Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як приготувати домашні вина, коньяк, лікери й наливки із фруктів та ягід: рецепти

Фото cook.net.ua.

Як приготувати домашні вина, коньяк, лікери й наливки із фруктів та ягід: рецепти

Будьмо!

Ювілей, свято, урочиста подія традиційно не обходяться без того, щоб перехилити чарку-другу в хорошій компанії. От тільки фальсифікату зараз стільки… Аби не сумніватися в якості алкогольних напоїв, як варіант, можна готувати їх власноруч. Це і смачно, й оригінально, і безпечно. А зважаючи на те, що літня пора щедра на різноманітні фрукти і ягоди, саме час братися до справи.

Смородиновий спотикач із прянощами

Такий напій розходиться на ура. Хоч він досить міцний, пити його — саме задоволення

 

 Інгредієнти: 750 мл горілки, по 1 кг смородини та цукру, 3,5 скл. води, 5 бутонів гвоздики, 3 горошини запашного перцю.

Приготування. Смородину перебрати, вимити, обсушити на рушнику, пом’яти товкачем в емальованій мисці і за допомогою складеної в кілька шарів марлі або полотняного мішечка відтиснути сік. З цукру і води зварити густий сироп, постійно збираючи піну. Влити в нього смородиновий сік і ще раз довести до кипіння, тоді вкинути спеції, помістивши їх у полотняну торбинку чи зав’язавши у вузлик, і зняти з плити. Влити горілку, добре розмішати, поставити на мінімальний вогонь і, не доводячи до кипіння, безперервно помішуючи, дати наливці загуснути. Вийняти торбинку зі спеціями, остудити, розлити у пляшки, закупорити і зберігати в сухому прохолодному місці.

Десертне вино з чорноплідної горобини

З цієї ягоди виходять незвичні домашні напої — терпкуваті, насиченого кольору. Щоб трохи позбутися характерного для чорноплідної горобини в’язкого смаку, додають більш кислі ягоди, зазвичай смородину чи порічку, хоч можна й вишні, виноград або яблука кисло-солодких сортів

 

 Інгредієнти: 5 кг чорноплідної горобини, 1 кг цукру, 1 л води, 2 скл. смородини або порічок, кілька листків чорної горобини.

Щоб трохи позбутися характерного для чорноплідної горобини в’язкого смаку, додають більш кислі ягоди, зазвичай смородину чи порічку, хоч можна й вишні, виноград або яблука кисло-солодких сортів.

Приготування. Ягоди та листя викласти у велику пластикову чи емальовану миску, перем’яти руками або дерев’яним товкачем, засипати цукром і перемішати. Прикрити чистою марлею в кілька шарів і залишити для бродіння в теплому, але темному місці. Щодня перемішуйте. Через 5–7 днів на поверхні з’явиться піна. Зберіть її шумівкою, а масу перекладіть у бутель із широкою шийкою. Долийте води і перемішайте. Ємність наповнюйте не більш як на дві третини. Мезга буде підніматися і їй потрібно місце для бродіння. Закрийте бутель водяним затвором. Можна використовувати спеціальне пристосування або просту трубочку, один кінець якої протикається в пробку або кришку й опускається майже на дно бутля, а другий — у склянку з водою. Приблизно через 40 днів при кімнатній температурі (18–26 градусів) бродіння припиняється, тобто в склянці з водою більше не з’являються бульбашки газу, мезга при цьому спресується зверху над рідиною. Використовуючи ту ж трубочку, перелийте рідину без осаду і мезги у чисту тару. Для цього опустіть кінець трубочки в пляшку і поставте її нижче, ніж бутель із мезгою: рідина поступово переливатиметься в чисту ємність за принципом сполучених посудин. Закоркуйте пляшки з молодим вином і зберігайте в прохолодному місці, найкраще в підвалі. Там воно освітлиться і настоїться. Через 5–6 місяців матимете смачний і корисний напій.

Яблучний сидр

Зробити цей спиртний напій в домашніх умовах під силу будь-кому

 

 Інгредієнти: 8 кг свіжих яблук, цедра з 2 лимонів, 2 кг цукру, 10 л фільтрованої води.

