Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
Хитрощі як досвід: колонка мами 4-х дітей

Фото ілюстративне / ranok-school.com.

Хитрощі як досвід: колонка мами 4-х дітей

– Як твій шкільний день? – Сьогодні я шукав у портфелі підручник, якого туди не клав

Я з подивом вислухала подробиці історії, в якій мій першокласник виявив, що забув «Математику», однак наполегливо розшукував її, аж доки вчителька перемкнула увагу на щось інше. А нащо ж шукав? Та щоб вчителька не сердилася. Дуже цікавим мені видалося, що за якихось два з хвостиком місяці навчання мій хлопчик уже має якісь свої правила-хитрощі, які допомагають йому вийти сухим із води у скрутних ситуаціях. Він знав, що робити і як довго – і це спрацювало. Вкотре пересвідчуюся, що, поки ми спостерігаємо за своїми дітьми, вивчаючи їхні нові риси, вони спостерігають за нами, дорослими, перетворюючи інформацію на корисні дані. І це не єдиний момент! Були ще й інші історії, які почула як відповіді на простеньке запитання: «Що цікавого в школі?». І хоч учинки сина в тих оповідях мені подобалися не завжди, стрималася, щоб оцінювати прямо.

Думалося, він формує новий досвід у колективі, який тільки-но почав вивчати: пробує, експериментує – і ось зараз звіряє зі мною, мамою. Критикувати не випадає. Як завше, виручила техніка запитань: «Тобі самому це сподобалося?». Малий мовчав і супився, а тоді переводив розмову на інше. Що ж, має і таке право. І ми, дорослі, іноді користуємося цим рятівним кругом – перестрибнути на іншу тему, щоб побороти ніяковість чи інше неприємне відчуття. Зрештою, як користуємося і хитрощами, які, власне, ще не «тягнуть» на рівень обману, але не є і правдивістю.

Добре пам’ятаю, як була молодшою мамою. У той час у подібній ситуації точно казала найстаршому сину, тоді ще школярику, щось на кшталт, що треба уважніше складати книжки в ранець. Ніби це не очевидно. Тепер сприймаю такі ситуації інакше. Ясно, що уважність – це круто, але стовідсотковою вона все одно не буває, тому важливо мати свої маленькі хитрощі, аби не впадати в паніку.

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми дружно, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Читайте також: Шкільний рогалик: колонка мами 4-х дітей.

Реклама Google

Telegram Channel