Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Вдавитися може кожен. А от допомогти ?..

Головне – не розгубитися і діяти грамотно й чітко.

Фото 4wellness.com.ua.

Вдавитися може кожен. А от допомогти ?..

Найпоширеніші помилки, що можуть коштувати життя

Не соромтеся кашляти

Це — найефективніший спо­сіб звільнити дихальні шляхи і виштовхнути шматочок їжі з трахеї. Не треба намагатися придушити кашель, випрямляючи спину, намагаючись дихати через ніс. Також не можна пити воду під час нападу.

Постукайте потерпілого по спині

Коли людина не може кашляти, перше, що потрібно зробити, — нахилити її вперед вниз (можна через коліно або спинку крісла) і сильно поплескати долонею між лопатками (в напрямку до рота). Важливо робити саме напрямні рухи, а не звичайні удари. Не слід стукати по спині у випрямленій позі, тим більше бити кулаком, бо шматок їжі просунеться далі та ще більше перекриє дихальні шляхи.

Не треба намагатися придушити кашель, випрямляючи спину, намагаючись дихати через ніс.

Як застосувати прийом Геймліха

Суть його полягає в тому, що з легень виходить повітря, яке не використовується при диханні, і допомагає виштовхати шматочки їжі. Станьте за спиною потерпілого й обхопіть його руками. Стисніть одну руку в кулак і покладіть її на живіт між пупком та нижніми ребрами. Долоню другої руки — поверх. Кілька разів швидким поштовхом потягніть кулак на себе вгору (під діафрагму). Повторіть кілька разів, поки дихальні шляхи не звільняться.

Людина втратила свідомість

Покладіть її на спину. Сядьте зверху на стегна потерпілого обличчям до голови. Поклавши одну руку на другу, помістіть основу долоні між пупком та нижніми ребрами. Енергійно натисніть на живіт у напрямку вгору до діафрагми. Після вилучення стороннього предмета, якщо людина не приходить до тями, робіть штучне дихання.

Якщо поруч нема нікого

Коли вдавилися ви самі та почали задихатися, застосуйте метод Геймліха. Зіпріться міцно на кут стола чи перила і зробіть поштовх у верхньому напрямку за допомогою ваги свого тіла. Це складно, але намагайтеся не піддаватися паніці. Чим більше ми панікуємо, тим більше повітря захоплюємо ротом. Це проштовхує шматочок їжі далі. Не випрямляйтесь і не стукайте себе по грудях або спині.

Як рятувати дитину

Коли сталася така біда з немовлям, треба покласти його животиком на свою руку і ребром долоні зробити 5 поплескувань між лопатками. При попаданні у дихальні шляхи твердого стороннього предмета кладемо малюка на руку обличчям вниз. Голова при цьому повинна бути нижче грудної клітини. Вільною рукою ляскаємо дитину між лопатками.

Якщо йдеться про допомогу старшій дитині, стаємо позаду (коли зріст маленький — опускаємося на коліна), обхоплюємо руками талію. Кисть однієї руки стискаємо в кулак і розташовуємо його між ребрами і пупком великим пальцем усередину. Другою долонею обхоплюємо кулак і натискаємо на живіт в напрямку знизу вгору.

(За матеріалами інтернет–видань).

Telegram Channel