Про волинського Фаберже Анатолія Бойка тепер знатиме увесь світ (Відео) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.65 € 32.68
Про волинського Фаберже Анатолія Бойка тепер знатиме увесь світ (Відео)

Волинський майстер малює картини, в’яже гачком, але найбільше любить оздоблювати яєчну шкаралупу.

Фото з архіву Анатолія Бойка.

Про волинського Фаберже Анатолія Бойка тепер знатиме увесь світ (Відео)

Чоловік понад 11 років досліджує особливості яєчної шкаралупи і створює з неї маленькі шедеври. Його доробок іноземні експерти назвали унікальним

«Перша авторська колекція експонатів із яєчної шкаралупи, інкрустованої металом» — ​так звучить номінація, у якій відзначили Анатолія Бойка 17 липня, у день його 50-ліття. Пана Анатолія давненько вже називають волинським Фаберже. Хоча, як справедливо відзначали на урочистостях у культурно-мистецькому центрі Володимира-Волинського, цей чоловік певним чином кинув виклик славетному майстру з минувшини: російський ювелір Петер Карл Фаберже, який жив сто років тому, великодні яйця робив із коштовного металу, а український митець працює із крихкою яєчною шкаралупою. Однак Фаберже і Бойка таки варто порівнювати — ​як людей із художнім мисленням.

Всесвітня асоціація художників назвала їх витворами мистецтва.
Всесвітня асоціація художників назвала їх витворами мистецтва.

 Анатолій Бойко пишається тим, що у його колекції не знайдеш однакових яєць. «Ескізи, візерунки беру з уяви і добре їх пам’ятаю. Можу чиєсь ім’я забути, а малюнок — ​ні. Продумую до дрібниць. А ще яйце — ​це ж зародок життя. На ньому вирізьблюю енергетичні символи. Якщо воно зроблене з душею, з любов’ю, то у ньому все це лишається», — ​ділиться майстер. Каже, у 2018-му його здобуток включили у четвірку ювелірних досягнень України разом із мікромініатюрами харківчанина Сядристого та прикрасами двох ювелірних заводів! Творчістю й працездатністю волинянина захоплювалася і представниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова. Згадує, що п’ять років тому, коли записувала його ім’я в книгу унікальних досягнень українців, колекція яєчних шедеврів була значно меншою. Лана Вєтрова урочисто вручила майстрові диплом щодо високого визнання світовою спільнотою і підсумувала: «Тепер весь світ знатиме про Володимир завдяки Анатолію Бойку».

Різьблені яйця від волинянина є у музеях і приватних колекціях по всьому світу, а також у чинного й попереднього президентів України.

Досконалість — непорушна вимога волинського майстра. (Свого часу Карл Фаберже знищував свої витвори, якщо вони не були довершені.) «Мій чоловік, як уже починає щось робити, то займається цим дуже скрупульозно. А як радів, коли вперше подовжував стрічку з шкаралупи під тягарцем! «Воно ще на сантиметр збільшилося!» — ​щодня міряв і тішився», — ​усміхається пані Олена, дружина майстра. Розповідає, що вдома у них у спеціальних нішах стоять кошички, які чоловік сплів зумисно для порожніх та висушених яєць. Купує близько двох сотень навесні, бо перші найміцніші (в основному качині та гусячі), а далі вже мудрує із заготовками.

Серед 200 яєць у колекції однакових нема.
Серед 200 яєць у колекції однакових нема.

 Нині Анатолій Бойко сподівається, що визнання у світі допоможе йому взяти нову висоту в професії. Каже, що досліди (а це хімікати, інструменти, оздоба) потребують грошей. Та й жити за щось треба… Тут він таки відрізняється від російського Фаберже. Це при тім, що різьблені яйця від волинянина є у музеях і приватних колекціях по всьому світу, а також у чинного й попереднього президентів України.

Надтонким свердлом майстер прорізає у шкаралупі вигадливі візерунки.
Надтонким свердлом майстер прорізає у шкаралупі вигадливі візерунки.