Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В освяченій воді — не застудишся

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

В освяченій воді — не застудишся

З колядками, щедрівками, дзвінкими віншуваннями–посіваннями, застіллями–гостинами, родинними зустрічами минає ціла вервечка свят зимового циклу

Завтра — Богоявлення Господнє — велике дванадесяте свято, яке у різних місцевостях називають відповідно до традиції — Водохреще, Хрещення, Богоявлення, Йордань… Цього дня згадують і вшановують євангельський переказ про хрещення Ісуса Христа, якому виповнилося вже 30 літ. Він прийшов на річку Йордан, де хрестив Іоанн Хреститель «на ознаку очищення від гріхів».

Згідно з Євангелієм, під час хрещення Ісуса Бог–Дух Святий зійшов із небес у вигляді голуба. Головне дійство цього дня — чин Водосвяття, адже освячена вода стає цілющою і помічною у багатьох житейських ситуаціях.

Згідно з Євангелієм, під час хрещення Ісуса Бог–Дух Святий зійшов із небес у вигляді голуба.

Останнім часом усе ширшого розповсюдження набуває традиція купатися в «Йордані», так цього дня називають будь–яку водойму. Адже вважається, що в освяченій воді застудитися не можна.

Народна спостережливість і фантазія оповила це свято безліччю традицій, звичаїв, прикмет, пов’язаних із погодою: «Якщо під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба», «Коли на Водохрещі випав повний Місяць — бути великій воді», «Якщо зоряна ніч — вродять горіхи та ягоди»…

Telegram Channel