Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Влада почне реагувати, лише коли люди повстануть?

Збори в Годовичах були емоційними.

Фото Сергія НАУМУКА.

Влада почне реагувати, лише коли люди повстануть?

Жителі села Годовичі Турійського району нарікають на агропідприємство, яке використовує земельні ділянки без їхньої згоди, натомість орендар стверджує, що нікому не перешкоджає

«До нашого голосу ніхто не прислухається»

«Отримавши у приватну власність земельні паї, які знаходяться на території Миляновичівської сільської ради, ми здали їх в оренду «АПК «Волинь» терміном на 7 років. Назване господарство обробляло землю і розраховувалося з людьми протягом 5 літ. Потім збанкрутувало і селяни залишилися без нічого: про жодний розрахунок не йшлося. Власники паїв виявили бажання віддати свої земельні ділянки в оренду ФГ «Перлина Турії». Але договору з «АПК «Волинь» ми не розривали (термін його дії був ще два роки). Протягом цього часу з нами розраховувалася за паї «Перлина Турії».

І було б усе добре, якби нашу землю самовільно не забрали сусіди зі СТОВ «Ратнівський аграрій» 

І було б усе добре, якби нашу землю самовільно не забрали сусіди зі СТОВ «Ратнівський аграрій». Неодноразово проводили збори селян, представники власників земельних ділянок їздили в Ратне, але товариство нас не хоче чути. Ось уже три роки наші земельні ділянки неправомірно використовує «Ратнівський аграрій» і засіває землю сільськогосподарськими культурами. Жодних договорів, які б надавали право користуватися нашими земельними ділянками, зі СТОВ «Ратнівський аграрій» ми не укладали».

Це рядки з колективного листа жителів села Годовичі Турійського району, під яким стоїть 72 підписи. Люди звернулися у газету «Волинь–нова», аби висвітлити проблему, адже вважають, що до їхнього голосу ніхто не прислухається.

«Добровільно–примусово на осінь підете всі в «Ратнівський аграрій»

— Видно було, що АПК «Волинь» банкрутує, але нам нічого не казали. Якось у травні вночі обробляють поле. Люди дзвонять в АПК «Волинь»: хто ж то? Кажуть, що «Ратнівський аграрій». А яке мали право? Бо так договори склали. Але треба було приїхати до нас, скликати збори і про все розказати: мовляв, ми банкрути, але знайшли тих, хто буде господарювати. Люди ж хочуть в «Перлину Турії» віддати землю, бо вся сільська рада в тому господарстві, окрім нашого села. На зборах сказали: хто віддає землю «Ратнівському аграрію», тому договори анулюють і одразу складуть нові, а хто — ​в «Перлину Турії», то далі буде числитися в «АПК «Волинь». Пройшло два роки і ми поїхали в Ратне. Мовляв, хлопці, давайте поділимося землею. Віддайте нам, скільки належить. Вони не йдуть на поступки. Минулий рік пробули і цей те саме. Ми надалі будемо виділяти свої паї в натурі, — ​каже жителька Годовичів Віра Шайнюк під час зустрічі селян із журналістом «Волині–нової». — ​Написали в прокуратуру, щоб порушили справу. Три роки нам «Перлина Турії» платила, а «Ратнівський аграрій» користувався землею.

Районна влада нібито домовилася з «Ратнівським аграрієм», що цього року повинні були віддати землю. А вони що зробили: змолотили і в той же вечір пустили техніку та переорали, а наступного дня стали сіяти. Про це все село знає

— «Перлина Турії» одразу виплачує ренту: хочете — зерном, хочете — ​грошима. І якщо комусь треба кошти й на початку року, то Яренчук видасть, — ​додає ще одна жінка. — ​Платять за пай 2880 гривень або 1200 кілограмів збіжжя.

— Коли ми почали воювати з Ратним, то до усіх зверталися. Районна влада нібито домовилася з «Ратнівським аграрієм», що цього року повинні були віддати землю. А вони що зробили: змолотили і в той же вечір пустили техніку та переорали, а наступного дня стали сіяти. Про це все село знає, — ​каже жителька Годовичів Світлана Мартинюк. — ​Сказали так: «Добровільно–примусово на осінь підете всі в «Ратнівський аграрій».

