Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хотів утекти із тюрми… на гелікоптері

Шахрай-рецидивіст Дмитро Тичков зараз на волі.

Фото kursif.ua.

Хотів утекти із тюрми… на гелікоптері

Але якщо тоді операція не вдалася, то через 3 роки чоловік таки безслідно зник із в’язниці

В Україні за 16 літ кількість засуджених, що перебувають у місцях позбавлення волі, зменшилася з 240 до 44 тисяч осіб. Такі дані торік озвучив керівник Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента Олександр Букалов. Загалом офіційної інформації щодо людей, ізольованих Фемідою від суспільства, надзвичайно мало. Навіть сайт Державної кримінально-виконавчої служби, яка займається українськими в’язницями, на час підготовки цього матеріалу взагалі не працював. Єдине, що можна сказати достовірно: із наших тюрем втікають злочинці і подекуди їм успішно вдається сховатися від правоохоронців

У вересні 2016 року на вечірній повірці у Кропивницькому сізо недорахувалися одного в’язня. Як виявилося, безслідно зник шахрай-рецидивіст із п’ятьма судимостями кримчанин Дмитро Тичков. Ніяких підкопів, порізаних ґратів чи ще чогось подібного тоді не виявили: чоловік просто розтанув. Ходили чутки, що для такої втечі злочинець мав домовитися з усіма службовцями, які його охороняли. Сумнівів у тому, що він здатен провернути таку операцію, ні в кого не виникло. Адже у 2013 році засуджений Тичков намагався втекти з колонії у тій же Кіровоградській області… на гелікоптері! Прямо з камери зателефонував і замовив пілота. Гвинтокрил тоді приземлився посеред пенітенціарної установи, і втікач встиг застрибнути у кабіну. Якби не зволікання пілота, який здогадався, як його використали, Тичкову з напарником вдалося б накивати п’ятами.
Так от, цей непересічний злочинець своєю успішною втечею поставив оцінку всій українській системі виконання покарань. Адже він наглядно продемонстрував, що не зупиниться ні перед чим, щоб вийти на волю. А висновків, як бачимо, ніхто зі службовців не зробив.

Безслідно зник шахрай-рецидивіст із п’ятьма судимостями кримчанин Дмитро Тичков. Ніяких підкопів, порізаних ґратів чи ще чогось подібного тоді не виявили: чоловік просто розтанув.

Утеча Тичкова — ​яскравий, але не винятковий випадок із життя українських тюрем. На початку квітня цього року в Житомирській області з виправної колонії втік небезпечний злочинець. 27-літній чоловік був засуджений за умисне вбивство і крадіжку до  13 років позбавлення волі, 12 з яких уже відсидів. За два дні після втечі чоловіка затримали у батьківському селі. Він пояснив, що дуже хотів побачитися з рідними. А тепер йому додасться від трьох до п’яти років нового терміну. Така ж доля спіткала злочинця, який у червні 2015-го втік з Літинської виправної колонії, що у Вінницькій області. В’язня-вбивцю привезли на цегельний завод, де він мав працювати. Чоловік скористався послабленням нагляду і гайнув до родичів, які проживали у сусідньому Жмеринському районі. За три дні його спіймали.

Щоправда, інколи втікачам вдається значно довше переховуватися від правоохоронців. У 2016 році польська поліція затримала злочинця, який незаконно вибрався з української колонії ще у  2007-му. Наш співвітчизник був засуджений за вбивство. А в сусідній країні зумів налагодити бізнес під чужими документами. Інколи для втечі з буцегарні навіть напилка, запеченого в хлібину, не потрібно в’язням передавати. Вони вручну розбирають мури темниці. У жовтні 2016 року на Львівщині з ізолятора тимчасового тримання зуміли втекти троє. Чоловіки, яких підозрювали у грабежі та крадіжках, розхитали батарею опалення, а потім проколупали діру в стіні та вибралися на волю. Згодом двох із них впіймали, третьому вдалося сховатися.
Торік у ЗМІ з’явилася інформація, що працівники Київського сізо оголосили страйк через невиплату зарплати. Потім її у Мін’юсті заперечили, мовляв, страйку не було, тільки «непорозуміння». Втім чиновники погоджуються, що людям, які охороняють засуджених, держава платить мізерні гроші. Можливо, через те їм не завжди вдається належно виконувати свої обов’язки, а злочинцям значно легше здобути собі квиток на волю.

Леонід ОЛІЙНИК

Telegram Channel