Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Онкобізнес по-рівненськи

Про Якова Пархоменка заговорила вся область.

Фото 4vlada.com.

Онкобізнес по-рівненськи

Рятуючи своє життя чи життя рідних, мало хто береться скаржитися на високі ціни і допитується, за що змушують платити в лікарнях, особливо в онкологічних. Антигуманний приклад — у Рівному, де у протипухлинному центрі завідувач відділення променевої діагностики заробляв на довірі пацієнтів немалі суми. І лише після розголосу про його діяльність позбувся керівної посади

Будучи завідувачем відділення променевої діагностики тоді ще рівненського онкодиспансеру, Яків Пархоменко в листопаді 2017 року зареєструвався як ФОП (фізична особа–підприємець). А вже навесні підприємець Пархоменко підписав договір з облрадою на оренду 67 «квадратів» у диспансері — приміщення, де раніше працював томограф закладу. Проте старий апарат давно вийшов із ладу, а купити новий за бюджетні кошти не збиралися, бо дорого. Тож керівництво диспансеру погодилося на начебто і хорошу угоду з Пархоменком: віддають в оренду приміщення, а він ставить томограф, куплений за власні кошти.

За даними сайту Рівненської облради, лікар–підприємець за місяць оренди сплачує трохи більше 7 тисяч гривень. Минув рік, але приватний томограф у протипухлинному центрі так і не запрацював. Головний лікар закладу Григорій Максим’як зазначає, що встановлення та ліцензування такого обладнання — тривалий процес, який займає до півтора року, тож така затримка зі сторони ФОПа — очікувана. Будь–яких інших послуг в орендованому кабінеті не мали б надавати. Як показала в розслідуванні «4Влада», до кабінету працівники диспансеру відправляли пацієнтів, які проходили УЗД на обладнанні, купленому за бюджетні кошти. Апарат для діагностики в цьому кабінеті не стояв, проте була медсестра, якій пацієнти платили за «розхідні матеріали» для УЗД у межах 200 гривень.

Після скандалу Якова Пархоменка було звільнено з посади завідувача відділення і позбавлено премій, проте він залишився працювати лікарем-рентгенологом, а заодно і ФОПом.

Розхідними матеріалами за бюджетні кошти і справді не забезпечують. Проте, як зазначалося в розслідуванні, насправді вони коштують дешевше. Після скандалу Якова Пархоменка було звільнено з посади завідувача відділення і позбавлено премій, проте він залишився працювати лікарем–рентгенологом, а заодно і ФОПом.

Хоча його підприємницька діяльність у протипухлинному центрі тепер є сумнівною. Депутат облради Микола Кучерук, який свого часу лобіював на посаду головного лікаря онкодиспансеру свого однопартійця, вимагає, аби облрада надіслала прохання до управління захисту економіки для перевірки фактів можливої корупції і притягнути до відповідальності винних. Окрім того, пан Кучерук пропонував розірвати договір оренди з Пархоменком або ж внести до документа зміни, зобов’язавши лікаря–підприємця за обстеження на його томографі брати суми, що не перевищуватимуть ціни в інших приватних клініках. Бо як заявив Микола Кучерук, імовірність того, що у протипухлинному центрі пройти томографію буде дорожче, аніж деінде в Рівному, висока, адже лікарі, очевидно, направлятимуть на обстеження саме до колеги. Тим паче, що і їхати далеко пацієнтам не доведеться.

Коментар

Григорій МАКСИМ’ЯК, головний лікар протипухлинного центру:

— Оренду підприємець сплачує. Якщо томограф не запрацює, то будемо вирішувати питання щодо розірвання договору. А так Пархоменко зробив одне незначне порушення: у поняття «медична практика» (щодо оренди кабінету. — Ред.) включив торгівлю предметами медичного призначення, яка не вимагає спеціальної ліцензії. Він міг би продавати розхідні матеріали для УЗД, якими нас не забезпечує держава, і на коридорі, але порушив договір оренди, за що й отримав покарання.

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel