Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Час дорослої розмови про мобілізацію

Мобілізація триває – удев’яте подовжена у лютому цього року на 3 місяці.

Фотоколаж із сайту apostrophe.ua.

Час дорослої розмови про мобілізацію

Дарма Володимир Зеленський так уникає питання про мобілізацію. Дарма намагається виставити це питанням «військових і депутатів»

І за Конституцією, і законами, і логікою це – питання Президента як Верховного Головнокомандувача.

Тим більше, звівши до рук своїх «5–6 менеджерів» усю владу в країні, він у очах людей все одно відповідає за все. Мобілізація – необхідна. Люди в строю повинні мати можливість перепочити.

Мобілізація триває – удев’яте подовжена у лютому цього року на 3 місяці.

І проєкт закону, обговорення якого у ВР начебто затягує мобілізацію – насправді не вирішує проблем (хіба що торкається однієї з них – строку демобілізації, але і її не вирішує).

Проблеми можна вирішити цілком у рамках нинішнього законодавства. А для строків демобілізації не бракує інших проєктів, які можна розглянути і підтримати упродовж 2–3 днів (як підтримати демобілізацію строковиків із «канікулами» на рік):

Служба за спеціальністю. Багато чуємо про «рекрутинг». Але гарантії від перекидання на службі, від нехтування досвідом і зневагою до переваг – цілком можна запровадити як загальне правило. Точно збільшить мотивацію. У високотехнологічній війні специ мають працювати за призначенням.

Інженерні війська. Активна оборона передбачає наявність потужних фортифікацій. Їх має хтось зводити. Широке поле для діяльності тих, хто і служити би хотів, і відповідні кваліфікації має.

Скасування «української паперової армії». Засилля документообігу сягнуло епічних масштабів. Цьому має бути покладений край. Натомість час і зусилля – на бойову підготовку.

Бойова підготовка і тренування. Мобілізовані громадяни повинні розуміти, що отримають належну підготовку. І не «місяць–три». Спочатку в навчальному центрі, потім поблизу бойових дій, переймаючи досвід. Потім – у складі бойових підрозділів, під наглядом ветеранів. Це – ціла наука. Нехтування нею збільшує втрати, а використання – дозволяє меншим розбити більших, що не раз було в історії.

Домобілізаційна підготовка і навчання. Від закликів до фізичної підготовки, навчання стрільбі і парамедицині, отримання корисних навичок (БПЛА тощо) – перейти до підтримки і агресивної реклами відповідних курсів і центрів.

Забезпечення. Те, що має бути найпершим – зброя, обладнання, системи захисту. Абсолютний пріоритет бюджетних витрат і поєднання усіх можливих видів дипломатії і переконання партнерів…

Умови демобілізації (див вище). Умови для захисту прав (а вони є і у військовослужбовців).

Усе це – цілком у руках виконавчої влади. Серйозна «доросла» розмова – це про те, як ми цього досягнемо. Якщо є бажання досягати.

Ростислав ПАВЛЕНКО, народний депутат України, фракція «Європейська Солідарність».

Читайте також: Чорна звістка прийшла на Волинь: на фронті загинув син директора школи.

Реклама Google

Telegram Channel