Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Оранжевий ніс у землю вріс

У деяких країнах Європи моркву вважають фруктом.

Фото: gesundheits-guide.at.

Оранжевий ніс у землю вріс

Ми звикли, що морква — це зазвичай доповнення до основного складу інгредієнтів у різних стравах, але ніяк не їх основа. А між іншим, цей коренеплід може стати головним компонентом для багатьох наїдків, причому не тільки основних, а й закусочних і навіть десертних. Супи, гарніри, другі страви, салати і різноманітна випічка: кекси, торти, тістечка, оладки, пироги — чого лишень не готують із цього овоча

 

 Суп–пюре

Завжди намагайтеся додавати у страви з моркви вершки, вершкове масло, молоко — так наявні у ній корисні речовини краще засвояться організмом

Інгредієнти: 700 г моркви, 500 мл курячого бульйону, 200 мл вершків (20–22 % жирності), 70 г фенхелю, 40 мл оливкової олії, 4 зубчики часнику, 1 цибулина, 1 ч. л. солі.

Приготування. Цибулю і фенхель очистити, покраяти брусочками й обсмажити в невеликій кількості олії, додавши подрібнений часник. Моркву пошкрябати, нарізати чималими шматками, залити водою так, щоб вона тільки її покривала, відварити до м’якості, покласти в каструлю засмажку. Блендером пюрувати суп спочатку на повільній, потім на максимальній швидкості, влити бульйон, перемішати. Додати вершки, ще раз перемішати, довести до кипіння і відразу зняти з плити. Подавати з грінками.

 

 Морква, запечена з пармезаном

Легкий у приготуванні та корисний вітамінний гарнір, витончений смак якого вдало доповнить страви з риби або м’яса

Інгредієнти: 8–10 очищених середніх морквин, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, 3 великі зубочки часнику,
4 ст. л. пармезану (можна замінити будь–яким твердим сиром).

Приготування. Розігріти духовку до 200 градусів. Змішати топлене вершкове масло з видушеним через прес часником. Викласти моркву в деко на пергаментний папір. Полити її маслом із часником. Випікати протягом 15 хвилин, тоді посипати сиром і поставити її в духовку ще на 10 хвилин або до готовності. Посипати посіченою зеленню петрушки і відразу ж подавати до столу.

 На відміну від більшості овочів, приготована морква корисніша, ніж свіжа.

 

 Салат «Популярний»

Він недарма має таку назву, адже закуску з плавлених сирків із часником хоч іноді готує кожна господиня. Але навіть такому звичному наїдкові можна додати свіжості

Інгредієнти: 2 морквини, 2 плавлені сирки, 3 варені яйця, 2 ст. л. майонезу, 1–2 зубчики часнику, сіль за смаком.

Приготування. Зварені круто яйця і заморожені попередньо сирки (якщо потримати їх у морозильній камері 1,5–2 години, то вони краще труться) натираємо на крупній тертці. Сиру моркву чистимо і тремо на середній тертці. Змішуємо всі інгредієнти, додавши пропущений через прес часник, солимо за смаком і заправляємо майонезом. Страву можна подати як салат або використовувати як намазку для канапок. Крім того, він ідеально доповнює смак м’ясних наїдків.

 

 Морквяні котлети

Уже й піст не за горами, тож
рецепти вегетаріанських овочевих котлет стануть господиням у пригоді

Інгредієнти: 5–7 варених морквин середнього розміру, 100 г манки, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю чорного меленого.

Приготування. Моркву чистимо від шкірки, пропускаємо через м’ясорубку і перекладаємо в миску. Додаємо цукор, сіль, перець та половину манної крупи, ретельно перемішуємо всі інгредієнти до однорідної маси. Формуємо з морквяного фаршу невеликі котлети, добре обкачуємо їх у манці, що залишилася. У сковороді розігріваємо олію й обсмажуємо котлети з обох боків до утворення золотистої скоринки (по 3–4 хвилини). Потім накриваємо кришкою і на маленькому вогні смажимо ще 10 хвилин. Страва смакуватиме і гарячою, і холодною, її можна подавати як самостійну або з овочами чи салатом.

