Печені яблука — ​на всі смаки - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 23.72 € 26.32
Печені яблука — ​на всі смаки

Фото anews

Печені яблука — ​на всі смаки

Чи знаєте ви, що вони не втрачають корисних властивостей навіть після термічної обробки. У печеному вигляді ці фрукти нормалізують вуглеводний обмін, підвищують імунітет, виводять токсини, запобігають розвитку атеросклерозу і є просто незамінним антиоксидантом. А ще це чудові ласощі для тих, хто дотримується здорового харчування. Тож обирайте начинку до вподоби і насолоджуйтеся корисними десертами

 

 з горіхами та сухофруктами

Інгредієнти: 4 великі яблука, 50 г родзинок, 2 інжири, 2 фініки, 3 ст. л. горіхів, 1 ч. л. кориці, щіпка меленого імбиру, мед або кленовий сироп.

Приготування. Ізюм та інжир на 20 хвилин залити теплою водою, обсушити на рушничку й порізати. Подрібнити горіхи та фініки, змішати з родзинками, інжиром та корицею. З яблук вийняти серцевину, зубочисткою наколоти їх, щоб при запіканні не потріскалася шкірочка. Нафарширувати щільно фруктово–горіховою начинкою і загорнути кожне яблучко у фольгу, залишивши зверху невеличкий отвір. Запікати 30 хвилин за температури 180ºС. Перед подачею на стіл можна полити їх медом або кленовим сиропом.

 

 

 

 у ванільному соусі

Інгредієнти: 4 великі яблука, 2 ч. л. тертого імбиру, 4 ст. л. меду, 40 г вершкового масла, 4 ст. л. білого вина, 300 г вершків, 2 жовтки, 2 ст. л. цукру, стручок ванілі або ванільний цукор.

Приготування. Для ванільного соусу поріжте ванільний стручок, зішкребіть насіння, помістіть у каструльку (або ж просто всипте 1 ч. л. ванільного цукру), влийте вершки, розігрійте до появи перших бульбашок, зніміть з плити, через 10 хвилин вийміть ваніль. Жовтки розітріть із цукром до білої маси і помаленьку введіть їх до ванільних вершків, поставте на вогонь і доведіть до легкого загустіння. З яблук повидаляйте серцевинки і покладіть у кожне по пів чайної ложки імбиру, по столовій ложці меду і шматочку масла. Помістіть яблука в глибоку форму, полийте вином і запікайте в духовці протягом 45 хвилин за температури 160ºС. До столу подавайте з ванільним соусом.

 

 

 

  із солодким сиром

Інгредієнти: 4 яблука, 150 г кисломолочного сиру, 3 ст. л. родзинок, 3 ст. л. цукру, 3–5 ст. л. сметани, ваніль і кориця — ​за смаком.

Приготування. Сир змішати зі сметаною, цукром, родзинками, ваніллю і корицею. З яблук видалити серцевинки і нафарширувати начинкою, покласти у форму та запікати в духовці протягом 30 хвилин за температури 190ºС.

 

 

 

 з вівсяними пластівцями

Інгредієнти: 2 великі яблука, 2 ст. л. вівсяних пластівців, 5 ст. л. меду, по 1 ст.  л. мигдалю і фундука, 1 ст. л. родзинок, сік одного лимона, кориця, мигдалеві пластівці для оздоблення.

Приготування. Яблука розрізати навпіл, видалити серцевини і скропити соком лимона. Вівсяні пластівці змішати з подрібненими горіхами, родзинками, медом і корицею. Нафарширувати половинки яблук готовою начинкою і поставити в духовку, розігріту до 180ºС, на 20 хвилин. Запечені яблука полити медом (кленовим сиропом або розтопленим шоколадом) і посипати мигдалевими пластівцями.

 

 

 

 з апельсиновим соком і курагою

Інгредієнти: 4 яблука, 1 скл. порізаної кубиками кураги, 0,5 скл. родзинок, 0,5 скл. подрібнених горіхів, 4 ч. л. меду, 4 ст. л. вершкового масла, 4 палички кориці, сік 3 апельсинів, лимонний сік і м’ята.

Приготування.
Зрізати з яблук «кришечки», очистити від серцевини, ложечкою вибрати трохи м’якоті, збризнути лимонним соком. Родзинки, горіхи, курагу, мед і масло перемішати та начинити отриманою масою яблука. Прикрити «кришечкою», встромити збоку по паличці кориці. Викласти у форму, полити половиною апельсинового соку і пекти впродовж години при 180ºС, час від часу ще поливаючи апельсиновим соком.