Приготування. Яблука очистити від шкірки і серцевини, засипати цукром, додати цедру двох лимонів і залити водою. Настоювати в теплому місці протягом 2 тижнів. Горлечко ємності важливо закрити марлею, щоб виходило зайве повітря. Бутель також слід наповнювати лише на 2/3, аби залишалося місце для бродіння. Потому процідити напій кілька разів до прозорості й розлити у пляшки, щільно закоркувати.

Швидкий коньяк

За цим рецептом напій буде готовий уже через дві доби. Та незважаючи на простоту приготування, він виходить смачним і ароматним

 

 Інгредієнти: 0,5 л горілки, 30 г свіжого чорносливу, 1 ч. л. цукру, 1 пакетик чорного чаю, кориця, ваніль, 1 гвоздика.

За цим рецептом напій буде готовий уже через дві доби.

Приготування. Горілку перелити в зручну ємність, наприклад слоїк, і додати туди чайний пакетик, нарізаний чорнослив, спеції та цукор. Банку добре збовтати до повного розчинення цукру. Настоювати напій протягом 2 днів у темному місці. Перед подачею процідити.

Вишневий крем-лікер

Приємна кислинка і насичений смак згущеного молока — неповторне поєднання

 

 Інгредієнти: 1 банка невареного згущеного молока, 400 г горілки, 150 мл вишневого соку, 150 мл кип’яченої води, ваніль.

Приготування. Добре перемішати молоко, щоб було однорідним, додати в нього холодну кип’ячену воду і знову вимішати. Влити горілку, вишневий сік, а наприкінці ваніль. Усе змішати і поставити в холодильник на кілька годин, щоб лікер настоявся.

Майже Аmaretto

Цей напій походить з Італії. Готують його на основі мигдалю та ядер абрикоса. Спробуйте зробити лікер власноруч. Він матиме яскравий смак — мигдально-горіховий із нотками кави і ванілі

 

 Інгредієнти: 0,5 л горілки, по 50 г ядер абрикосових кісточок і мигдалю, 150 мл води, 150 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру, дрібка кориці, 3 г розчинної кави, 2 бутони гвоздики, 3 горошини духмяного перцю.

Приготування. Залити мигдаль окропом, настояти 3–5 хвилин, почистити, підсушити до золотистого кольору на сухій сковороді, наприкінці обсмажування додати гвоздику і перець. Помити абрикосові ядра, добавити до них корицю і перемішати. Мигдаль і ядра скласти в чисту суху банку. Приготувати сироп: висипати цукор на сковороду з антипригарним покриттям, додати 50 мл води. Прогріти на малому вогні, періодично перемішуючи, поки суміш набуде карамельного кольору. Потім додати ванільний цукор, поволі влити 100 мл води, перемішати. Сироп влити в банку з горіхами. Коли суміш охолоне до кімнатної температури, додати горілку і каву, щільно закрити пляшку, кілька разів струснути і поставити в темне прохолодне місце на 30–35 днів, струшувати 3–4 рази на тиждень. Готовий напій профільтрувати.

Виноградне вино

Напій, одержаний шляхом бродіння винограду, особливо смачний, ароматний і головне — натуральний

 

 Інгредієнти: 10 кг винограду, 100 г цукру на літр соку.

Приготування. Ягоди ретельно розім’яти і, не відділяючи кісточки і плодоніжки, які також позитивно впливають на смак, помістити в ємність із дерева, нержавіючої чи емальованої сталі. Мезгу (сік із макухою) залишити в теплі на 4–5 днів для бродіння, час від часу перемішувати, щоб не скисла. Потому сік зцідити в бутель, наповнивши його не більш як на 2/3, а на шийку встановити гідрозатвор. Цукор розчинити в невеликій кількості виноградного соку і влити в ємність. Коли гідрозатвор перестане пускати бульбашки, вино слід акуратно перелити в інший слоїк так, щоб осад залишився в першому. Після цього можна додати ще трохи цукру за смаком. Етап дозрівання триває не менше 40 днів, упродовж цього часу формується насичений смак напою.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel