майбутню домівку подумати. Хоч вважається, що гнізда голубів є досить простими, але коли спостерігав за процесом «будівництва», ​щиро дивувався. Голуб ретельно перебирав кожну гілочку: брав її у дзьоб, розглядав і оцінював — ​вибирав різного розміру й товщини. Якщо не підходила, шукав іншу. Коли ж виявлялася придатною, то злітав із нею на дерево, довго прилаштовував. На світлині зафіксовано момент, коли птах знайшов патичку завбільшки майже із себе. Спочатку не вірилось, що йому вдасться злетіти з нею, але, як бачите, все вийшло. Траплялося так, що він намагався навіть відламувати гілочки: смикав їх, допомагаючи собі крилами, розхитував з усіх сил — ​виходило не завжди. Тоді кидав роботу, знову опускався на землю і так раз за разом… 4–5 днів важкої роботи — ​і гніздо готове. В ньому пара оселиться і висиджуватиме потомство — ​по черзі. А згодом голуб’ята підростуть і назавжди полетять від батьків облаштовувати свої пташині оселі.

 

Ця маленька україночка, як і всі її друзі в садочку,  вдячна воїнам-героям.
Ця маленька україночка, як і всі її друзі в садочку, вдячна воїнам-героям.

 «Передайте і мою пасочку солдатам…»

Ці хлопчики і дівчатка ще зовсім маленькі, але й вони живуть болем і тривогою України. Упродовж чотирьох років вихованці луцького дитсадка № 20 щиро, як можуть і вміють, підтримують воїнів АТО

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

Після Великодня малюки разом із вихователями дружно готували пасхальні кошички для наших захисників. «Передайте і мою пасочку солдатам», — ​раз по раз звучало з дитячих уст.

Традиційними стали у «Тополинці» зустрічі з учасниками бойових дій, які повернулись зі Сходу України. Як розповіла директор закладу дошкільної освіти № 20 Марія Юхимівна Станіславчук, такі події особливо пам’ятні та хвилюючі, діти їх дуже чекають. От і цього разу дошкільнята захоплено слухали розповіді про солдатські будні гостей–героїв Володимира Бабича, Миколу Петровського, Володимира Катюху, Руслана Шолома.

Діти вітали воїнів віршами та піснями, а готували вони святкову програму під керівництвом турботливих наставників Людмили Георгіївни Демусь, Ганни Миколаївни Сорокіної, Олени Петрівни Макаренко та Ольги Володимирівни Лазарєвої. Невимушену і теплу атмосферу спілкування допомагала створити ведуча —вихователь Людмила Геннадіївна Андрощук. З усього видно, що тут плекають справжніх маленьких патріотів. Не випадково ж так часто чую від онучки Катрусі: «Знаєш, як у нас в садочку цікаво!».

 

Гарантія без гарантій?

Наш багатолітній читач Микола Адамович Демидюк живе у селі Самари Ратнівського району. Це від Луцька далеченько. До того ж чоловіку 83 роки. Що ж змусило навідатися в обласний центр? Як розповів, приїхав у лікарню і заодно вирішив «оздоровити» наручного годинника

Старенький «Луч» останнім часом то відставав, то взагалі зупинявся, тому й звернувся до майстра. Той швидко визначив, що причина збоїв — ​стара батарейка. Замінив її — ​поставив дешевшу, але й така «потягнула» на 40 гривень. На запитання дідуся, що робити, якщо це не допоможе, годинникар виписав «талончик», у якому був зазначений гарантійний термін — ​один місяць. Пізніше Микола Адамович показував мені цей клаптик паперу. Зізнатись — ​великої довіри не викликає.

Як міг, заспокоїв дідуся, пообіцявши, що газета відреагує на його інформацію. Провів до виходу і замислився. Справді, до кожного приладу тепер видається гарантійний талон. Він буває від магазину або фірмовий — ​від виробника. З останніми потрібно звертатися в офіційні сервісні центри. Але про те, на якому там рівні часом обслуговують, не хочеться говорити. Якщо ж немає гарантійної «книжечки», свідченням зобов’язань продавця стає чек. Проблеми з касовим апаратом? Не біда — ​продавець випише його від руки. Справді, виходить, що документів багато, а користі з них мало…

«Батарейка робить», — ​повідомив на тижні в телефонній розмові власник годинника. Це приємно. Але не у ній справа. Мораль історії в інших словах, які сказав Микола Адамович, виходячи з редакції: «Хочеться, щоб були відповідальність і порядок».

 

Календар

18 квітня

Сонце (схід — ​6.17, захід — ​20.20, тривалість дня 14.03).

Місяць у Тельці, Близнятах. 3–4 дні Місяця.

Іменинники: Георгій, Марк, Платон.

19 квітня

Сонце (схід — ​6.15, захід — ​20.22, тривалість дня 14.07).

Місяць у Близнятах. 4–5 дні Місяця.

Іменинники: Мефодій, Павло, Ярема.

 

Хоч чомусь вчимося у Європи

Нещодавно з колежанкою вирішили прогулятися Нововолинськом. Помилуватися прибраними вулицями, виставленими на майдані Незалежності шахтарського міста писанками, й заодно зайти на каву. В одному з кафе я замовила улюблену «Кремету» або, як її ще називають, «сирну каву». Незважаючи на те, що в усіх залах було людно, офіціант на диво швидко принесла вибрані напої (подруга п’є тільки еспресо)

Алла ЛІСОВА

Коли я взялася ложечкою перемішувати цукор, відразу помітила, що моя кава якась надто рідка, хоча за рецептурою (п’ю її не перший рік) повинна бути іншою. Ще кілька рухів — ​і на дні виловила шматочки плавленого сиру. Моя громадянська (не хочу, щоб сприймали пафосно) позиція не дозволила змовчати. Покликала адміністратора й без слів показала те, що зачерпнула у філіжанці. Була готова до будь–якої реакції. Але вона почала вибачатися, пояснювати: причина в тім, що їхні працівники поспішають через великий наплив відвідувачів. І чемно мовила: «Ми вам зараз зваримо іншу».

За хвилин п’ятнадцять я вже по–справжньому смакувала запашним, ні з чим незрівнянним гарячим напоєм. А коли встали з–за столу, до мене знову підійшли й запевнили, що такого більше не повториться, запросили приходити до них ще… Якщо людина визнала помилку, їй, напевно, можна пробачити все. А ще стало приємно, що Європа хоч чогось нас учить. Якщо до рівня закордонного сервісу ще довго тягнутися, то запам’ятати, що інтереси клієнта мають бути на першому місці, зовсім не складно. Тому «Кремету» я й далі замовлятиму там.

 

Прогноз погоди

«… Нехай вітер–вітерець колихає з трав вінець»

18 квітня вшановується пам’ять святого мученика Феодула. В народі його називали Вітренником і казали так: «Прийшов Федул — ​тепляк подув». Коли ж була негода, тоді ображалися на Вітренника: «Федул губи надув». Адже вважали, що з цього дня настає справжнє тепло і від ласкавого вітерця прокидаються цвіркуни.

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 18 і 19 квітня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду. Вдень місцями пориви до 15—20 метрів за секунду. Температура повітря вночі 18–го — від +5 до +10, 19–го — від +3 до +8, вдень у середу і четвер повітря прогріється до 12—17 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 18 квітня було 2000 року — плюс 25, найхолодніше — 1981–го — мінус 4 градуси. Радіаційний фон по області становив 0,011 мілірентгена за годину.

У Рівному 18 квітня увесь день похмуро з проясненнями, без опадів. Температура повітря від 11 до 17 градусів тепла.

Telegram Channel