Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чим корисні фініки та як правильно їх вибрати

Смачного!

Фото ілюстративне.

Чим корисні фініки та як правильно їх вибрати

А ви знали, що фініки стають коричневими та зморщеними ще на дереві? Це відбувається через те, що вони втрачають вологу та досягають свого природного дозрівання. Звісно, є і висушені спеціально в печі, але їх не варто купувати. Мабуть, знання багатьох із нас про фініки обмежувалися тим, що вони смачні в здобній випічці, хлібові, ідеально доповнюють смак ранкової вівсянки та гармонійні в тушкованому м’ясі. Та якщо пошукати більше інформації, можна натрапити на дуже цікаві й корисні факти

У 30 г плодів міститься приблизно 81 калорія, а також багато корисних речовин: залізо, калій, магній, фосфор, поліфеноли та клітковина.

Тільки уявіть: 30 г фініків містять 210 мг калію при нормі для жінок 19–50 років – 2600 мг, для чоловіків цієї вікової категорії – 3400 мг. Калій необхідний для регуляції гормонів стресу – кортизолу та адреналіну, підтримує баланс рідини в організмі, просто незамінний для злагодженої роботи серцево-судинної системи, нормалізує серцевий ритм та покращує працездатність. Разом з іншими продуктами, багатими калієм, вони допоможуть зробити ваш раціон збалансованим. Ще цей мінерал міститься і в буряку, моркві, авокадо, квасолі, сочевиці, тунці.

Всім відомо, що клітковина необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту та для підтримки здорової мікрофлори кишківника. А ті ж 30 г фініків містять 1,6 г клітковини. Наукові дослідження підтверджують, що вживання фініків завдяки наявності в них клітковини та поліфенолів може знизити ризик розвитку раку товстої кишки.

Якщо ви поставили собі за мету зменшити кількість рафінованого цукру в раціоні, фініки стануть у пригоді.

У складі фініків є цілий набір мінералів, які відповідають за здоров’я та міцність кісток і зубів. Вони багаті фосфором, калієм, кальцієм та магнієм.

А ще фініки – чудовий допоміжний засіб при залізодефіцитній анемії. Якщо вам поставили такий діагноз, подолати цей стан можливо лише медикаментозно за допомогою добавок заліза. Норму та тривалість лікування визначає виключно лікар. Але є продукти, які містять у складі залізо і можуть виступати допоміжним засобом. 

У 30 г фініків – приблизно 0,40 мг заліза, тому вживайте їх із задоволенням та користю для організму.

Якщо ви поставили собі за мету зменшити кількість рафінованого цукру в раціоні, фініки стануть у пригоді. В 30-грамовій порції міститься 20,4 г цукру (фруктози). Кілька штук до чашки чаю знизять бажання з’їсти шоколадні цукерки чи інші солодощі. А якщо переб’єте їх блендером разом із сушеним інжиром, курагою та родзинками, отримаєте масу, з якої виходять гарні круглі цукерки. Обваляйте їх у кокосовій стружці й ласуйте.

Скільки фініків на день можна їсти?

Вважається, що для здорової людини немає такого поняття, як норма. Важливо, вживаючи продукти, спостерігати за реакцією свого організму. Але для отримання користі достатньо з’їдати 15–30 г фініків. Пам’ятайте і про те, що харчування має бути збалансованим, тому не варто налягати на один продукт. Добирайте свою потребу у вітамінах та корисних речовинах різними харчовими продуктами. Проте фініки краще їсти в першій половині дня.

Додавайте їх, порізані шматочками, в сирну запіканку та сирники, чи їжте як десерт після основної їжі. Якщо з’їсти на ніч як перекус, отримаєте зайві калорії, а якщо це стане звичкою – призведе до появи зайвих кілограмів.

Як правильно вибрати фініки?

Найкраще вибирати  плоди в прозорому пакуванні – так ви матимете можливість побачити, які саме в нього складені. Крім того, читайте склад, країну походження та кінцевий термін придатності.

Якщо фініки висохли природним шляхом на дереві, шкірка їх буде не пошкодженою. Плоди, висушені в спеціальній печі мають відшаровану шкірку. Якщо фініки прилипають один до одного, а на поверхні є кристали цукру, найвірогідніше, їх додатково обробили цукровим сиропом і це принциповий момент для тих, хто прагне зменшити кількість рафінованого цукру в раціоні.

Нерідко фініки обробляють із використанням сульфітів – консервантів із антибактеріальною дією, які захищають продукт від плісняви та зберігають колір. Проте є певна категорія людей, які мають алергічну реакцію на сульфіти.

Особливо обережними з обробленими продуктами варто бути хворим на астму.

Читайте також: «Секрети господиням: як зробити махрові рушники м’якими».

Реклама Google

Telegram Channel