Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Отче наш» від Руслани

Волинь-нова

«Отче наш» від Руслани

Українська співачка, переможниця міжнародного конкурсу «Євробачення‑2004», у Святвечір презентувала відео на авторську версію найвідомішої молитви. Кліп відзнятий у Софійському соборі, якому 2018-го виповнюється 1000 літ, і став початком масштабного проекту «Молитва Світла»

Руслана Лижичко вирішила відродити стародавні духовні традиції української молитви. Вона заявила, що нарешті береться за створення великого фільму, який вийде у 2019 році. За її словами, ця ідея виникла ще під час навчання у Львівській консерваторії. Остаточно ж до наміру відновити легенду про чудотворну молитву підштовхнули події на Майдані під час Революції гідності взимку 2013–2014 років. «Коли людина вже ні на що не сподівається, покладається тільки на Бога і звертається до нього. Це дає їй неймовірну енергію і силу, і тоді нічого не страшно», — ​каже співачка.

У Святвечір артистка разом із чоловічою хоровою капелою ім. Левка Ревуцького під час святкового богослужіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці в Конотопі організувала концерт «Молитва Світла». Руслана виступила диригентом, ким насправді і є за освітою, хоч для українців більш звично бачити її в ролі співачки. Презентувала фрагмент Всенічної, авторську версію основних молитов — ​«Отче наш», «Богородице Діво, радуйся», «Світе тихий», «Алилуя», «Святий Боже». Усі вони стануть частиною літургії, яку Лижичко готує у спів­праці з композитором Іваном Небесним. До слова, вона стала першою і єдиною жінкою, яка продиригувала легендарним хором. У майбутньому артистка обіцяє представити повну версію Всенічної, а також її сучасну — ​в хоровому та електронному звучанні. «Так ми молились колись. Досконало. Всю ніч, від заходу до сходу сонця, щоб побачити Божественне світло…» — ​каже співачка.

Коли людина вже ні на що не сподівається, покладається тільки на Бога і звертається до нього. Це дає їй неймовірну енергію і силу, і тоді нічого не страшно.

На її думку, духовна музика має своє особливе звучання і нині вона як ніколи актуальна. «У нас характерна молитва на одній ноті, ми називаємо це «остінато співає слава», — ​каже виконавиця. Оскільки вечір проходив у храмі, то й підготувалася відповідно. «Була дуже довга розмова з патріархом Філаретом. Коли він зрозумів, скільки я пережила після Майдану і чому це роблю, дав мені благословення», — ​зізналася артистка. А ще зазначає, що написання духовного твору для неї важливе не через особисту творчу реалізацію, створення авторської версії, а з точки зору відродження і відтворення прадавніх канонів українського богослужіння.

«Я знаю про існування україн­ської чудотворної молитви. До наших днів збереглися рукописи розспівів ченців ХVІ–ХVІІ століть. Для мене важливо зрозуміти, чим така молитва неповторна, як українці зверталися до Господа колись. Я ставлю перед собою завдання показати традиції тисячолітньої давності, коли і музика, і гармонія були іншими. Осягнути цю легенду. Це буде спроба потрапити до того канону, який існував майже 1000 років тому», — ​пояснила співачка.

Зараз вона працює над створенням молитовних розспівів найбільш давнього походження з Українським католицьким університетом, вивчає Устав Всенічної, рукописи та особливості української молитви в музиці. У рамках продовження глибокого духовного проекту «Молитва Світла» співачка вже найближчим часом планує зйомки музичного фільму в найбільш знакових християнських храмах України — ​Михайлівському Золотоверхому монастирі, костелі Святого Миколая в Києві, у львівській церкві Святого Андрія, гарнізонному храмі Cвятих верховних апостолів Петра і Павла, храмі Святих Ольги і Єлизавети та інших. Для втілення цього задуму Руслана з командою  підготувала спеціальну робочу групу зі священиками різних конфесій.

Крім того, серед героїв фільму про Різдво може бути кожна українська сім’я: Лижичко закликає усіх співгромадян — ​від Заходу до Сходу України, від Північної та Південної Америк до Австралії, від мегаполісів до маленьких містечок і сіл — ​зняти та надіслати їй відеоролики про власні традиції відзначення зимових свят. І вже наприкінці року в кінотеатрах, на телебаченні та в інтернеті відбудеться запланована прем’єра нового різдвяного фільму. «Адже, де б ми не були, сідаючи за різдвяний стіл, стаємо однією родиною», — ​каже артистка.

Telegram Channel