Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Сокира під черешнею, або як «налякати» дерево

ФІото ogorodsadovod.com.

Сокира під черешнею, або як «налякати» дерево

12 літ минуло, як посадив на газоні сортове плодове дерево. Воно за ці роки вигналося вище за хату, проте не плодоносило. Ретельно підживлював його, старанно обрізав зайве гілля. Навесні з’являлися ясно-зелені листки, але цвіту не було. Дерево не родило. Два роки тому вирішив зрубати його, викорчувати й на те місце посадити абрикосу

Костянтин МОРОЗ

Останній аргумент: теща порадила покласти під черешню на одну ніч сокиру. Мовляв, потрібно її «налякати», тоді вона перестане «лінувалися» й гарно родитиме.

Колись читав про цей давній язичницький метод «виховання» дерев, тому лише іронічно посміхнувся. А дружина таки поклала восени під черешню топірець і забула. Наша сокира пролежала не одну ніч, а всю зиму. Знайшов її, заржавілу, аж навесні, коли впорядковував газон. І почалися справжні дива. Минулого літа був перший великий урожай. І такий рясний, що від ваги ягід зламалася центральна гілка. Цьогоріч ми зібрали кілька відер смачних черешень. Не знаю, чи допомагає сокира. Але в мене є ще яблунька, яка вже кілька років не плодоносить, тож восени буду і її «виховувати».

 

Лелеки передбачили війну

Гортаючи часопис «Волинь», що виходив у Канаді, звернув увагу на любих нашому серцю птахів. 1941 року вони прилетіли як завжди до насиджених місць на околицях Дубна

Валентин ЛЮПА, краєзнавець

Люди зацікавилися буслами, бо тієї весни вони вели себе дивно. Замість взятися, як зазвичай за гнізда, бузьки ходили болотами і сурмили. Назбиралося їх кілька сотень. Старих гнізд не поправляли, яєць не відкладали і пташенят не висиджували.

Люди поміж собою загомоніли, що то до біди. А потім лелек не стало. Дехто казав, що це до війни. Так воно і сталося. У червні 1941-го біля Дубна відбулася найбільша танкова битва в історії, у якій взяли участь до 4 тисяч радянських танків та близько 600 німецьких. Втрати червоних сягнули до 1200 танків, гітлерівців — 150 машин. Видно пернаті передбачили для себе величезну небезпеку і не гніздували того року.

 

«Троянди розкішні, колючі та ніжні...»

Трояндове царство біля собору.
Трояндове царство біля собору.

 Їх дарують коханим, про них пишуть вірші. У Луцьку цих квітів багато. Цвітуть на вулицях, в обійстях містян. Та чи не найбільше – біля кафедрального Свято-Троїцького собору. Тут справжній розарій і буяння барв. Яких тільки кольорів не побачиш! Світло-рожеві, бежеві, кармінні, білі, червоні, жовті...

Євгенія СОМОВА

На території храму росте близько 30 сортів цих квітів, привезених із українських та польських розсадників. А опікується розарієм викладачка Волинської православної богословської академії Тетяна Бокій. За любов і турботу троянди віддячують пишним цвітінням.

До речі, прикрашають вони не тільки територію собору, а й віднедавна сіру кам’яну огорожу поза нею. Там висадили плетисті троянди. Вони додали їй кольору, зробили веселішою. Їхні довгі пагони, із рясним суцвіттям, утворюють квітучу стіну. Дивишся на цей трояндовий рай у центрі міста і подумки дякуєш тим, хто його створив.

 

У Львові контрактникам платять 25 тисяч гривень, а в нас?

На червневій сесії депутати Львівської міської ради одноголосно ухвалили рішення про надання разової грошової допомоги на суму 25 тисяч гривень військовослужбовцям, які в поточному році підписали або ще підпишуть контракт зі Збройними силами України

Олена ПАСЕВИЧ

На жаль, днями ми отримали відповідь від профільних міністерств про те, що ініціатива Львівської міськради про запровадження такої виплати на державному рівні для всіх регіонів не знайшла підтримки. Тому грошова допомога — ​25 тисяч гривень — ​буде запроваджена лише для мешканців Львова і фінансуватиметься з бюджету міста.

