Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
З автоматами на людину,  або Як ДБР тероризувало мешканців Камінь-Каширщини*

Озброєні правоохоронці влаштували «маски-шоу» у кількох помешканнях.

youtube.com

З автоматами на людину, або Як ДБР тероризувало мешканців Камінь-Каширщини*

Нещодавно інформаційний простір не лише Волині, а й усієї України сколихнула новина про затримання польськими митниками фури з контрабандним бурштином вагою понад тонну. Виявили його при перевірці автівки, де було деревне вугілля

Більшість місцевих медіа, не до кінця розібравшись у ситуації, неоднозначно висвітлили цю резонансну подію. Поки колишнє та нинішнє керівництво митниці посипали звинуваченнями одне одного, окремі ЗМІ встигли озвучити позицію адвоката, який «відбілює» свого клієнта перед правоохоронними органами. Той не знайшов нічого кращого, як без суду і слідства зробити винним у всій цій історії фірму–перевізника «Сприяння–Тех», а підприємця Олександра Варчука, з його слів, медійники взагалі обізвали «контрабандистом». Узяти ж коментар у самих представників фірми ніхто із журналістів чомусь не спромігся або не хотів.

Митна служба та органи силових відомств на той час офіційної інформації не надавали. Співробітники Державного бюро розслідувань, яким передали цю справу, відразу пішли найпростішим шляхом — безпідставними обшуками родини перевізника та всіх працівників «Сприян­ня–Тех».

Зокрема, озброєні правоохоронці влаштували «маски–шоу» батькам колишньої дружини Олександра Варчука. І це, враховуючи те, що пара вже давно розлучена, а сам Олександр ніколи не проживав за цієї адресою і навіть не був там прописаний. Після так званого «обшуку», коли до будинку увірвалися невідомі зі зброєю, колишня теща підприємця, яка має серйозні проблеми із серцем, потрапила до лікарні з підозрою на інфаркт і до сьогодні лікується, бо не може оговтатися після візиту горе–детективів.

Крім того, схожі рейди працівники ДБР здійснили до помешкання водія фірми «Сприяння–Тех» Ігоря К. Навіть без ухвали суду на обшук той добровільно згодився на огляд будинку, не відчуваючи за собою жодної провини. Та чим усе закінчилося?! Детективи знайшли власні заощадження (на купівлю житла) молодого сімейства, яке нещодавно відгуляло весілля (а це майже 10 тисяч у. о.), і без складання протоколу це все просто вилучили!!! Тільки загроза широкого розголосу змусила їх згодом усе повернути без будь–яких пояснень. Про «професіоналізм» свідчить і той факт, що, не маючи жодної зачіпки, вони обшуковували навіть суміжні чужі земельні ділянки з іншими кадастровими номерами, які не належать камінь–каширським «підозрюваним».

 Про те, що у транспортному засобі нібито був бурштин посеред деревного вугілля, перевізник та експедитор дізналися за кілька днів уже від ЗМІ. 

Щоб дізнатися позицію підприємця Олександра Варчука, котрого адвокат одного з керівників митниці встиг обізвати «контрабандистом», ми звернулися з проханням прокоментувати цей гучний скандал. Але людина, автомобіль якої затримали і якій нібито належить 1,3 тонни контрабандного бурштину, зараз перебуває у Польщі на зборі полуниці!

Однак нам вдалося знайти представника перевізника, котрий зазначив, що вони упродовж року без посередників працюють із компанією–експортером «Вісент». І саме вона була замовником цього разу. Але раніше ніколи жодних непорозумінь із нею не виникало.

У Рівненській області, де у «Вісента» є виробничі потужності, автівки були завантажені деревним вугіллям, а водії отримали усі потрібні документи для транспортування до Польщі. У Ковелі вони пройшли зважування, а пізніше, після детальної перевірки та пломбування на українській митниці, попрямували за вказаним маршрутом. На польській стороні також оглянули вантажівки і пропустили усі, крім однієї, сказавши водієві, що виявили незадекларований товар. Однак митники чомусь не надали акт перевірки автівки. В результаті вантажівку затримали, і вона до сьогодні перебуває у Дорогуську. При цьому жодних пояснень перевізник і донині не одержав.

Про те, що у транспортному засобі нібито був бурштин посеред деревного вугілля, перевізник та експедитор дізналися за кілька днів уже від ЗМІ. Та, як завжди, наша правоохоронна система шукає швидше цапа–відбувайла, ніж реальних замовників чи злочинців. Тому й кажуть у народі: вкрадеш курку — сядеш до в’язниці на кілька років, а вкрадеш мільйони — станеш народним депутатом.

Через кілька днів після перших обшуків за тими ж адресами знову проїхалися ДБРівці. Зі зброєю і в масках, але вели себе вже значно спокійніше, коли побачили, як живуть ті, кого спочатку підозрювали у контрабанді сонячного каменю на кілька мільйонів доларів. Сумнівів у тому, що не волиняни з глибинки стоять за такими оборудками, ні в кого не залишилося.

Але чи закінчилася на цьому історія з обшуками і пошуком неіснуючого бурштину в Камені–Каширському? Родини власників фірми і перевізника, які мешкають у маленькому містечку мальовничої Волині, зазнали цькування недоброзичливцями, насмішок й уїдливих жартів. Через голослівні звинувачення постраждала і ділова репутація «підозрюваних», вони вже втратили кілька клієнтів, які розраховували на затриману автівку. Хто це все їм компенсує? А головне, чи понесуть детективи ДБР відповідальність за втрачене літньою жінкою здоров’я, адже лікарі буквально повернули її з того світу?

Василина СТРІЛЬЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel