Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Найкращі рецепти страв із гарбуза

Смачного!

Фото: ТСН.

Найкращі рецепти страв із гарбуза

Гарбуз – один із найцінніших і найпоживніших дарів осені. «Сонячну ягоду», як іще називають цей овоч, можна використовувати і як лікарський засіб, і як корисний дієтичний продукт, який є «коморою» вітамінів та мікроелементів. Традиційно в Україні готували гарбузову кашу, проте насправді страв із ним – величезна кількість

Гарбузово-грибний суп

Інгредієнти: 200 г гарбуза, 200 г грибів, 2 картоплини, 1 помідор, корінь петрушки, цибулина, 2 ст. л. олії, 5 склянок води, сіль, перець за смаком, зелень.

Приготування. Гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо і пасеруємо все на олії. Брусочки картоплі й гарбуза висипаємо в гарячу воду, кип’ятимо 10–15 хвилин, додаємо пасеровану овочево-грибну суміш, дрібно порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності. Перед подачею посипаємо посіченою зеленню.

Гарбуз у сметанному соусі

Інгредієнти: 0,5 кг гарбуза, пучок зелені, 300–350 мл сметани, 2–3 зубочки часнику, 3–4 ст. л. олії, сіль, перець, спеції – до смаку.

Приготування. М’якоть гарбуза нарізати кубиками, висипати на пательню з розігрітою олією й обсмажити з усіх боків. Тим часом зелень дрібно посікти, часник пропустити через прес або розтовкти у ступочці, додати спеції і вимішати все зі сметаною. Заправити цим соусом гарбуз, добре перемішати, посолити й поперчити, накрити кришкою і тушкувати до готовності, час від часу помішуючи.

Оладки з гарбуза і яблука

Інгредієнти: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 2 яйця, 1 склянка борошна, 0,5 скл. кефіру, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача, 3–4 ст. л. олії, на кінчику ножа кориці, сіль за смаком.

Приготування. Яблуко і гарбуз натріть на тертці з великими отворами. Збийте яйця з цукром, сіллю та корицею, влийте кефір, всипте борошно з розпушувачем і перемішайте. Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз вимішайте. Ложкою акуратно викладайте тісто на розігріту сковороду з олією. Смажте оладки на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4–5 хвилин. Вийнявши зі сковороди, помістіть їх на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.

Мармелад

Інгредієнти: 1 скл. цукру, 0,5 л кип’яченої води, 0,5 кг м’якоті гарбуза (мускатного або цукрового), 3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування. Поріжте гарбуз кубиками, залийте водою і зваріть до м’якості. Далі протріть через сито, викладіть в іншу каструлю, засипте цукром. Перемішайте масу і підігрійте на слабкому вогні. Додайте лимонний сік і варіть до загустіння, поки мармелад буде падати шматками зі столової ложки. Викладіть масу на застелене пергаментом деко, пласт має бути завтовшки близько 1 см. Залиште на 10–12 годин до повного загустіння. Наріжте на шматочки і посипте цукровою пудрою.

Запіканка «Тигреня»

Інгредієнти: для сирного тіста – 1 ст. л. (з чубком) кукурудзяного крохмалю, 25 г маку, 100 г цукру, 2 яйця, 500 г сиру; для гарбузового шару – цедра 1 апельсина, 1 ст. л. крохмалю, 0,5 скл. цукру, 2 яйця, 800 г гарбуза; для заливки – 1 яйце, 1 ст. л. цукру, 120 мл сметани, 150 грамів гарбузового пюре.

Приготування. Мак залити окропом і протягом 15 хвилин проварити при помірному кипінні, потому вимкнути вогонь і акуратно зцідити рідину, а мак перекинути в сито, щоб позбутися залишків вологи. У чашу блендера викласти сир, всипати цукор, збити до однорідності, додати крохмаль, яйця, мак і знову ретельно збити. Гарбузову м'якоть очистити від волокон і шкірки, порізати на шматки і запекти в духовці при помірному нагріванні, злегка змастивши маслом деко. Залежно від щільності м'якоті на це знадобиться до 20 хвилин. Після охолодження перекласти скибочки в марлю, складену в кілька шарів, і добре відтиснути вологу. Для запіканки потрібно 0,5 кг гарбузового пюре, необхідну кількість покладіть у вимитий блендер, додайте яйце, цукор, апельсинову цедру, крохмаль і на малих обертах перемішайте.

Дно роз'ємної форми (діаметром 20–25 см) застелити кулінарним пергаментом, стінки і папір щедро змастити маслом. У центр форми по черзі викладати обидва тіста (2–3 ложки сирного, 2–3 ложки гарбузового, знову сирне і т. д.) – пластами, поки обидві маси закінчаться, а у формі утвориться гірка. Візьміть ємність двома руками й акуратно постукайте денцем об стіл, щоб маса рівномірно розійшлася по всьому об'єму. Поставте запіканку в розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. Тим часом гарбузове пюре, що залишилося, змішайте зі сметаною, яйцем і цукром. Наприкінці запікання вийміть форму з духовки, влийте в неї заливку і запікайте ще 7–8 хвилин. Залиште десерт у формі до повного остигання, тільки потім її зніміть.

Читайте також: Влаштовуємо рибний день. Рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel