Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Люди з необмеженими можливостями малюють устами та ногами

Якщо ти в душі художник – перепон для творчості не помічаєш.

Волинь-нова

Люди з необмеженими можливостями малюють устами та ногами

У буденних турботах через поспішність і суєту ми забуваємо, що у нас не тільки бездоріжжя та бруд під ногами, а є ще й зорі в небі над головою. Зупинімося, зробімо паузу, озирнімося довкола себе. Не шкодуймо на прекрасне часу — ​він усього лиш філософська категорія

Не лише Нік Вуйчич, який народився без рук та ніг, своєю жагою до життя викликає у мене захоплення і бажання не гнівити Бога, не ремствувати на труднощі, а перемагати свою лінь та байдужість і працювати через «не хочу і не можу». А ще радіти — ​кожній хвилині, секунді, погляду і промінчику!

Натюрморт із соняшниками Томаса Кахлау сповнений насичених барв і життєвої енергії.
Натюрморт із соняшниками Томаса Кахлау сповнений насичених барв і життєвої енергії.

 

Щороку моя родина Ґжечновських із Польщі дарує мистецькі календарі–каталоги, у яких я черпаю натхнення і бажання творити, залишити по собі щось добре, принаймні для своїх нащадків. Пенсійний вік — ​не вирок. У мене є руки й ноги, і «доки розум від біди не згірк ще» (за Ліною Костенко), знаходжу власний молитовний куточок і непоодинокі нагоди поділитися своїми почуттями і враженнями. Незвичайність цьогорічного подарунка спонукала мене представити його на радість і подив волинян.

Незвичайність цьогорічного подарунка спонукала мене представити його на радість і подив волинян.

У виданні — ​сонцедайні твори митців, які, малюючи… вустами та ногами, передають своє неповторне бачення світу. В усіх воно — ​радісне, веселкове і навіть гумористичне, без намулу смутку чи песимізму. Приміром, ірреалістичне зображення Кшиштофом Косовським старої ворони, яка поцупила все, що блищить, і тепер не знає, що з тим добром робити, викликає не просто посмішку, а гомеричний сміх і безмежне прагнення бачити в трагічному жанрі комічний зміст.

У каталозі–календарі на 2018 рік представлено твори 11 художників з… — ​рука не піднімається написати «обмеженими» — ​ні, необмеженими можливостями, неймовірними талантами.

От якби і в Україні підтримати наших самородків, обділених здоров’ям, хоча б такими виданнями. Агов, меценати!

Галина КАЖАН.

Telegram Channel