Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Сержант Фазз завжди готовий допомогти

Волинь-нова

Сержант Фазз завжди готовий допомогти

Здається, служба собак у поліції чи війську — ​справа настільки звична й буденна, що не викликає ні в кого особливих емоцій. Проте американським правоохоронцям таки вдалося здивувати: мають у штаті особливого співробітника — ​цуцика, котрий працює на посаді… офіцера з обіймів

В управлінні поліції міста Сент-Пол, що у штаті Міннесота (США), 5-місячний песик опинився зовсім випадково. Під час одного зі службових виїздів патрульні виявили на місцевій фермі бездомну собаку зі щенятами — ​маленькими, неймовірно милими і грайливими. Врешті-решт офіцер Кетрін Сміт повернулася додому з цуценям, яке назвала Фазз (Fuzz), що в перекладі означає «пух», «пушок» (на фото ліворуч). Найцікавіше, що, крім цього значення, слово ще трактується і як «поліція», і як «поліцейський», «коп». Можливо, така гра слів і визначила подальшу долю песика?

Якось колега прийшла на роботу зі своїм чотирилапим вихованцем, і Кетрін спало на думку, що цуценяті не завадить поспілкуватися з дорослим собакою. Так Фазз опинився у відділку — ​й одразу став загальним улюбленцем. Його поява була для поліцейських своєрідною релаксацією, перепочинком від поточних справ і проблем, можливістю переключитися на щось приємне. Робота копів — ​це суцільне випробування для нервів, тож вимагає високої стресостійкості. Не дивно, що кумедний і товариський пухнастик невдовзі став кращим другом офіцерів поліції, а згодом і… незамінним працівником. Собаку з особливими терапевтичними здібностями вирішили прийняти на неповний робочий день на посаду офіцера з обіймів, і, поки Кетрін виконує свої службові обов’язки, сержант Фазз 10 годин на тиждень незмінно перебуває в центрі уваги: лащиться до працівників, зустрічає відвідувачів — ​і охочих обійняти його не бракує. Господиня ж цуцика, як сама жартує, «дуже втішена його швидким кар’єрним ростом».
На думку поліцейських, хоча Фазз і не ловить злодіїв, але він виконує дві дуже важливі функції: допомагає копам та потерпілим завдяки обіймам подолати стрес, а також служить, так би мовити, «суспільним льодоколом» — ​сприяє встановленню контактів із громадою. «Ми прагнемо охопити якомога ширше коло людей — ​розмовляти з ними, бачити їх. І цей милий пес спроможний допомогти нам налагодити взаєморозуміння», — ​каже офіцер Армандо Абла-Рейес.

На думку поліцейських, хоча Фазз і не ловить злодіїв, але він виконує дві дуже важливі функції: допомагає копам та потерпілим завдяки обіймам подолати стрес, а також служить, так би мовити, «суспільним льодоколом» — ​сприяє встановленню контактів із громадою. 

Про життя свого улюбленця працівники управління поліції розповідають на сторінці Saint Paul Police Department у «Фейсбуці». Під хештегом #FuzzFriday практично щоп’ятниці на сторінці з’являються нові світлини та повідомлення про будні незвичайного сержанта Фазза. Копи сподіваються, що з часом пес отримає сертифікат собаки-терапевта і допомагатиме ще більшій кількості людей, котрі зазнали нападів, жорстокості чи психологічного тиску. Наразі ж у нього маса прихильників і найкраща у світі робота.
А от німецьку вівчарку на кличку Гавел (світлина справа) за надмірну доброту звільнили зі служби в австралійській поліції. Воно й не дивно: пес дуже товариський і при затриманні підозрюваних грався з ними замість того, щоб допомагати правоохоронцям їх заарештовувати. «Собака не показав навичок, необхідних для служби в поліції», — ​наголосив його офіцер-вихователь.

Та, як мовиться, нема того поганого, щоб на добре не вийшло. От і перед Гавелом відкрилися нові можливості: ним зацікавилися в адміністрації губернатора штату Квінсленд, що на північному заході Австралії. Тепер пес займає посаду віце-королівського собаки. В його обов’язки входить привітання гостей та участь в офіційних заходах із губернатором Полом де Джерсі.

Надія АНДРІЙЧУК

Telegram Channel