Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Вареники-хваленики, усі вас хвалять, та не всі варять...»: поради господиням

Найпопулярнішими вважаються вареники з картоплею, друге місце посідають вареники із сиром, на третьому – з вишнями.

Фото із сайту ukr.net.

«Вареники-хваленики, усі вас хвалять, та не всі варять...»: поради господиням

Справді, приготування цього неперевершеного кулінарного витвору, однієї з найулюбленіших страв українців потребує чимало часу і терпіння. Але готовий продукт – неймовірно смачний, а у нас на Волині – не ліниві господині, тож варять вареники з найрізноманітнішими начинками: з м'ясом, лівером, картоплею, грибами, капустою, вишнями, чорницями, сиром, маком, калиною, яблуками... І не тільки собі та рідним, а й гостей частують, і захисникам на передову передають

З гарбузово-яблучною начинкою

Інгредієнти: для тіста – 1 скл. кефіру, 1 яйце, 2 скл. борошна, по третині ч. л. соди і солі; для начинки – 300 г гарбуза, 4 яблука, 3 ст. л. цукру, 0,5 скл. волоських горіхів, 0,5–1 ч. л. кориці.

Приготування. Гарбуз очистити й запекти в духовці протягом 15–20 хвилин. Тим часом із борошна, яйця, кефіру соди та солі замісити тісто, накрити рушничком і залишити на деякий час. Охолоджений гарбуз та очищені яблука натерти на крупній тертці, додати подрібнені в ступці волоські горіхи, цукор, корицю, все ретельно перемішати. Одразу ж начиняти вареники, щоб яблука не пустили сік. Варити у підсоленому окропі 2–3 хвилини після спливання. Подавати зі сметаною та/або абрикосовим варенням.

Зелені

Інгредієнти: 600 г борошна, 1 скл. молока, 1 яйце, дрібка солі, 0,5 кг вареного м’яса, 1 цибулина, 3–4 зубки часнику, невеликий пучок кропу.

Приготування. Збити яйце з дрібкою солі, влити молоко, всипати дрібно посічену зелень, перемішати, просіяти борошно, замісити туге тісто і залишити на 20–30 хвилин, накривши рушником або харчовою плівкою. 
М’ясо разом із підсмаженою цибулею і часником пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, додати трішки бульйону. Тісто розкачувати дуже тонко, вирізати склянкою кружечки, начинити їх м’ясним фаршем та скріпити краї, формуючи вареники або пельмені. Варити в підсоленій воді з лавровим листком. Подавати під соусом із розтопленого вершкового масла, подрібненого часнику і меленого перцю або з кетчупом.

«Троянди» з капустою

Інгредієнти: для тіста – 3 скл. борошна, 1 скл. кислого молока, 0,5 ч. л. солі, 0,25 ч. л. соди; для начинки – 0,5 кг капусти, 1 морквина, 1 цибулина, 2 ст. л. олії, сіль до смаку.

Приготування. Ця страва на вигляд не схожа на вареники. Та й готувати її набагато простіше. А на столі такі вареники значно красивіші. Смакують вони із вареним чи печеним м’ясом.
Капусту нашаткувати, моркву потерти. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати, додати моркву й капусту, протушкувати все разом і залишити, щоб схолонуло. З борошна, кислого молока з погашеною в ньому содою та солі замісити м’яке еластичне тісто. Тонко розкачати його, викласти начинку, згорнути рулетом, а тоді порізати шматочками по 4 см. Виставити в глибоку сковорідку на розріз, залити окропом більш ніж на половину висоти рулетиків. Підсолити, накрити кришкою і варити на середньому вогні близько 10 хвилин або запекти в духовці до готовності.

Пісні з маком

Інгредієнти: для тіста – 3 скл. борошна, 2 ст. л. олії, 1 скл. мінеральної води, 0,25 ч. л. солі; для начинки – 100 г маку, 0,3 скл. чищених волоських горіхів, 0,5 скл. родзинок, 3 ст. л. цукрової пудри. 

Приготування. Пропонуємо рецепт солодкої страви, яка не тільки збагатить меню в період посту, а й на свято згодиться. Для начинки мак залити крутим окропом (небагато, щоб вода його тільки покрила) і проварити на мінімальному вогні 5–10 хвилин, поки рідина випарується. Зняти з плити, додати подрібнені горіхи та родзинки, попередньо змелені на м’ясорубці або блендером. Коли схолоне, додати цукрову пудру, перемішати. Для тіста борошно просіяти у миску, зробити в ньому заглиблення і потроху вливати воду з розчиненою у ній сіллю та олію. Спершу розмішувати ложкою, потім руками інтенсивно вимісити нетуге тісто, поступово підсипаючи борошно.

Накрити серветкою і залишити на 20–30 хвилин. Розкачати тісто в пласт завтовшки близько 3 мм. Вирізати склянкою невеликі кружечки, класти на кожен по чайній ложці макової начинки і щільно заліплювати. Зварити вареники у підсоленій киплячій воді 3–5 хвилин після того, як спливуть. Подавати гарячими, полити рідким медом або посипати цукровою пудрою.

Читайте також: Як вибрати якісну варену ковбасу: слушні поради.

Реклама Google

Telegram Channel