До речі

▶Готувати такі котлети можна також у духовці, пароварці або мікрохвильовці.

▶Манку в морквяному фарші іноді заміняють вівсяними пластівцями.

▶Цікавий варіант — додати у фарш подрібнені волоські горіхи, тоді котлети будуть смачнішими і більш поживними.

▶Якщо ви смажите солодкі морквяні котлети, всипте, крім цукру, ще й ванілін і подавайте страву зі сметаною або варенням.

▶Готові пісні морквяні котлети зверху можна притрусити кунжутним насінням — і смачно, і красиво.

▶Додайте до фаршу замість солі і чорного меленого перцю родзинки або інші подрібнені сухофрукти — смак страви буде дивовижний.

▶Обкачувати котлети можна не тільки в манній крупі, але і в панірувальних сухарях.

 

 Торт «Королева осені»

Колись дуже популярний, хоч нині призабутий десерт. Але надзвичайно корисний, а тому вартий уваги

Інгредієнти: для коржів — 4 яйця,
2 скл. цукру, 2 ч. л. соди (погасити оцтом), 2 скл. тертої моркви, 1,5 скл. борошна; для крему — 0,5 кг сиркової маси, 200 г масла, 0,5 скл. цукру.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати соду, погашену оцтом, натерту на дрібній тертці моркву та борошно, добре перемішати. Форму змастити маслом, притрусити борошном, викласти частину тіста і розрівняти. Спекти 3–4 коржі. Для крему сиркову масу добре розтерти з цукром і вершковим маслом, перемастити коржі, зверху посипати крихтами або (і) прикрасити сухофруктами та горіхами.


А ви знали, що...

▶Морква — дворічна рослина: першого року формується коренеплід, а на другий вона цвіте білими квітами. У неї дуже дрібні насінини — в одній чайній ложці їх налічується до 2000.

▶Перші згадки про цей овоч походять із півдня Центральної Азії. Близько 3000 років тому моркву вирощували на території Афганістану, Туркменістану та Ірану. У ХІІ ст. вона потрапила до Європи. Дика морква — це бур’ян, поширений по всій Україні.

▶Предки сучасної моркви мали фіолетове коріння. Це зумовлено наявністю синіх пігментів антоціанінів. Коренеплід був досить жорстким і мав гіркуватий присмак. Знадобилося тисячі років селекції, щоб отримати солодку, менш жорстку оранжеву морквину. Темно–фіолетову вирощують та використовують у кулінарії донині.

▶До XVI ст. були виведені сорти, по­збавлені антоціаніну, які мали жовтий або білий колір. Згодом завдяки старанням селекціонерів з’явилась оранжева морква, її батьківщиною вважають Нідерланди.

▶Оранжевого кольору овочу надає висока концентрація бета–каротину, який має потужні антиоксидантні властивості.

▶Морква — найбагатше джерело бета–каротину, який перетворюється в організмі на вітамін A, тому вона дуже корисна для зору та імунної системи. Та надлишок його надає шкірі жовто–оранжевого кольору.

▶На відміну від більшості овочів, приготована морква корисніша, ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні речовини та ускладнюють їх перетравлення, тому з сирої морквини ми отримуємо лише близько 3 % бета–каротину, а після її термічної обробки засвоюється до 40 %.

▶Морква на 88 % складається з води, в ній дуже мало крохмалю, що робить її незамінною при дієтичному харчуванні. Також вона багата на марганець, кальцій, калій та вітаміни C, K і B6.

▶Окрім кулінарії, овоч використовують у медицині та косметології: нормалізує обмін речовин, має антисептичні, протизапальні та знеболювальні властивості, а також допомагає при захворюваннях рогівки ока.

▶У деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. У Португалії з неї готують варення, джем та мармелад, які експортують по всьому Євросоюзу. За законодавством ЄС, варення можна варити тільки з фруктів, тому моркву тут класифікують як фрукт.

Telegram Channel