 

 

 

 в мультиварці

Інгредієнти: 4 великі яблука, 200 г сиру, 0,5 скл. родзинок, цукор — ​за смаком.

Приготування. Родзинки залити окропом, залишити на 10–15 хвилин, промити холодною водою, обсушити на рушничку. Сир перетерти з цукром, додати ізюм, вимішати. Гострим ножем вирізати серцевину і м’якоть яблука, при цьому дно має залишитися непошкодженим. Заповнити фрукти сирною масою, поставити в чашу мультиварки. На дно чаші влити пів склянки води й увімкнути програму «Випічка» на 25–30 хвилин.

До речі. Якщо для приготування ви обрали солодкий сорт яблук, цукор з інгредієнтів можна зовсім виключити, тоді десерт буде дієтичним.

 

 

 

 у горіховій паніровці

Інгредієнти: 50 г родзинок, 50 мл рому, 4 яблука, 1 лимон, 30 г мигдалю, 30 г волоських горіхів, 30 г фундука, 60 г коричневого цукру, 1 ч. л. кориці, 60 г вершкового масла, 4 палички кориці.

Приготування. Ізюм замочіть у ромі. З яблук видаліть серцевину і полийте їх лимонним соком. Усі горіхи подрібніть і додайте до них 30 г коричневого цукру та корицю. Деко змастіть вершковим маслом та викладіть яблука, змащені маслом і запаніровані в горіхах. Змішайте родзинки з цукром та 20 грамами масла, нафаршируйте цією начинкою яблука, вставте у кожне паличку кориці. Печіть 30 хвилин за температури 180 градусів.

 

 

 

 з чорносливом і сметаною

Інгредієнти: 50 г чорносливу, 3 ст. л. сметани (15–20% жирності), 1,5 ст. л. цукру, 5 яблук.

Приготування. Чорнослив промити й залити окропом на 15–20 хвилин. Потому зцідити, порізати на дрібні шматочки, додати цукор і сметану. З яблук позрізати верх, вибрати серцевину. Дно бляшки вистелити фольгою та покласти яблука, заповнити начинкою і запікати 30 хвилин при 180 градусах.

 

 

 

 з калиною

Інгредієнти: 6 великих яблук, жменька горіхів, 2 ст. л. родзинок, 1 ст. л. сушених ягід калини, пакетик ванільного цукру, кориця, 2 ст. л. вершків.

Приготування. З чотирьох яблук зрізати «кришечки», вийняти серцевинки і помістити в духовку на 15 хвилин за температури 180ºС. Інші 2 яблука почистити, натерти на крупній тертці, додати вершки, ванільний цукор, корицю, подрібнені горіхи, родзинки і калину. У підпечені яблука викласти начинку, прикрити «кришечками» і пекти 15 хвилин (при 180ºС). Готову страву за бажанням притрусити цукровою пудрою і прикрасити листочками м’яти.

 

 

nullPhoto.lukyanov@gmail.com

 з курячим філе

Інгредієнти: 8 великих яблук, 500 г курячого філе, 50 г горіхів, 50 г чорносливу, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 1 яйце, по 2 ст. л. олії, вершкового масла, цукру, 1 скл. курячого бульйону.

Приготування. Горіхи подрібнити і підсушити на пательні. Подрібнені цибулю й часник також підсмажити 4–5 хвилин, додати подрібнене куряче філе (можна фарш), смажити ще близько 8 хвилин, постійно помішуючи. Викласти у глибоку миску і додати горіхи, яйце, подрібнений чорнослив, усе ретельно вимішати. З яблук зрізати верх, вичистити від насіння і трохи від м’якоті, залишивши міцне дно та стінки. Нафарширувати яблука, накрити зрізаною «кришечкою», покласти у форму для запікання. В каструльці розтопити масло з цукром, проварити 3 хвилини, постійно помішуючи. Отриманим соусом полити зверху яблука, накрити форму кришкою і запікати 20 хвилин при 180 ºС.

 

 

 

 із сиром та безе

Інгредієнти: 4 яблука, пів банана, 150 г сиру, 2 ст. л. цукру, 1 яєчний білок.

Приготування. Виріжте в яблуках серцевину й викладіть їх на деко. У блендері збийте сир та банан до однорідної консистенції. Отриманою сумішшю начиніть яблука, посипте цукром. Запікайте в духовці 10 хвилин при 180 градусах. Тим часом збийте білок, поступово додаючи до нього по 1 чайній ложці цукру. Отриману масу покладіть на яблука й знову поставте в духовку на 20 хвилин, а потім зменшіть температуру до 120 градусів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.