Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинська такса втечі за кордон – 7 тисяч доларів за особу 

Ось яким корумпованим виявився шлях через систему «Шлях»...

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

Волинська такса втечі за кордон – 7 тисяч доларів за особу 

Журналісти інтернет-видання «Українська правда» отримали в розпорядження список військовозобов’язаних, які 2023 року виїхали з України через систему «Шлях» за сприяння ГО нардепа від «Слуги народу» Валерія Стернійчука та фонду ексзаступника голови Волинської обласної військової адміністрації Юрія Гупала. Йдеться про майже 900 осіб

 
 

 «Ця інформація дає можливість зрозуміти не лише кількість утікачів, а і хто саме залишив країну. Але найцікавіше в усій цій історії – які благодійні фонди та громадські організації їм у цьому допомогли», – зазначається у розслідуванні інтернет-видання «Українська правда» з назвою «Шлях» слуги народу. УП отримала список утікачів з країни».

Зазначається, що за допомогою БФ «Повернусь додому» дехто 2023 року додому так і не повернувся...

Йдеться про такі фонди та організації: «Добра справа», «Подих милосердя», «Разом у майбутнє», «Віримо в Україну»,  «Волинський актив молоді», «Відчуй тепло», «Велике серце України», «Незламність і відвага», «Серця патріотів», «Промінь надії» та БФ «Повернусь додому». Зазначається, що за допомогою БФ «Повернусь додому» дехто 2023 року додому так і не повернувся...

ГО нардепа від «Слуги народу» Стернійчука

«Українська правда» нагадала, що на початку 2023 року на Волині стався гучний скандал. Місцеві журналісти встановили, що лише через громадську організацію «Волинський актив молоді» до системи «Шлях» протягом року потрапило більше тисячі військовозобов’язаних. А одним із засновників ГО «Волинський актив молоді», відповідно до даних системи YouControl, є народний депутат від партії «Слуга народу» Валерій Стернійчук. Два інші засновники організації – помічники нардепа Стернійчука на громадських засадах. Це заступники керівника: керівник справами Луцької районної ради Андрій Лев та депутат Луцької міськради від партії «Слуга народу» Андрій Костенко.

«Волинський актив молоді», за інформацією джерел «Української правди» у правоохоронних органах, вносив до системи «Шлях» для перетину кордону помічників народного депутата Стернійчука і тричі – самого Стернійчука», – розповів журналіст Михайло Ткач.

Нардепу від «Слуги народу» Валерію Стернійчуку було неприємним запитання про придбані під час війни дорогі автівки його брата і братової.
Нардепу від «Слуги народу» Валерію Стернійчуку було неприємним запитання про придбані під час війни дорогі автівки його брата і братової.

На одному з відео в YouTube Костенко заперечує зв’язок Стернійчука з громадською організацією. Журналісти припускають, що помічник нардепа робить це на випадок, якщо виявиться, що ГО допомагала військовозобов’язаним утікати за кордон.

Журналістам «Української правди» за сприяння джерел у правоохоронних органах вдалося підтвердити: щонайменше 18 військовозобов’язаних чоловіків протягом 2023 року завдяки ГО «Волинський актив молоді» виїхали за кордон і не повернулися. Наймолодшому – 25 років, найстаршому – 47. Окрім того, за даними джерел видання серед правоохоронців, за посередництва організації, пов’язаної зі «Слугою народу», військовозобов’язані тікали і 2022 року.

Серед власних заощаджень подружжя Гупалів вказало 8,7 мільйона гривень, 486 тисяч євро, 2670 доларів США на рахунках у банках, а також 545 тисяч гривень, 143,6 тисячі євро та 149 тисяч доларів США готівкою.

У коментарі журналістам Валерій Стернійчук підтвердив, що йому відомо про факти втечі за допомогою ГО, яку він заснував. Більше того – навіть особисто звернувся до правоохоронних органів стосовно ситуації.

«Можу точно сказати, що їздили люди-волонтери, бо я був представником Волині і практично з першого дня вторгнення віддався повністю роботі в напрямку благодійності, волонтерства. Як там ведеться слідство і чи є хтось причетний до гріха або неправомірних дій, я обов’язково буду контролювати, щоб цю справу довести до кінця. Я звертався особисто до СБУ», – розповів нардеп.

Маючи 48 фур, можна  твердо заявляти: «Віримо в Україну».
Маючи 48 фур, можна твердо заявляти: «Віримо в Україну».

 За словами Стернійчука, зараз він не має стосунку до ГО, а «всіх прав позбавився, коли йшов у депутати з 2019 року»: «Я ще раз кажу, якщо є люди, причетні до такого, я хочу їх покарати в першу чергу і публічно, щоб про них усі знали».

Депутат також підтвердив, що виїжджав до Польщі за допомогою ГО «Волинський актив молоді», яка вносила його до системи «Шлях». Стернійчук каже, що метою виїзду були перемовини про співпрацю з Люблінським воєводством і переправлення автомобілів для ЗСУ.

...Журналіст Михайло Ткач запитав Стернійчука і про те, чи відоме тому джерело статків його брата та дружини брата, які під час повномасштабного вторгнення придбали дві автівки: BMW вартістю приблизно 25 тис. доларів і

Mercedes-AMG GLS вартістю близько 70 тис. доларів, а також земельну ділянку. На це нардеп відповів, що мало спілкується з братом. «Я мало, на жаль, спілкуюся з ними. Мені ця тема неприємна зараз, це сімейні речі», – сказав Стернійчук. За його словами, сам він авто не має.