Про це написала на своїй сторінці у фейсбуці Олена Пасевич, депутат Львівської міської ради, дружина загиблого волинського Героя, офіцера-десантника Івана Пасевича із села Залізниця Любешівського району.

Ми поцікавилися, скільки отримують лучани, які підписують контракт. Директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода повідомила, що в обласному центрі контрактникам виплачують 5 тисяч гривень за поданням військкомату.

 

21 червня

Сонце (схід — 5.05, захід — 21.35, тривалість дня — 16.30).

Місяць у Водолії. 18 день Місяця.

Іменинники: Федір, Марта, Єфрем, Василь, Костянтин, Павло.

22 червня

Сонце (схід — 5.05, захід — 21.36, тривалість дня — 16.31).

Місяць у Водолії, Рибах. 18–19 дні Місяця.

Іменинники: Кирило, Олександр, Мар’яна, Марта, Текля.

23 червня

Сонце (схід — 5.05, захід — 21.36, тривалість дня — 16.31).

Місяць у Рибах. 19–20 дні Місяця.

Іменинники: Антоніна, Олександр, Василь, Іван, Олексій.

24 червня

Сонце (схід — 5.05, захід — 21.36, тривалість дня — 16.31).

Місяць у Рибах. 20–21 дні Місяця.

Іменинники: Юхим, Варфоломій, Охрім, Марія, Аркадій.

25 червня

Сонце (схід — 5.06, захід — 21.36, тривалість дня — 16.30).

Місяць у Рибах, Овні. 21–22 дні Місяця.

Іменинники: Ганна, Арсен, Лука, Онуфрій, Петро, Оксентій, Іван, Тимофій.

 

Магнітні бурі в червні

Напружений період припадає на 27–29. Пам’ятайте: під час активних збурень потрібно уважніше ставитися до здоров’я, захищатися від сонця.

 

Теща нардепа цікавиться: хто винен, що ягоди дорогі?

«Люди, підкажіть: ціна на черешні зашкалює, тож який це Президент винен – уже Зеленський чи все ще Порошенко? Бо при Петрові пішов дощ зі снігом на черешневий цвіт? Адже в тім, що цибуля дорога, звинувачували Пороха, ми ж це пам’ятаємо», — написала у фейсбуці дитяча письменниця Зірка Мензатюк, мама журналістки Наталки Фіцич і теща народного депутата, тепер ще й новоспеченого посла Володимира Ар’єва.

 

Прогноз погоди

Налив грозою грім яри

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Валентини Набоки,

21 червня — мінлива хмарність, уночі місцями короткочасний дощ, удень гроза, подекуди град. Вітер південно-західний, 3—8 метрів за секунду, вдень під час грози місцями шквали. Температура повітря вночі — 16—21, удень — 26—31 градус тепла. 22-го — хмарна погода з проясненнями, короткочасний дощ, гроза, подекуди град. Вітер північно-західний, 5—10 метрів за секунду, під час грози пориви 15—20. Температура повітря вночі — 14—19, удень — 24—29. 23-го — хмарна погода з проясненнями, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 13—18, вдень — 23—28. 24-го — мінлива хмарність, невеликий дощ. Вітер північно-східний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 13—18, удень — 23—28 градусів тепла. 25-го – мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно-східний, температура повітря вночі – 11–16, удень – 21–26 градусів.

Температура води в річці Стир – 25, в озері Світязь – 22 градуси тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 21 червня було 2002 року — плюс 32, найхолодніше — 1957–го — 6 градусів із позначкою «плюс».

У Рівному 21 червня погода порадує безхмарним ранком, але вже посеред дня вона зміниться та буде похмурою до вечора. Ранок і день пройдуть без опадів. Увечері можливий дрібний дощ. Температура повітря 20–30, 22–25-го – 19–26 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel