Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Щоб літо було здоровим і безпечним

Будьте здорові!

Фото blog.pokupon.ua

Щоб літо було здоровим і безпечним

Не у всіх є змога провести відпустку на морі, багатьом доводиться задовольнятися поїздкою на дачу чи до родичів у село. Дітям такий відпочинок дуже корисний: не потрібна акліматизація, звичні умови. Але трапляються маленькі прикрощі, що іноді можуть стати серйозними проблемами

Малюк попікся кропивою. При контакті з цією рослиною, шкіру проколюють дрібні волоски на її стеблі й листі. А через них, як через міні–шприци, в ранки потрапляють гістамін і мурашина кислота. Саме тому з’являються червоні плями, які нестерпно печуть. Можна потримати уражене місце під холодною водою. Подразнення шкіри, як правило, короткочасне і проходить саме. Але іноді варто застосувати антигістамінний препарат у вигляді гелю, який зніме неприємні відчуття.

«Перестрів» клятий борщівник. Високу рослину з лапатим листям і квітами–парасольками краще обходити десятою дорогою. Сік борщівника, потрапляючи на шкіру, здатний викликати підвищену чутливість до ультрафіолету. І, як тільки потерпілий залишатиметься на сонці, на цій ділянці тіла «розквітне» серйозний опік, аж до пухирів. Такі бульбашки на шкірі в окремих випадках вимагають хірургічної обробки, тривалого лікування. Отож зверніться по допомогу до медиків.

Покусали комахи. Якщо це бджола, оса чи ґедзь, насамперед потрібно запобігти розвитку анафілактичного шоку. Їхні укуси токсичні і здатні викликати сильні алергічні реакції. Тому для профілактики прийміть будь–який антигістамінний засіб. Промийте ужалене місце, обробіть хлоргексидином (не спиртом) і прикладіть лід, щоб полегшити біль. При сильному серцебитті, задишці, втраті свідомості, підвищенні температури викликайте «швидку допомогу».

Цього літа всі скаржаться на комарів та мошкару. Якщо свербіж нестерпний, не мучтеся — випийте антигістамінний препарат і протріть місця укусів антисептиком, можна водним розчином хлоргексидину. Антигістамінний гель застосовують зовнішньо — на місцях укусів.

Надмірні сонячні ванни. І в середній смузі легко і просто можна згоріти, особливо якщо бути на вулиці роздягненим із 12–ї до 16–ї години. А ввечері потерпілий нагадує вареного рака, шкіра пече. Від народних засобів, наприклад сметани чи кефіру, краще відмовитися, бо вони можуть викликати ще більше запалення через бактерії, що містяться в них. Купіть в аптеці препарат декспантенол (може випускатися під різними торговими марками) — і у вигляді спрею, і у вигляді крему. Він добре допомагає при сонячних опіках. Якщо дитина обгоріла сильно, краще піти до лікаря.

Марія КАЩУК

Telegram Channel