Фонд ексзаступника голови Волинської ОВА Гупала

Ще одна гучна історія довкола високопосадовців і військовозобов’язаних-утікачів розгортається просто зараз. Йдеться про Юрія Гупала, якого після початку повномасштабного вторгнення було призначено заступником голови

Волинської ОДА. У нього є благодійний фонд «Віримо в Україну».

«За інформацією джерел «Української правди» у правоохоронних органах, фонд «Віримо в Україну» вніс до системи «Шлях» за два роки повномасштабної війни більш ніж півтори тисячі чоловіків. 

Ті ж самі джерела повідомляють, що 10 січня цього року у заступника голови Волинської ОВА та в кількох пов’язаних осіб, зокрема у директора благодійного фонду Гупала, були проведені обшуки. За наявною інформацією,

Гупало разом зі спільниками – мешканцями Київської області – міг організувати схему із протиправного переправлення за кордон осіб призовного віку, які мають значне матеріальне становище, шляхом внесення до системи «Шлях», – розповів Михайло Ткач. 

Він додав, що в цій схемі на Гупала могли бути покладені обов’язки лобіювання та подальшого вирішення питання щодо оформлення відповідного пакета документів через органи Волинської ОВА. За інформацією у правоохоронних органах, вартість втечі становила близько 7 тисяч доларів за особу. 

У січні 2024 року, за даними джерел серед правоохоронців, Гупало написав заяву на звільнення з високої посади. Але жодної публічної інформації про арешти чи будь-які слідчі дії за три тижні і досі немає...

Видання дізналося про осіб, яких фонд Гупала вносив до системи «Шлях». Серед волонтерів, які неодноразово виїжджали за межі держави, – багато відомих київських прізвищ. Наприклад, Євген Мецгер. Це колишній керівник державного банку, який два роки тому разом зі своїми підлеглими скоїв напад на знімальну групу проєкту «Схеми». Лише протягом 2022 року фонд «Віримо в Україну» п’ять разів вносив Мецгера до системи «Шлях». Сам

Мецгер підтвердив свої виїзди за кордон по гуманітарні вантажі протягом 2022 року, але сказав, що не пам’ятає назву фонду, який вносив його до системи. Він також стверджує, що не платив жодних грошей фонду за внесення до системи «Шлях».

«За допомогою фонду за кордон їздять футболісти «Динамо Київ» включно з Олександром Шовковським, син відомого регіонала Валентина Ландика, айтівці, кухарі, бізнесмени, колишні митники, прокурори та судді. І навіть колишній помічник Андрія Єрмака – продюсер Сергій Перман – тричі вносився у систему «Шлях»: двічі 2022 року і один раз – 2023-го саме благодійним фондом «Віримо в Україну», – розповів Ткач.

Журналіст-розслідувач спробував узяти у засновника фонду Юрія Гупала коментар, однак той не відповідав на дзвінки. Від коментарів відмовився і очільник волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Куди там губернатору до статків його ексзама «по митниці»

До речі, у своїй декларації за 2022 рік Юрій Гупало вказав 13 земельних ділянок у Луцьку та навколишніх населених пунктах загальною площею 3,4 гектара, мотель площею 1759 квадратів та оздоровчий комплекс «Макіс» на майже 360 квадратних метрів, які розташовані у Струмівці Луцького району. Також він зазначив магазин у Рованцях (230,3 кв м), гараж у Луцьку (734,3 кв м), склади та інші нежитлові приміщення, в тому числі й туалети. Політик декларує чотири квартири у Луцьку площею 44,4; 48,6; 73,7; 45,9 кв м і три будинки: два у Підгайцях Луцького району (203,7 і 283,6 кв м) та один у селі Вишнів Ковельського району (102,8 кв м). 

Також у декларації вказано чотири легкові автівки: Audi Q8 та Mercedes-Benz GLE 2019 року випуску, кожна вартістю 1,7 мільйона гривень, Volkswagen Touareg 2016 року випуску вартістю 827 тисяч гривень, а також Toyota

Corolla за 510 тисяч гривень. Ще серед транспортних засобів – бус вартістю 58,7 тисячі гривень, 48 фур різних марок вартістю 34,1 мільйона гривень та 56 причепів, оціночна вартість яких становить 14,9 мільйона гривень.

Серед власних заощаджень подружжя Гупалів вказало 8,7 мільйона гривень, 486 тисяч євро, 2670 доларів США на рахунках у банках, а також 545 тисяч гривень, 143,6 тисячі євро та 149 тисяч доларів США готівкою. 

При цьому сім’я бізнесмена, високопосадовця і благодійника скористалася нагодою отримати 13 тисяч гривень фінансової допомоги від Кабміну за програмою «єПідтримка».

P.S. Нагадаємо, що у 2022 році голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко, який представляв Юрія Гупала як волонтера і відповідального за митницю, тримав «під подушкою» готівкою «лише» майже 178 тис. доларів.

Юрій ЖУК.

Читайте також: На Волині перевізника притягнуть до відповідальності за хамську поведінку водія.

Реклама Google

Telegram Channel