Курси НБУ $ 39.36 € 42.40
Батьки вимагають не закривати старші класи в Жидичинському ліцеї

«Ми турбуємося про долю наших дітей», – кажуть батьки і просять не переформатовувати роботу школи.

Фото із сайту «Суспільне Луцьк».

Батьки вимагають не закривати старші класи в Жидичинському ліцеї

Вони зібрали понад 300 підписів під зверненням до луцького міського голови, аби школу не робили дев’ятирічною

У Жидичинському ліцеї, що в Луцькій міській громаді, навчаються діти з шести навколишніх сіл. З 1 вересня 2024 року заклад реорганізують у гімназію. Це означає, що навчання для старших класів не передбачене.

29 січня батьки школярів прийшли до ліцею з вимогою залишити в навчальному закладі 10–11 класи. 

«Коли закінчиться війна, тоді вже робіть ті реформи»

Як розповіла «Суспільному» мама школяра Лариса Антонюк, дітям пропонують продовжити навчання в обласному центрі, через це можуть виникнути проблеми з довезенням. Каже: просять відтермінувати це рішення.
«Коли закінчиться війна, тоді вже робіть ті реформи. Якщо будуть їздити загальним транспортом, а в нас доїзд до «Променя» 25 гривень, пересісти – ще 14 гривень. Порахуйте, скільки буде туди й назад грошей», – говорить жінка.

Мама дев’ятикласника Оксана Федчик каже: хоче аби її син продовжив навчання у цій школі. З її слів, якщо таки є необхідність закрити 10–11 класи, то Луцькрада зобов’язана забезпечити доїзд дітей до ліцеїв у місті. «Постійні переживання, тривоги... Ми турбуємося про долю наших дітей. Наше село у стані розвитку, воно не занепадає. Ми не розуміємо, чому влада зацікавлена забрати в нас загальноосвітню школу», – сказала багатодітна мама.

Зі слів директора департаменту освіти Луцької міської ради Віталія Бондаря, місто матиме можливість з нового навчального року довозити старшокласників із Жидичина до ліцеїв у Луцьку. 

Мама другокласника Наталія Батицька зазначила: не всі діти після дев’ятого класу обирають спеціальність для подальшого навчання у коледжах, тому є потреба старші класи залишити. «Оскільки моя дитина ще ходить у другий клас, то мені хотілося б, щоб вона навчалася тут і десятий, і одинадцятий класи. В нас село велике, і сюди ходять діти не тільки з Жидичина, а й з Кульчина, з Озерця доїжджають і з Липлян», – додала жінка.

14-річний Ярослав Губарик до Жидичинського ліцею добирається шкільним автобусом із села Озерце. «О сьомій годині прокидаюся, автобус о восьмій годині. Не знаю ще, куди йти після дев’ятого класу. Нам краще тут вчитися, бо ще багато хто не знає, куди вступати далі. Мені звичніше тут ходити в школу», – сказав хлопець.

Школярка Анна Куліш із Жидичина розповіла: якщо старших класів із нового навчального року не буде, то доведеться вступати до коледжу. Куди саме – не знає. «Якщо будуть у нашій школі 10–11-ті класи, то планую йти, а якщо ні, то треба буде кудись вступати. У Луцьк до школи не дуже зручно буде їздити», – сказала дев’ятикласниця.

«Все впирається в демографічну ситуацію і норму закону про освіту...»

У Жидичинському ліцеї навчаються 483 учні: у трьох дев’ятих класах наразі здобувають освіту 64 дитини, розповів директор навчального закладу Богдан Мозолюк. З його слів, у двох класах має бути мінімум по 25 учнів, а розрахунки показують, що школа пів сотні учнів не набере і, відповідно, заперечень у батьків тоді не було.

«Все впирається в демографічну ситуацію і норму закону про освіту, за якою старша школа, тобто ліцейна освіта, формується за умови набрання двох повноцінних класів з 50 учнів. 2022 року люди були повідомлені, вони могли прийти на слухання, висловити свою позицію», – каже директор ліцею.

Директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар зазначив, що тип школи в селі Жидичин змінюється згідно з реформою освіти. «Основна вимога та, що заклади освіти в межах міста, громади мають бути переформатовані чи то в ліцей, чи в гімназію, чи в школу. Адже саме від цієї норми залежить освітня субвенція, яка фінансується на відповідні заклади», – сказав посадовець.

Зі слів Віталія Бондаря, місто матиме можливість з нового навчального року довозити старшокласників із Жидичина до ліцеїв у Луцьку. «Тому тут не треба боятися, в нас є 12 шкільних автобусів, забезпечити саме довіз дітей із сіл поряд, із Жидичинського ліцею зможемо», – запевнив посадовець.

Як додала мама дев’ятикласника Оксана Федчик, батьки зібрали понад 300 підписів під зверненням до луцького міського голови, аби школу все ж не робили дев’ятирічною. 

Наталія ВОСКРЕСЕНСЬКА, «Суспільне Волинь».

Читайте також: На Волині проводять комісійні обстеження шкільних їдалень (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel