Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Коли на Сході хлопці мерзнуть в окопах, то главі держави не дуже випадає грітися на Мальдівах…»

Хлопці на передовій теж святкують з ялинкою. Патріотичною. Після бою...

Волинь-нова

«Коли на Сході хлопці мерзнуть в окопах, то главі держави не дуже випадає грітися на Мальдівах…»

Зазвичай американські президенти наперед інформують свій народ, коли і де вони проведуть свою відпустку. Натомість українці постфактум дізналися, що у ці кілька новорічно-різдвяних днів Петро Порошенко відпочивав на Мальдівських островах в Індійському океані, оплативши за свій рахунок екзотичний вояж… Як вважаєте: Президент України має попереджати, коли і куди їде у відпустку, чи це його особиста справа?

 Володимир КАРПУК, 
заслужений лікар України, народний депутат України V та VI скликань 
(м. Луцьк):

— Нинішній час надто вагомий для України. Тому будь–який відпочинок Петра Порошенка від «трудів праведних» уже викликає певні моральні питання попри те, що і Президент — ​людина. Раз узявся за вагому справу — ​тягни. Адже якщо в більшості українців на роботі є якісь важливі діла — ​у відпустку вони не підуть. А тут — ​сам Президент країни на Мальдіви їздить, хай і власним коштом. Взагалі він повинен не тільки повідомляти про відпустки, а й про свій медогляд і про його результати. Бо за такими речами проглядається ставлення не лише глави держави, а й інших наших очільників до народу. І часто той, хто піднявся хоча б на щабель угору, вже проявляє свою зверхність, нехтує станом та думкою людей. А це дуже загрозливо для нашого суспільства.

 Богдан БУТКЕВИЧ, 
журналіст, блогер, ведучий ЕСПРЕСО TV 
(м. Київ):

— Я до Президента ставлюсь по–різному — ​насамперед критично. Але при цьому вважаю, що вибирати, де відпочивати, — ​це його особиста справа. До того ж, коли він платить за це власні гроші. Чесно кажучи, мені все одно, куди Петро Порошенко поїде, якщо це робиться під час відпустки. Зрештою, ми зараз воюємо, і всім знати плани першої особи держави теж, мабуть, не варто. В Америці ситуація інша, до того ж там багато «інсайдерів» в оточенні очільника країни. І він не може кроку ступити без того, щоб не привернути до себе увагу. А в нас — ​хай глава держави проводить свій вільний час як хоче. Аби в робочий час нормально працював.

 Володимир БЛАЖЕНЧУК,
голова Волинської обласної ради і облвиконкому у 1990–1994 роках (м. Луцьк):

— Якщо ми намагаємося розбудовувати державу на демократичних принципах, то американський приклад повинен бути для нас показовим. Я дуже скептично ставлюсь до того, що такі «вояжі» оплачуються першими особами з власної кишені. Хай би що казали про комуністичне минуле, але важко навіть уявити, щоб керівник більш–менш високого рівня міг зробити щось подібне. Реакція була б миттєвою — ​звільнення з посади. Звичайно, як посадовець Президент має право на відпустку. Однак мусить із дотриманням процедури оприлюднити час і місце відпочинку та його «кошторис».

 Богдан ШИБА,
луцький міський голова 2006–2010 років 
(м. Луцьк):

— Український Президент має враховувати не відкритість інформації про місце відпочинку, бо в нашій традиції такого нема, а має брати приклад з американського колеги і відпочивати чи зустрічати свята не за кордоном, а у рідній країні. У нас вистачає гарних, колоритних місць, до того ж — ​це символічно. Бо глава держави саме своїми діями має демонструвати, що на Батьківщині найкраще, найзатишніше, що тільки тут він найвпевненіше себе почуває. А те, що про це заздалегідь мають писати ЗМІ — ​це заокеанська традиція. Тому нам, напевно, не треба дуже за цим ганятися. Президент має право бути захищеним, не настільки в нас спокійно, як в Америці.

 Володимир ФЕСЕНКО,
політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» (м. Київ):

— Я не бачу тут нічого поганого, проблема була би, якби Президент відпочивав на екзотичних островах за державний кошт. Публічні особи, як правило, проводять дозвілля у закритих готелях, аби не привертати зайвої уваги. У світі до цього нормально ставляться, а от скандали, громадські засудження виникають, коли є великі витрати бюджетних грошей, або, як було з французьким президентом Ніколя Саркозі, коли він відпочивав на яхтах друга–бізнесмена. Отут є елементи непрямої, опосередкованої корупції — ​він отримав дорогу послугу. Тут уже виникають етичні питання. А у випадку Порошенка не бачу ніякого фарисейства. У нього вистачає своїх грошей. А от у мене виникає запитання: де була на свята Юлія Тимошенко? Ніхто не знає. Я теж не впевнений, що вона була в Україні. Восени зустрів одного з лідерів Опозиційного блоку — ​такого засмаглого–засмаглого. Теж десь грівся на сонці. У нас не дуже афішується це. Якщо людина має гроші, вона має право відпочити, особливо з родиною, з дітьми.

Показово, що російська пропаганда на це звернула увагу. Мовляв, глава нашої держави не відпочиває. Але ж не відомо, де, як і з ким був Володимир Путін. А там стільки державних резиденцій, у яких очільник Кремля розслабляється за бюджетні кошти! А Порошенко — за власні. Я вважаю, це по–європейськи.

 Любомир ВАЛІХНОВСЬКИЙ, 
завідувач хірургічного відділення Турійської районної лікарні, заслужений лікар України (смт Турійськ):

— Звичайно, Президент, як і кожна людина, потребує відпочинку, зміни обстановки, тому він має право (тим більше власним коштом) поїхати з родиною і на дорогий курорт, і в екзотичну подорож. Але є одна обставина, яка мусила бути врахована, — ​війна в Україні. У сьогоднішніх умовах, коли поранені учасники АТО не мають змоги повноцінно відновити своє здоров’я, коли на Сході хлопці мерзнуть в окопах, то главі держави не дуже випадає грітися на Мальдівах. Очевидно, з цієї причини й не оприлюднювали інформації про те, де проводить відпустку Петро Порошенко.
Але люди звернули увагу, що завжди на найбільші релігійні свята перші особи йшли на службу Божу до храмів, їх показували у телерепортажах, а тепер цього не було. Тож усі зрозуміли, що Петро Порошенко десь за межами України. На мою думку, надалі, щоб уникнути усіляких домислів, чуток, речники Президента повинні повідомляти, коли, куди і на який час він їде відпочивати, як це прийнято у цивілізованому світі.

 Ольга ЧЕРЕН,
голова Турійської районної ради 
(смт Турійськ)
:
— Вважаю, що повинен все-таки попереджати, бо він на виборній посаді. Скажімо, я як голова районної ради на найближчій сесії попереджаю депутатів, що йду у відпустку. Деякі очільники районних рад навіть ставлять у порядок денний питання про погодження депутатами відпустки голови. А де саме Президент проводитиме відпустку, він не зобов’язаний інформувати, бо це його особиста справа, якщо він відпочиває за власний рахунок. Однак люди мають знати, коли Президент іде у відпустку.

 Ірина ФАРІОН,
народний депутат України VII скликання (м. Львів):

— Чесно кажучи, я шокована. Складається враження, що усе його президентство — ​це суцільна відпустка. Незалежно від місця перебування Порошенко не виконує своєї основної функції — ​Головнокомандувача. Можливо, за 4 роки ми порахуємо, скільки разів цей «бізнесюк» виїздив на лінію фронту, скільки разів він спілкувався з тими, хто тримає небо української незалежності? Тому його новорічний відпочинок — ​це ставлення до українців як до абсолютних рабів. Цього не дозволив би собі президент жодної з цивілізованих країн у час війни.

А у випадку Порошенка не бачу ніякого фарисейства. У нього вистачає своїх грошей. А от у мене виникає запитання: де була на свята Юлія Тимошенко? Ніхто не знає. Я теж не впевнений, що вона була в Україні.

Document1.qxd

 Оксана КОВАЛЕНКО,
головний редактор ТВО телебачення філії ПАТ «НСТУ» «Волинська регіональна дирекція» (м. Луцьк):

— Хай би повідомляв. Невдовзі вибори глави держави, то, може, аби не дратувати електорат, обрав би Світязь. От би облагородили наш волинський куточок! Насправді ж Президент європейської країни має право на гарний відпочинок, навіть без оприлюднення місця, аби лиш громадяни у тій країні теж почувалися європейцями (тільки не з такими «крутими» змінами мінімальних зарплат та пенсій).

 Роман РОМАНЮК,
директор Волинського обласного центру зайнятості (м. Луцьк)
:
— Відпочинок — ​приватна справа кожного громадянина. Занадто особиста, щоб копирсатися в ній. Може, комусь заздрісно, що Петро Порошенко ніжиться на Мальдівах. Але кожен відпочиває відповідно до своїх можливостей. Я, наприклад, — ​на Світязі, бо то мій рівень, а він — ​на островах, бо це його. Президент теж людина, має право на відпочинок. І може сам вибирати, куди йому поїхати: у село послухати колядки чи на гірськолижний курорт або на береги якогось океану. Обмежувати його в цьому чи зобов’язувати повідомляти про свій намір не можемо. Інша справа, якби були посадові інструкції, які б вимагали, щоб він повідомляв народ, де збирається відпочивати.

 Микола ВЕЛЬМА,
редактор ковельської міськрайонної газети «Вісті Ковельщини», заслужений журналіст України (м. Ковель):

— Особистою справою це було б, якби йшлося про приватну особу. А коли це Президент — ​діяч державного рівня, то люди повинні знати, де він відпочиває. І, звичайно, які плани у нього на майбутнє. Я розумію, що є речі, які не можна розголошувати, але, думаю, поїздка на Мальдівські острови до цього «табу» не належить. Скільки коштує такий відпочинок навіть за власний рахунок, люди теж мають знати. Одне слово, хотілось би, аби в цьому плані була більша відкритість і гласність. Які можуть бути секрети від свого народу?!

Заодно скажу, що це стосується і прем’єр–міністра, і народних депутатів. Дехто з них по декілька разів на рік відпочиває в екзотичних місцях і не декларує, за які кошти їздив. На жаль, це не скоро зміниться. Така вже у нас реальність: народ і влада живуть немовби у паралельному світі. І це сприймається можновладцями як належне.

 Дмитро ТАРАСЮК,
голова Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України 
(м. Рівне):

— Якщо у глави держави планова відпустка і він у ній ще не був, то це його особиста справа. А поїхати можна туди, куди дозволяють фінансові можливості. Хтось вирушає на Світязь чи озеро Біле у нас на Рівненщині, а Порошенко — ​на Мальдіви. Ми ж знаємо, що він не бідняк, має гроші. Але з іншого боку, коли в країні така ситуація: триває війна, падіння курсу гривні, інші проблеми, — ​то Президент взагалі не мав би іти у відпустку.

 Роман СЕМЕНЮК,
молодший сержант, учасник бойових дій у складі 28-ї окремої механізованої бригади (смт Маневичі):

— На фронті хлопці в окопах мерзнуть, щодня хтось віддає життя на Сході, матерям привозять загиблих синів, а Президент країни, яка воює вже четвертий рік, дозволяє собі закордонні вояжі, щоб погрітися на курорті. Це не просто ненормально — ​це аморально. Він мав би бути на місці. В Україні стільки невирішених проблем, люди ледве зводять кінці з кінцями, а глава держави гріється на сонечку в Індійському океані. Тому цей факт показує справжнє ставлення Порошенка до простих українців.

 Василь ПРАДІД,
голова первинної профспілкової організації НПГ України ДП «Передпускова дирекція шахти № 10 «Нововолинська» 
(м. Нововолинськ):

— Незважаючи на те, за чиї кошти відпочиває Президент України, він повинен звітувати перед своїм народом, який його обрав на цей пост номер один. Це передбачає справжня демократія. А якщо ми хочемо в усьому рівнятися на розвинені країни, то й толерантності та поваги до свого електорату треба в них учитися. Я вже не кажу про те, що в країні так зване АТО, яке чомусь не хочуть наші можновладці назвати війною, і напрошується питання: куди й чого варто нашому гаранту їхати? Тут вже проглядається моральний аспект.

Бліц провели Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Катерина ЗУБЧУК, Василь УЛІЦЬКИЙ, Кость ГАРБАРЧУК, Мирослава КОЗЮПА, Лариса ЗАНЮК, Алла ЛІСОВА, Євгенія СОМОВА, Сергій НАУМУК, Олександр ДУРМАНЕНКО, Олег КРИШТОФ.

Telegram Channel