Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
На шахтах жінки замінили чоловіків, які пішли на фронт

Оскільки багато шахтарів загинули або були поранені, очікується, що жінки працюватимуть на копальнях і після завершення війни.

Фото із сайту www.nytimes.com.

На шахтах жінки замінили чоловіків, які пішли на фронт

«Таке сталося уперше в історії»

43-річна Наталя  готується до зміни у забої глибоко під землею на одній  із вугільних шахт  у Дніпропетровсь- кій області.
43-річна Наталя готується до зміни у забої глибоко під землею на одній із вугільних шахт у Дніпропетровсь- кій області.

 На одній із вугільних копалень на Сході України беруть на роботу представниць так званої слабкої статі, щоб вирішити проблему нестачі працівників під час російського вторгнення. Адже тисячі чоловіків, які раніше трудилися на цій шахті, долучилися до лав ЗСУ

Як повідомляє Reuters, на шахті вперше в історії дозволили працювати під землею жінкам. У ДТЕК, яка є власником шахти, заявили, що майже 3 тисячі із 20 тисяч шахтарів воюють.

Вугільна промисловість України, колись одна з найбільших у Європі, вижила після розпаду Радянського Союзу, але зазнала величезних втрат через агресію росії, починаючи з 2014 року. Тепер у галузі, яку колись вважали виключно чоловічою сферою, українські жінки пішли працювати замість тих, хто воює на фронті.

 

 22-річна Христина розповіла журналістам, що п'ять місяців працювала на глибині 470 м під землею. Вона довго вагалася, бо доводиться залишати 4-річного сина з бабусею – своєю мамою, а її рідне місто Павлоград, розташоване за 100 км від фронту, часто потрапляє під удари російських ракет.

Христина розповіла, що робота важка, проте «платять добре і вона відчуває обов'язок залишитися й зробити свій внесок для тих, хто пішов воювати».

Дівчина обслуговує невеликі потяги, що перевозять робітників шахти до місця, де вони спускаються до вугільних пластів. Христина розповіла, що робота важка, проте «платять добре і вона відчуває обов'язок залишитися й зробити свій внесок для тих, хто пішов воювати».

«Тут зараз одні жінки. Ми не можемо покинути все це і піти на іншу роботу. Не можемо підвести наших хлопців», – сказала Христина.
«Тут зараз одні жінки. Ми не можемо покинути все це і піти на іншу роботу. Не можемо підвести наших хлопців», – сказала Христина.
 

 Її старший брат працював на тій же шахті. Він пішов до лав ЗСУ через два тижні після початку повномасштабного вторгнення росії у 2022 році.

Reuters додає, що деякі жінки працювали на шахтах і до початку повномасштабного вторгнення. Проте уряд забороняв їм працювати під землею через те, що робота є фізично важкою.

Після скасування заборони на шахтах ДТЕК під землею наразі працює приблизно 400 жінок, що становить 2,5% від загальної кількості підземних робітників.

Макс ГУНДЕР (Max Hunder).

Читайте також: «Герой, якого «похоронили»: «Я повз до своїх три дні та дві ночі».

Реклама Google

Telegram Channel