Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Петро ПОРОШЕНКО:  «Безвіз – це гігантський стрибок  від «совка» до європейського майбутнього»*

«Безвізовий режим із ЄС помножив цінність українського паспорта. Він став справжнім європейським документом».

radiosvoboda.org

Петро ПОРОШЕНКО: «Безвіз – це гігантський стрибок від «совка» до європейського майбутнього»*

«Європейська Солідарність» має чіткий план подальших дій, зокрема про досягнення критеріїв членства в ЄС і НАТО в перспективі 7–10 найближчих літ

Безвізовий режим із країнами Євросоюзу для українців запрацював два роки тому. До гарного швидко звикаєш, і сьогодні є відчуття, нібито він був завжди. Але для того, щоб добитися безвізу, команда Петра Порошенка здійснила величезний обсяг роботи. Окрім вітчизняного законодавства — адже знадобилося ухвалити або змінити 144 акти — треба було проводити складні міжнародні переговори, долати опір скептиків, щоб су­спільство повірило: неможливе можливо.

11 червня з нагоди 2–ї річниці запровадження безвізового режиму з країнами ЄС у Києві відбулася акція «День народження безвізу». Виступаючи на ній, Петро Порошенко наголосив, що 2 роки тому українці не просто отримали можливість вільно перетинати кордони країн Європи з біометричними паспортами. «У цей день ми остаточно розпрощалися з політикою багатовекторності, шкідливою для розвитку нашої держави», — наголосив він.

«Незважаючи на політичний популізм та «залякування», цифри говорять самі за себе: з моменту безвізу все більше українців їздить за кордон. Цьому сприяють і більша обізнаність щодо умов перетину кордону, і лібералізація цього перетину, а також розвиток пасажирської авіації в країні», — акцентують у своєму звіті аналітики організації VoxUkraine.

За даними Державної прикордонної служби України, з початку дії безвізового режиму наші громадяни здійснили 42,6 мільйона поїздок до країн Європейського Союзу. 9,2 мільйона українців перетнули кордон із біометричними паспортами, з них майже 3 мільйони прямували без віз, із новими біометричними паспортами.

Загалом за другий рік нового режиму ним скористалися 2,35 мільйона, а за перший — 560 тисяч. Це свідчить про те, що все більше українців віддає перевагу безвізовим поїздкам, особливо з огляду на закінчення терміну дії віз, виданих до 11 червня 2017 ро­ку, наголошують у прикордонному відомстві.

Також, за даними міграційної служби закордонні біометричні паспорти вже отримало понад 11 мільйонів людей. «Безвізовий режим із ЄС помножив цінність українського паспорта. Він став справжнім європейським документом», — зазначив Порошенко.

Членство у ЄС і НАТО — це нові стандарти життя. Це новий вимір безпеки і свободи громадян. Ми єдиною командою рухаємо Україну в Європу.

Це справді так. За останні 5 років наш паспорт зміцнив свої позиції на 13 пунктів і сьогодні посідає 40-ве місце у світі. А нещодавно стало відомо, що найбільший автобусний перевізник Європи, FlixBus оголосив про повноцінний вихід на вітчизняний ринок і назвав маршрути, які відкрив в Україні. Згідно з презентацією компанії, у планах на 2019 рік — запустити рейси з Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси, Чернівців, Івано–Франківська, Вінниці, Тернополя. Вартість квитків — від 5 євро.

Петро Порошенко у своєму виступі окремо наголосив, що отримання безвізового режиму — це другий стратегічний крок після Угоди про асоціацію на шляху до членства України в ЄС і НАТО. І партія «Європейська Солідарність», лідером якої він є, має чіткий план, як досягти критеріїв для отримання членства в цих міжнародних союзах у перспективі 7—10 найближчих років.

«Членство у ЄС і НАТО — це нові стандарти життя. Це новий вимір безпеки і свободи громадян. Ми єдиною командою рухаємо Україну в Європу. Він захистить європейський вибір України і нікому не дозволить зруйнувати підвалини нашої державності й повернутися до політики багатовекторності», — зазначив він.

«Безвізовий режим — то не проста формальність. Це — новий вимір свободи. І кардинальні проєвропейські реформи. Це — гігантський стрибок від «совка» до європейського майбутнього!» — вважає п’ятий Президент України.

Упродовж 5 років наша держава досягла цілої низки дипломатичних перемог. Угода про асоціацію з ЄС, завдяки якій для українських товарів відкрився європейський ринок, міжнародна коаліція на підтримку України, надання допомоги, у тому числі військового характеру з боку ключових іноземних партнерів. Зрештою, безвіз, що значною мірою означає повернення до європейської цивілізації, який Україні було надано навіть попри те, що на Сході держави триває конфлікт. І який викликав таку шалену лють у Москві.

Україна завдяки цим дипломатичним перемогам пе­ре­творилася з об’єкта на суб’єкта міжнародної політики. Як влучно зазначив відомий дипломат, письменник Юрій Щербак: «Давайте прямо скажемо, що президент Порошенко переграв Путіна в багатьох компонентах військово–дипломатичної боротьби. І спасибі йому за це».

Орест ПЕТРЕНКО.

Telegram Channel