Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Святий Стефан уберіг Христа від більшовицьких куль

Волинь-нова

Святий Стефан уберіг Христа від більшовицьких куль

На Рівненщині зберігається єдина в Україні ікона, на якій цей первомученик закриває уста Ісусу. Дивовижне зображення з’явилося після реставрації образа XVIII століття. Поки що його не можуть пояснити ні духовенство, ні науковці, бо воно виходить за межі людського розуміння

Унікальну ікону виявив рівненський художник реставратор Микола Бендюк ще на початку 1990-х. Чоловік купив її у літньої жінки на Хмельниччині. Як з’ясувалося, образ належав давньому князівському роду Сангушків.

Cтефан, затуляючи уста Вчителя, захищав слово Господнє від наруги атеїстів

— Навесні 1918 року совєти захопили палац князя неподалік ріки Горинь у Славуті. Ікона святого первомученика Стефана тут займала особливе місце – перед нею молилися і правителі, і їхні гості, і прислуга. Але підбурювані більшовиками солдати 264-го піхотного полку вбили старого князя Романа Сангушка, – розповідає історик Микола Бендюк. – Винесли ікону з каплички і вправлялися на ній у стрілянині по лику Ісуса Христа. На полотні залишилося понад 50 дірок від куль. Потім образ кинули в калюжу. Якась жінка підняла святиню і зберігала її протягом восьми десятиліть на горищі. Так ікона «дожила», хоч і в жалюгідному стані, до наших днів, – розповідає реставратор.

Художник спершу планував використати полотно для реставрації інших ікон, адже зображення на ньому майже не було видно. Працював над ним 5 років, найважче давалося відновлення пробитих кулями місць. Коли ж спеціальними розчинами очистив знахідку від нашарувань бруду, на вцілілих шматочках побачив незвичне зображення — святий Стефан правицею закриває уста Христові.

Найбільшим дивом було те, що, зрешетивши полотно, жодна куля не влучила в обличчя Ісуса та руку святого. Це єдині вцілілі місця на іконі.

– Cтефан, затуляючи уста Вчителя, захищав слово Господнє від наруги атеїстів, – упевнений магістр релігієзнавства протоієрей Олександр Колесов із Рівненщини.

Але справжньою загадкою залишається, як наклалася рука святого Стефана на пізніше намальовані уста Христа, утворивши унікальний сюжет 

У давніші часи старих образів не викидали. Їх відновлювали — на полотно наносили нове зображення. З’ясувалося, що й на цьому образі спершу був намальований Стефан (початок ХVIII століття), а через 20 років написали Ісуса. Мистецтвознавці вважають, що коли художник створював лик Христа, він уже не бачив попереднього, оскільки його заґрунтували. На думку Миколи Бендюка, роботи належать різним художникам. Але справжньою загадкою залишається, як наклалася рука святого Стефана на пізніше намальовані уста Христа, утворивши унікальний сюжет. Не можуть пояснити цього феномена і науковці.

Нині дивовижна ікона зберігається в храмі преподобного Федора Острозького в Острозькій академії. Усі охочі мають можливість оглянути її з тильного боку, де добре видно п’ятдесят пошкоджень. За словами реставратора, щодня до образа прикладаються десятки людей. Вважають, що він зцілює від головного болю й допомагає перебороти життєві негаразди. Заради цього паломники долають тисячі кілометрів, каже Микола Бендюк. Проте через дотики на полотні з’явилися тріщини й подряпини, тож ікону поставили під 2-міліметрове скло.

Telegram Channel