Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Але ж і хитрує Зеленський!  У разі чогось скаже:  «Ви ж самі мені його порадили...» (Відео)

Праймеріз чи популізм?

Verstka4

«Але ж і хитрує Зеленський! У разі чогось скаже: «Ви ж самі мені його порадили...» (Відео)

Президент України Володимир Зеленський запропонував жителям Львівщини обирати голову облдержадміністрації прямо у фейсбуці й озвучив три кандидатури. Мовляв, ставте «лайки», хто вам більше подобається. Чи вважаєте ви доцільними вибори на такі посади за допомогою соцмереж?

 

 

   Ігор ГОРДІЙЧУК,  Герой України, генерал-майор, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна (м. Київ):

Така пропозиція Президента називається праймерізом. Це реально прозорий спосіб обрати достойного кандидата, але потрібно враховувати поінформованість наших громадян і реальний доступ до соцмереж. У містах інтернет розвинений набагато краще, ніж у віддалених селах. Тому таке голосування не дасть об’єктивної картини. Але цю ідею можна вважати попереднім опитуванням жителів, адже кожна влада має прислухатися до думки народу, враховувати її і у ключових кадрових питаннях, як–от обрання голови обласної державної адміністрації.

 

 

      Наталія БАЛЮК,  публіцист, головний редактор газети «Високий замок» (Львів):

— Але ж і хитрує Зеленський! Тактика — перекласти відповідальність на львів’ян. Ще один яскравий приклад: у разі чогось — «ви ж самі мені його порадили». Коли справді є бажання призначити найбільш достойну кандидатуру, то проведіть відкритий і зрозумілий усім конкурс. Як власне і було обіцяно робити кадрові призначення під час виборчої кампанії. А так — це звичайний популізм.

 

 

      Володимир ШЕНДИБИЛО,  заступник головного лікаря Луцької міської клінічної лікарні (м. Луцьк):

— Відомо, що вплив на суспільство через спілкування в соціальних мережах —перевірений і дієвий засіб політиків, керівників більшості держав. Тому нема нічого дивного, що подібні технології все ширше застосовують і в Україні. Можливо, з одного боку, у такий спосіб і справді хочуть визначити рейтинг довіри людей до кожного з трьох претендентів на посаду голови Львівської ОДА. Але з іншого — хіба можна вирішувати кадрові питання за кількістю лайків завсідників фейсбуку? Судячи зі змісту коментарів, не завжди користувачі соціальних мереж є об’єктивними, достатньо обізнаними і толерантними. Та й далеко не всі українці мають доступ до інтернету, а в багатьох нема часу «зависати» у фейсбуці.

Тому звернення Володимира Зеленського «День добрий, Львівщино! Звертаюся по допомогу» має вигляд гри на публіку. І чому таке опитування проводять не в усіх областях, а лише там, де був невтішний результат на президентських виборах? Я вважаю, що набагато важливіше сьогодні домогтися, щоб вибори до парламенту відбувалися за відкритими списками.

Звернення Володимира Зеленського «День добрий, Львівщино! Звертаюся по допомогу» має вигляд гри на публіку. І чому таке опитування проводять не в усіх областях, а лише там, де був невтішний результат на президентських виборах?

 

 

     Віталій ТКАЧУК,  голова Волинського осередку ГО «Генерація успішної дії», учитель історії Крупівського навчально-реабілітаційного центру (м. Луцьк):

— Це — абсурд. Не знаю, хто поведеться на таке прохання Президента. Голови облдержадміністрацій — це його представники на місцях. І згідно із законом на посади їх призначати, нести за них відповідальність повинен глава держави. А не хоче — хай ліквідовує інститут голів ОДА.

Пропозиція Зеленського — маніпуляція громадянами, їхніми уподобаннями. Володимир Олександрович хоче перекласти відповідальність за вибір голови облдержадміністрації на них. А це свідчить, що він не має достойних кандидатур на Львівщині. Підтвердженням цього є і те, що обирати керівника через фейсбук запропонував лише мешканцям цієї області. В інших — сам призначив виконувачів обов’язків.

 

 

     Людмила КИРДА, депутат Волинської обласної ради (смт Маневичі):

— Те, що Президент впроваджує нові підходи в політиці, сприймаю лише позитивно. Віддаючи перевагу на виборах Зеленському, люди голосували за зміни, які зможуть покращити рівень їхнього життя. І вони вірять, що нарешті влада повернеться обличчям до проблем простих громадян. З іншого боку, варто було б швидше завершити ту адмінреформу, яку розпочали: створення громад, повітів. При цьому такої посади, як голова ОДА, фактично не буде. Однак поки йдемо за старою системою, це новаторство Володимира Зеленського вважаю цілком доцільним і прийнятним. Усю виборчу кампанію він вів через фейсбук. Тому сьогодні, в час, коли мільйони людей користуються соцмережами, це реально. Чому ні? Він подав три кандидатури на вибір львів’ян, щоб вони визначилися. Ми маємо усвідомити, що все здійснюватиметься в електронному вигляді. Я вірю, що на наступних виборах президента ми голосуватимемо за допомогою інтернету, не виходячи з дому. Всі чекають, що наша країна змінюватиметься — нехай потрошки, але найголовніше: щоб про людей дбали.

