Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
На Поліссі з'явились вовки: люди переймаються за худобу й бояться за власні життя

Згідно зі статистикою, кількість вовків у Волинській області зростає.

Фото із сайту pngwing.com.

На Поліссі з'явились вовки: люди переймаються за худобу й бояться за власні життя

Ще кілька років тому побачити сіроманця у наших лісах було рідкістю. Нині їх популяція стрімко зростає

Пов’язано це із забороною відстрілу та, відповідно, збільшення кількості цих хижаків у сусідній Польщі, пояснив голова Любомльської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок Олександр Мікульський. «Через кордон вовки мігрують до нас. Перед народженням малят вовчиця зазвичай веде зграю у нове місце. Волинські ліси тепер ідеально підходять для виведення потомства – з початку повномасштабної війни полювання у нас заборонили. У лісах тихо, кількість дичини зросла. І бобрів, які вважаються першою здобиччю в харчовій ланці вовків, розвелося дуже багато».

Насторожують випадки й у селах на кордоні з білоруссю. У Самарівській громаді на Ковельщині люди не лише переймаються безпекою домашніх тварин, а й бояться за власні життя.

Як розповідають очевидці, у лісах, що неподалік осель, вовків  спостерегли ще влітку, коли їхали підводою на город. Узимку, коли випав сніг, побачили роздерту за селом козулю. А на одному з хуторів хижаки загризли пса. Ще п’ять вовків з’явились нещодавно у лісі поблизу хутора Бродятине.

Фахівці лісової та мисливської галузі стверджують, що до повномасштабної війни регулювати кількість хижих тварин за наявності відповідної ліцензії та відстрільної картки мали право і мисливці. Зараз полювання заборонено законодавством, і відстріл проводить лише єгерська служба. 

Згідно зі статистикою, кількість вовків у Волинській області зростає. Наприклад, у 2020 році їх було 34, в 2021 і 2022-му – вже 39, а торік їх стало 44. 2022-го в області відстрелили 18 вовків, 2021-го – 20 особин, роком раніше – 8.

Окрім сіроманців, чималої шкоди приватним господарствам волинян завдають і лисиці, яких теж із кожним роком стає все більше. У 2023-му їх налічувалося 2714 особин. Це на сотню більше порівняно з позаминулим роком. Неодноразово рудих хижачок бачили і в обласному центрі. Лисиця є основним переносником небезпечного сказу. Хворий звір втрачає страх і нападає на свійських тварин. Протягом 2023 року на Волині від сказу загинули 49 тварин. Тож ветлікарі радять господарям  вакцинувати домашніх тварин щорічно. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel