Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зарадити біді допоможе… сільничка

Вона адсорбує з рани інфіковану рідини, мертві клітини

analitic.ub.ua

Зарадити біді допоможе… сільничка

Про ефективність лікування сольовими пов’язками різних захворювань написано багато статей. Цей метод допоміг врятувати чимало поранених солдатів під час Другої світової війни: рани очищалися, проходило запалення, зменшувалися набряки, знижувалася загроза гангрени. Широко застосовує такий спосіб зцілення і народна медицина

Не тільки на фронті…

До нетрадиційного лікування військових хірургів змушувала вдаватися нестача медикаментів у фронтових умовах. Як відомо, сіль здатна адсорбувати з ран інфіковану рідину, омертвілі клітини з хвороботворними мікроорганізмами. В очищеній зоні активізуються процеси дегідратації і регенерації, проходить дозрівання здорової грануляційної тканини і відновлення капілярів.

Але народна медицина рекомендує застосовувати сольовий розчин і при багатьох інших недугах: наривах і фурункулах, ангінах, ревматизмі, запаленні легенів, коліті тощо. Звичайно, як допоміжний засіб, адже без кваліфікованої медичної допомоги такі хворі обійтися не можуть. Тому, порадившись із медиками, можна доповнити призначене лікування пов’язками або іншими процедурами з використанням солі.

Спочатку треба правильно приготувати розчин. Для цього беруть дистильовану або кип’ячену воду — 1 л. Нагрівають до 50°C і всипають три столові ложки кухонної солі. Ретельно розмішують до повного розчинення кристалів. Концентрація солі в розчині хлориду натрію повинна бути в межах 7,5–10%. Перевищення неприпустиме. Після цього марлю, складену в 7–8 шарів, змочують у розчині й накладають на хвору ділянку. Пов’язку не можна вкутувати целофаном, рушником. Це — не компрес. Можна по краях зафіксувати марлю лейкопластиром. Рекомендована тривалість процедури становить 8 годин.

Але народна медицина рекомендує застосовувати сольовий розчин і при багатьох інших недугах: наривах і фурункулах, ангінах, ревматизмі, запаленні легенів, коліті тощо. Звичайно, як допоміжний засіб, адже без кваліфікованої медичної допомоги такі хворі обійтися не можуть. Тому, порадившись із медиками, можна доповнити призначене лікування пов’язками або іншими процедурами з використанням солі.

Які недуги варто «підсолити»?

Нариви і фурункули. Марлю, складену в кілька шарів, змочують у розчині солі і накладають на хворе місце на 2–3 години. Потім пов’язку знімають і обережно протирають шкіру стерильним бинтом. Часто після такої процедури абсцеси розкриваються. У цьому випадку уражену ділянку рекомендують обробити антисептичним засобом.

Захворювання опорно–рухового апарату. При артриті, артрозі, подагрі, ревматизмі хворий суглоб обв’язують змоченим у сольовому розчині широким бинтом. Фіксують лейкопластиром і залишають на 8 годин. Тривалість курсу процедур — 15 днів.

Застуда і ГРВІ. Дуже ефективне лікування сольовими пов’язками при болю в горлі, кашлі, бронхіті, трахеїті, ларингіті, нежиті. Змочену в розчині хлориду натрію (кухонної солі) і складену у 8 шарів марлю накладають на горло, гайморові пазухи носа і чоло перед сном. Можна поєднувати таке лікування з полосканням горла і промиванням носових ходів підсоленою водою. Зазвичай хвороба і всі її симптоми повністю зникають протягом чотирьох днів.

При пневмонії, коклюші пов’язки з теплим 7,5–9% гіпертонічним розчином солі роблять на ділянку спини і грудей. Тримають таку аплікацію не більше 5 годин. Курс лікування —

5 днів. Попередньо проконсультуйтеся з лікарем!

Захворювання шкіри, синці, гематоми. Пов’язки з розчином хлориду натрію лікують гнійні ранки, вдарені місця. Вони допомагають зняти запалення, набряки та біль. Їх успішно застосовують при атопічному дерматиті. Сольові процедури полегшують свербіж, нормалізують біохімічні процеси на клітинному рівні, сприяють очищенню шкіри від мертвого шару і дезінфікують її. В розчин рекомендують додавати 2–3 краплі олії чайного дерева. Також корисно розчиняти сіль не у воді, а у відварах трав. Для цього можна взяти корінь кульбаби, лопуха або пирію. Лікувальні процедури роблять щодня протягом двох тижнів.

Біль у ногах. Сольові процедури сприяють поліпшенню кровообігу в нижніх кінцівках, тонізують венозні судини, попереджають їх подальше розширення.

Морську або звичайну сіль розчиняють у гарячій воді або відварі трав (багна, деревію, звіробою або родовика). На літр рідини її беруть не більше 100–120 грамів. Змочують тканину в розчині й накладають на ноги на 8–10 годин.

Кому таке лікування може зашкодити?

Сольові пов’язки слід обережно застосовувати людям із захворюваннями серцево–судинної системи, при порушенні функцій нирок і сечового міхура, при найменших побічних реакціях або індивідуальній чутливості організму.

Цей метод лікування не підходить особам, які страждають мігренню та ішемічною хворобою серця. Протипоказані сольові пов’язки при деяких інфекційних захворюваннях шкіри (оперізувальному лишаї, демодекозі, стрептодермії), а також при атеросклерозі судин.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel