Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як домовитися із собою і перемогти прокрастинацію. Консультація психолога

Намагайтеся замінити формулювання: «треба» — на «хочу».

Фото kleo.ru.

Як домовитися із собою і перемогти прокрастинацію. Консультація психолога

Потрібно багато всього зробити, але зовсім не хочеться ні за що братися? При цьому ще й відчуття провини замучило? Хтось вважає це звичайнісінькою лінню, хтось використовує модне слово «прокрастинація»

Та хоч як називай — проблему необхідно вирішувати. Як же змусити себе виконати замовлення, коли терміни підтискають, чи переробити чимало домашніх справ, потрібних ще на вчора? Психологи радять кілька способів, як домовитися із собою і перемогти цю кляту прокрастинацію.

По–перше, намагайтеся замінити формулювання: «треба» — на «хочу». «Треба» означає примус, тяжку роботу. А «хочу» — це те, що виконується з бажанням, захопленням, а також наслідки — «заради чого я це роблю». Відразу з’являться мотивація і натхнення.

Реклама Google

Іноді лякає не сама праця, а великі обсяги роботи, яка, здається, ніколи не закінчиться. Спробуйте поділити її на фрагменти.

По–друге, намагайтеся боротися з перфекціонізмом. З досвідом починаєш розуміти, що прагнення виконати все ідеально не завжди йде на користь справі. Адже ідеал — це щось недосяжне, тож результат щоразу розчаровує. Але варто замінити «ідеально» на «підійду з усією відповідальністю» — і братися за нову справу стає значно легше.

І, нарешті, розбивайте завдання на дрібніші частини. Іноді лякає не сама праця, а великі обсяги роботи, яка, здається, ніколи не закінчиться. Спробуйте поділити її на фрагменти і після виконання кожної частини дозвольте собі невелику перерву. А там, дивись, піде як по маслу.

Джерело: ukr.media.

Telegram Channel