 

 

     Богдан ШИБА,  луцький міський голова 2006—2010 років (м. Луцьк):

— Такі речі надзвичайно необ’єктивні: не всі категорії виборців візьмуть участь у голосуванні, у користувачів соцмереж дуже «креативний» вибір, а сама технологія дає можливість «накрутити» потрібний результат. Специфічна аудиторія не враховує думку всіх виборців, тому так можна обирати лідера якоїсь спільноти у фейсбуці, але не керівника виконавчої влади області. Посада голови облдержадміністрації може бути виборною, коли буде органом місцевого самоврядування, тобто одночасно головою ради і виконкому. А якщо це представник держави, то він не може бути виборним, бо має представляти виконавчу владу — Кабінет Міністрів. У крайньому разі може бути конкурс, передбачений чинним законодавством про державну службу, але минулого року ці посади вивели з переліку таких, які обираються на конкурсній основі. Отож на ці посади має призначати безпосередньо Президент за поданням уряду.

 

 

     Діна ЛУЦИК,  мати 9 дітей (м. Камінь-Каширський):

— Я думаю, що можна спробувати і в такий спосіб обрати голову облдержадміністрації. У соцмережах громадяни більш відкриті, тож і результат буде правдивий, ніхто не лукавитиме. Інша річ, наскільки відомі кандидати на цю посаду. Хоча знову ж таки, коли хтось схоче «лайкнути», то у тих же соцмережах знайде інформацію про них. Може, не дуже об’єктивну, та все ж це не буде, як кажуть, котом у мішку… Зрозуміло, що в інтернеті зможе проголосувати переважно лише молодь, бо вона має відповідні телефони і тусується в соцмережах.

 

 

     Євгенія ХАРКІВ,  громадська активістка, краєзнавець (с. Скригове Горохівського району):

— Я вважаю, що такі питання у фейсбуці вирішувати недоречно. Треба ж знати, який досвід у претендента, здібності, репутація, його плани. Це ж не забавка. Та й голова облдержадміністрації — не виборна посада. Вважаю, що Зеленський зробив необдуманий крок. Тим паче, не всі жителі області користуються інтернетом і саме цією соцмережею.

 

 

     Тарас ЧОРНОВІЛ,  український політолог, народний депутат кількох скликань (м. Київ):

— Ідею проведення суспільного праймерізу щодо призначення на посади в державну виконавчу владу я вважаю доречною на перехідному етапі. У майбутньому в нас не повинно бути адміністрацій, а лише префекти. Але таке опитування у фейсбуці, на мою думку, є клоунадою. Ми прекрасно знаємо, як можна накручувати лайки, хто контролюватиме саме голосування? Це зовсім не представницький форум, а профанація, маніпулювання суспільною думкою.

 

 

     Петро САГАНЮК, володимир-волинський міський голова (м. Володимир-Волинський):

— Посада голови облдержадміністрації досить серйозна і відповідальна. Тому її має обіймати передовсім патріот України — економічно освічений, високого інтелекту, з хорошими організаторськими здібностями. Саме ці критерії мають слугувати підставою для того, кому надати перевагу. А яким чином це робити? Методів — чимало, серед яких, вважаю, не останню роль відіграють соцмережі. Тому в цьому вбачаю більше плюсів, як мінусів. Керівників повинен обирати народ.

 

 

     Ірина ФАРІОН,  мовознавець, народний депутат України VІІ скликання (м. Львів):

— Це вже на грані фантастики! Може б, він взагалі зайшов у віртуальну реальність і створив би там собі окрему посаду. Це якраз відповідало б його світогляду і світогляду тих, хто до нього прилип як «зеленка» на побиті колінця підлітків, які привели його до влади. Така пропозиція означає, що він розписався у власній безпорадності. Бо коли Президент не знає, кого він має призначити на місця, то він не знає, чому він ним став.

Бліц провели Алла ЛІСОВА, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Василь УЛІЦЬКИЙ, Кость ГАРБАРЧУК, Євгенія СОМОВА, Катерина ЗУБЧУК, Мирослава КОЗЮПА, Людмила ВЛАСЮК, Олег КРИШТОФ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel