Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
І де взялася ця клята ерозія…

Волинь-нова

І де взялася ця клята ерозія…

Чому вона вражає шийку матки і чим загрожує? Про це запитують читачки «Волині-нової» авторитетного фахівця–гінеколога, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Тетяну Євгенівну ТКАЧУК

—У моєї 18-річної доньки діагностували ектопію. Я раніше й не чула про таку хворобу. Що це за напасть?

— У багатьох дівчат до 20–22 років виявляють так звану вроджену ерозію (ектопію) циліндричного епітелію шийки матки, особливо в тих, у кого є порушення гормональної рівноваги в організмі. У дітородному віці завдяки зміщенню межі різних видів покривної тканини всередину переважно проблема зникає. У жінок часто ерозія з’являється внаслідок абортів, пологів, хірургічних маніпуляцій, що травмують шийку матки, а також інфекцій.

Ігнорувати ерозію шийки матки неприпустимо, бо це може призвести до дисплазії та навіть раку.

— Кажуть, що ерозія може і сама загоїтися. Мені, наприклад, вона не особливо допікає. Що порадите?

— Ерозія (ектопія, або ектропіон шийки матки) може деякий час не збільшуватися і навіть давати надію на самостійне загоєння. Але це не означає, що лікуватися не потрібно. У піхву обов’язково потрапляють інфекції, на цьому фоні утворюються кісти з густим слизовим вмістом, що можуть деформувати шийку матки, канал шийки, а коли вони розриваються, виникає хронічний запальний процес. Тому ознаками хвороби є специфічні виділення, зумовлені інфекцією, та наявність ранок на шийці матки. Жінок турбує дискомфорт у піхві та внизу живота під час статевого акту. Може бути і не поєднаний з ним періодичний біль. Тому не зволікайте — ​звертайтеся до лікаря.

— Я зараз вагітна. Чи обов’язково треба справитися з ерозією до пологів?

— Не бажано відкладати лікування ерозії (ектопії) шийки матки на тривалий час. Організм намагається позбутися цієї проблеми. Місце, де відбувається перехід одного виду покривного епітелію в інший, так звана зона трансформації — ​вхідні ворота для бактеріальної та вірусної інфекції. Під їхнім впливом зростає ймовірність формування передпухлинних змін тканин шийки матки.

— А народжувати після цього буде безпечно?

— Існує точка зору, що видалення ерозії шийки матки може шкодити вагітності та пологам. Вона ґрунтується на тому, що раніше, до появи сучасних апаратів та новітніх можливостей хірургічної техніки, методи лікування були дуже травматичними. Жінки старшого віку згадують так зване припалювання або висічення, що призводило до розростання сполучної тканини та зниження еластичності шийки матки, необхідної при пологах. Сьогодні при кваліфікованому втручанні мінімалізовано травматизацію, вплив здійснюється тільки на циліндричний епітелій, нема рубцевих змін, не знижується еластичність шийки матки. Тому народжувати після цієї процедури цілком безпечно. Раджу вам прислухатися до думки лікаря. Адже при наявності великої ектопії, особливо у поєднанні з мікробними факторами, в момент пологів зростає ризик розриву шийки матки.

— Часто лякають, що ерозія може стати причиною раку шийки матки. Як запобігти такій біді?

— Дуже важливим є регулярне відвідування лікаря–гінеколога з молодого віку, навіть коли вас нічого не турбує. Патології шийки матки, особливо на початкових етапах свого розвитку, спричиняють незначний дискомфорт, виділення, які часто жінки називають «молочницею». Тому більшість представниць прекрасної статі не підозрює про небезпеку і вчасно не звертається за допомогою. Відомо, що за останні 20 років захворюваність на передракові та злоякісні патології шийки матки серед жінок віком 20–29 років зросла (за даними британських дослідників) на 43 відсотки. Це пов’язують з раннім початком статевого життя та значною кількістю не захищених статевих актів (без застосування презервативів).

Найважливіше у профілактиці — ​правильна діагностика, якісне проведення гінекологічних оглядів. Ігнорувати ерозію шийки матки неприпустимо, бо це може призвести до дисплазії та навіть раку. До того ж, навіть правильно проліковані дисплазії шийки матки рецидивують (відновлюються) у 12 відсотках випадків. Тому спостереження після лікування має бути регулярним та якісним.

Чекаємо на ваші пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування. Запитання надсилайте на електронну адресу [email protected]. Тел. 0506709131.

Telegram Channel