Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Зовсім не «безневинний» парацетамол

Фото google.com.ua.

Зовсім не «безневинний» парацетамол

Коли підвищується температура й болить голова, ми спішимо до аптеки по таблетки. Самостійно або з допомогою продавця-фармацевта вибираємо ліки. Найчастіше — засіб, який містить парацетамол

Здавалося б, усе гаразд, препарат клінічно схвалений і входить до переліку найважливіших ліків ВООЗ. Однак останніх кілька років учені всерйоз зайнялися вивченням потенційних ризиків, пов’язаних із його прийомом. За даними американських дослідників із Центру з контролю і профілактики захворювань, саме цей популярний засіб є однією з основних причин розвитку гострої печінкової недостатності у дітей і дорослих. Отже, перш ніж купувати таблетки, а парацетамол міститься приблизно у 500 препаратах, варто проконсультуватися з лікарем. Також важливо суворо дотримуватися інструкції з використання медикаментів.

Зокрема, дуже обережними повинні бути майбутні мами. Є дані, що прийом цього засобу при вагітності підвищує ризик аутизму в дитини на 30%. Також у малюків, чиї матері приймали популярний жарознижувальний препарат, у віці 5 років відзначалися симптоми дефіциту уваги і гіперактивності.

Поєднання алкоголю та парацетамолу може призвести до ураження нирок і гострої ниркової недостатності.

Ще одне  дослідження, проведене норвезькими науковцями у 2016 році, пов’язує застосування парацетамолу під час вагітності з розвитком бронхіальної астми у дітей.

Під час грипу та ГРВІ дехто «лікується» спиртним.  Цього категорично  не можна робити, якщо приймаєте таблетки. Бо поєднання алкоголю та парацетамолу може призвести до ураження нирок і гострої ниркової недостатності.

У 2011 році в «Журналі клінічної онкології» була опублікована стаття, в якій тривале застосування цього безрецептурного і всім доступного засобу пов’язували з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку крові.  І це ще не все.  Висока токсичність парацетамолу робить його однією з головних причин медикаментозних отруєнь, розвитку  шлунково-кишкових кровотеч. Тож перш ніж ковтати жарознижувальні таблетки за перших симптомів застуди, варто задуматись, чи завжди є в цьому потреба.

Telegram Channel