Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Свіжий борщик зварять з мене – не червоний,  а зелений!

Фото poleznenko.ru.

Свіжий борщик зварять з мене – не червоний,  а зелений!

Проте згодиться щавель (а саме про нього йдеться у дитячій загадці) не лише для приготування першої страви. Мало кому відомо, а комусь, напевно, і не віриться, що ці кислі листочки мають широкий спектр використання у кулінарії – від салатів, омлетів, випічки аж до компоту й киселю

Салати  зі щавлю

Гадаєте, щавель для такої страви – досить незвичний компонент? Однак у багатьох випадках він і прикрасить салат, і додасть йому родзинки

...з огірком та яйцями
Інгредієнти: 2–3 варені картоплини, пучок зеленої цибулі, жменя щавлю, 3 яйця, 2 свіжі огірки, зелень, 2 ч. л. гірчиці, 
2 ст. л. олії, перець, сіль.
Приготування. Щавель, цибулю та зелень переберіть, помийте і дрібно посічіть, додайте нарізані кубиками варені картоплю і яйця. Огірки покрайте напівкружальцями і також всипте до решти інгредієнтів. Для заправки змішайте олію, гірчицю (кількість її регулюйте на власний смак), сіль і перець. Дайте готовому салату трохи настоятися.
...з беконом і грибами
Інгредієнти: 2 картоплини, 100 г бекону, 100 г консервованих грибів, 1 солодкий перець, невеликий пучок щавлю, кріп, сіль, оливкова олія, сухарики – за смаком.
Приготування. Обсмажте шматочки бекону на сухій сковорідці, зваріть картоплю і наріжте кубиками. У миску покладіть бекон, картоплю, покраяний соломкою солодкий перчик, гриби, порізаний щавель. Посоліть, заправте олією, вимішайте і посипте сухариками – салат готовий.
... з редискою та яблуками
Інгредієнти: пучок щавлю, 8–10 редисок, 2–3 зубки часнику, 2 яблука, зелена цибуля, сметана для заправки, сіль.
Приготування. Перебрані і помиті щавель та зелену цибулю дрібно посічіть. Яблуко краще стерти на тертці – так буде смачніше. Редиску поріжте тонкими кружальцями. Часник потовчіть у ступці або пропустіть через прес. Посоліть салат, заправте сметаною і перемішайте.

Щавлевий пиріг

Така випічка виходить дуже соковитою, кисло-солодкою. Тісто можна придбати в магазині або ж приготувати вдома за улюбленим перевіреним рецептом
Інгредієнти: 500 г щавлю, 1 кг дріжджового тіста, по 2 ст. л. цукру і солодкого чаю, по 1 ст. л. олії і крохмалю картопляного.
Приготування. Тісто розділити навпіл, розкачати одну частину за формою для запікання, змастити форму маслом, викласти тісто, на нього – дрібно нарізаний щавель, перемішаний із крохмалем і цукром. Розкачати в пласт другу частину тіста, накрити пиріг, дати йому підійти в теплі, помазати солодким міцним чаєм, запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин. Начинка пирога виходить солодкою і дуже ароматною.

Щавель на зиму

Погодьтеся, так хочеться зварити взимку зелений борщ і згадати літо. А крім першої страви, його можна використовувати як начинку для пиріжків
Інгредієнти: щавель, 1 л води.
Приготування. 4-літрову каструлю промитого і дрібно нарізаного щавлю залити водою, довести до кипіння, варити на середньому вогні 20–30 хвилин, розкласти у стерильні банки і закатати.

Заправка із часниковими стрілками

Якщо вам до вподоби ароматний зелений борщ, подбайте про таку заготовку, щойно зимовий часник випустить стрілки
Інгредієнти: 800 г щавлю, 100 г стрілок часнику, 50 г петрушки та кропу, 1 ст. л. солі, 1 скл. води.
Приготування. Посічену зелень висипаємо в каструлю, додаємо сіль і воду, доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин, розкладаємо у стерильні банки, закатуємо і перевертаємо.

Омлет з кислинкою 

Поєднання яєць із будь-якою весняною зеленню чудово смакує і додатково насичує організм вітамінами
Інгредієнти: 4 яйця, пучок щавлю, 150 г домашнього сиру,       4 ст. л. оливкової олії, 60 г вершкового масла, сіль та чорний перець – за смаком.
Приготування. Зелень подрібнюємо. Збиваємо яйця, перчимо, солимо і перемішуємо з половиною нашаткованого щавлю. Розігріваємо на сковороді масло та олію і виливаємо в неї суміш листя зі збитими яйцями, додаємо половину сиру і перемішуємо. Коли маса почне спікатися, нарізаємо скибочками сир, що залишився, і викладаємо поверх страви. Поливаємо омлет зі щавлем розтопленим маслом і ставимо в розігріту духовку на 3–5 хвилин.

Заморожений щавель

Він чудово зберігає свої смакові якості, а споживати його і зимової пори дуже важливо. Правильне заморожування дає змогу зберегти всі вітаміни й мікроелементи і не потребує багато часу та зусиль
Інгредієнти: щавель.
Приготування. Листя добре промити кілька разів і ретельно перебрати. За бажанням можна відтяти хвостики, проте їх також використовують, якщо люблять кисліші страви. Щавель просушити на рушничку, нарізати якомога дрібніше, укласти щільно в пакети разовими порціями і, витискаючи повітря, закрити чи зав’язати торбинки. А щоб не переплутати взимку заморожену зелень, бажано наклеїти стікер із зазначенням назви продукту і дати. Можна помістити нарізаний щавель і в силіконові чи пластикові контейнери, а коли добре замерзне, вийняти з форм і загорнути в харчову плівку чи звичайні торбинки – такі брикети економлять місце в морозильній камері. Коли варитимете борщ, їх можна, не розморожуючи, класти в каструлю.

Солодкі слойки

Випічка зі щавлем – не рідкість. Пропонуємо рецепт ще однієї з таких страв
Інгредієнти: 1 упаковка готового листкового тіста, пучок щавлю, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. меду, 1 жовток, лимонна цедра.
Приготування. Перебраний і промитий щавель поріжте й обсмажте на олії. Розкачайте тісто і поділіть його на прямокутники. На край кожного покладіть лимонну цедру і цукор, поверх щавель і ще трохи підсолодіть. Краї прямокутників злегка змочіть, складіть їх навпіл і защипайте. Зверху змастіть збитими з медом жовтками. Випікайте при 180о С рівно 25 хвилин.

Щавлевий соус

Таке доповнення чудово смакуватиме до гарячих м’ясних і рибних страв
Інгредієнти: пучок щавлю, 4 ст. л. жирної сметани, 1 ч. л. борошна, 1 ч. л. цукру, 30 г вершкового масла, сіль та чорний мелений перець – за смаком.
Приготування.  Листя перебрати, помити і дрібно порізати. Злегка обсмажити пшеничне борошно на маслі і додати до нього щавель, цукор із сіллю й перцем, заправити сметаною, перемішати і довести до кипіння.

На замітку

l Щавель і м’ята чудово доповнять салат із тунцем чи індичкою під вершковим соусом.
l Щавель та імбир, збиті в блендері з ложкою оливкової олії, стануть ідеальним соусом до запеченої риби.
l Щавель і сулугуні смакуватимуть запеченими в тонкому лаваші.
l Щавель і сметана створять з огірком ідеальне салатне тріо.

Telegram Channel