Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Працюючі пенсіонери отримають надбавки

«На одну пенсію зараз важко прожити».

Фото subsidii.net.

Працюючі пенсіонери отримають надбавки

З 1 квітня органи Пенсійного фонду України в області автоматично перерахували їм виплати

Зазначимо, що це не якась новація. Проведення перерахунку цій категорії громадян через кожні два роки передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Як повідомив нам начальник Головного управління Пенсійного фонду в області Петро Філіпчук, проводиться він щорічно з 1 квітня на найбільш вигідних умовах тим особам, які набули на це право. Зазначимо, що раніше здійснювався за заявою громадянина, а тепер — автоматично, незалежно від того, зверталася особа чи ні.

Попри чутки, що збільшиться надбавка за понаднормативний стаж, вона, на жаль, залишається такою, як і була.

Право на перерахунок мають дві категорії громадян. Перша — це ті, хто продовжував офіційно працювати і має не менш як 24 місяці страхового стажу після попереднього призначення або перерахунку (навіть якщо були перерви у роботі). Друга — ті, хто після виходу на пенсію також трудився, але мають менше 24 місяців страхового стажу. У такому випадку, повідомив Петро Філіпчук, перерахунок проводиться не раніше ніж через два роки від дня звернення за призначенням чи попереднім перерахунком.

Оскільки у декотрих працюючих пенсіонерів зарплата була невисокою і це може негативно вплинути на розмір нових виплат, то фахівці Фонду обирають найбільш оптимальний варіант розрахунку. Іншими словами, це буде перерахунок за двома показниками — стажем і зарплатою або одним із них. Зазначимо, що сума надбавок у кожного індивідуальна.

Попри чутки, що збільшиться надбавка за понаднормативний стаж, вона, на жаль, залишається такою, як і була. Тобто, пенсії людей, котрі отримували малу зарплату, але мали великий стаж, не будуть підвищуватися. Принаймні жодних нормативних актів, які б передбачали перерахунки цій категорії пенсіонерів, поки що не прийнято.
 

Telegram Channel