— Чого я маю йти в Ратне, якщо там платять тільки грішми, а мені треба зерно? — ​емоційно питає літня жінка Ліда.

— Справа не тільки в коштах. Якась довідка людям треба — ​їдь у Ратне, а село Селець (тут розташована центральна садиба ФГ «Перлина Турії». — ​Авт.) близько. Кому вони хоч одному привезли довідку? — ​запитує Світлана. — ​Поділимо землю, заб’ємо кілочки і станемо обробляти. Будемо частинами орати і сіяти, але Ратна тут не буде.

— Може, Ратне крепше, може, в них юристи ліпші, але нічого не бояться. Коли минулого року їздили до них, то нас супроводжувала їхня машина з Ратного до самого Турійська, — ​розповідає одна з учасниць поїздки на перемовини з керівництвом «Ратнівського аграрію».

Обласне начальство самоусунулося: розбирайтеся самі у судах

Керівник СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький розповів, що з травня 2014 року їхнє підприємство господарює у межах Миляновичівської сільської ради, де на підставі договорів оренди обробляє земельні паї, які раніше використовувало ТзОВ «АПК Волинь».

— До 2016 року ми користувалися землею, а тоді третя особа уклала договори з людьми щодо тих масивів, які ми обробляли. Цього року люди звернулися до районної влади та до поліції. Дивно, бо треба було звертатися безпосередньо до нас, — ​каже Валентин Чернецький. — ​Ми відповіли і в офіційні структури, і тим, хто хотів забрати землю в натурі, що наше підприємство готове всіляко сприяти волевиявленню власників землі щодо їх законного права володіти та розпоряджатися своєю власністю. Разом з тим, СТОВ «Ратнівський аграрій» готове компенсувати можливі втрати власникам земельних ділянок. Жодного звернення від людей немає. До нас ті люди так і не звернулися, але інша юрособа виділила їх в натурі. Тобто землевпорядна організація поставила знаки на місцевості. Ми у цьому процесі нікому не перешкоджали і не перешкоджаємо. На сьогодні люди отримали землю у власне користування. Які до нас претензії? Чи є там посів — ​інше питання.

Фермерське господарство «Перлина Турії» також орендує на території Миляновичівської сільської ради, яка вже стала частиною Луківської ОТГ, 1440 гектарів землі, з них 1171 гектар — ​це земельні паї.

— «Ратнівський аграрій» самозахопив близько 160 гектарів і не йде на жодні перемовини. Ми десятки разів пропонували (звертався не тільки я, але й районна влада) сісти за стіл і розібратися у всьому, але з того боку чуємо лише відмовки, — ​каже керівник ФГ «Перлина Турії» Володимир Яренчук. — ​Я зустрічався з головою Волинської облдерж­адміністрації Володимиром Гунчиком і він обіцяв врегулювати це питання, але все й досі на місці. Люди тих земель не віддадуть. Про самозахват більше місяця тому написано заяви у поліцію, прокуратуру та Держгеокадастр. Чомусь ніхто не реагує. Такого не було навіть при регіоналах. Хіба вже тоді реагуватимуть, коли люди повстануть?

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив, що наразі триває судова тяганина між сторонами, тож виконавча влада у ситуацію не втручатиметься. Хоча Володимир Яренчук вкотре підтвердив, що лише написав заяви в правоохоронні органи та до земельників, але жодного суду немає.

Тому ситуація виглядає приблизно так: «Ратнівський аграрій» запевняє, що нікому не заважає взяти пай у натурі, «Перлина Турії» та жителі Годовичів переконані, що є самозахват, а влада, вочевидь, чекає, що все розсмокчеться само собою. А якщо ні? Бо на спірних площах «Ратнівський аграрій» вже засіяв озимину. А люди невдоволені тим, що на їхню думку не зважають. Тож чи буде весна в Годовичах лагідною — ​невідомо.

Telegram Channel