Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Папа Римський, у жилах якого текла волинська кров

Понтифік, із яким можна було поговорити українською мовою.

Фото time.com.

Папа Римський, у жилах якого текла волинська кров

10 вражаючих фактів про легендарного Іоанна Павла ІІ,  якому 18 травня виповнилося б 98 років

У червні 2001-го на зустріч із Папою у львівському мікрорайоні «Сихів» зібралося приблизно 400 тисяч чоловік. Почалась злива. «Дощ падає — ​діти ростуть», — ​усміхнувся Іоанн Павло ІІ і заспівав пісеньку польською мовою: «Не падай, дощику, бо тебе тут не треба. Обійди гори, ліси і вернися до неба!» Сотні тисяч, затамувавши подих, у зливу, слухали, як немічний дід співає, і ніхто не розходився… Лише своєю присутністю Понтифік міг створити таку атмосферу, поринути в яку прагнули мільйони. Це справді незбагненно й містично. І ця людина не переставала дивувати всі 26 років, протягом яких очолювала католицьку церкву

1.Поляк Іоанн Павло ІІ (світське ім’я — ​Кароль Войтила) був не тільки першим Папою-слов’янином, а й першим Понтифіком, у жилах якого текла українська, точніше волинська кров. Адже родина його мами Емілії Качоровської походить із Холмщини. Про це свідчив родич Кароля Войтили — ​лікар Борис Филипчак (його тесть Йосиф Кучмерчик хрестив малого Кароля Войтилу, а дружиною Йосифа була рідна сестра мами Понтифіка — ​Ольга). «У домі Качоровських розмовляли двома мовами — ​польською і українською, — ​стверджував він. — ​Папа в тісніших гуртах висловлювався: «Моя мама була русинкою», а від моєї дружини (двоюрідна сестра Папи. — ​Ред.) знаю, що вони були греко-католицького обряду, але згодом сполонізувалися».

"Справжні християни, як і спортсмени, мусять багато собі відмовляти"

2. Іоанн Павло ІІ дуже любив спорт. Його називали «Папою спортсменів». Найбільшою пристрастю був футбол. Іван Павло ІІ став першим Понтифіком, який у цьому ранзі відвідав футбольний матч (29 жовтня 2000 року грали збірні Італії та решти світу. — ​Ред.). Також Папа особисто ходив у гори, сплавлявся на байдарках і катався на лижах. Якось один із його критиків запитав: «Хіба личить кардиналові їздити на лижах?» Кароль Войтила відреагував блискавично: «Єдине, що не личить робити кардиналові, — це погано на них їздити».
У 2004 році Іоанн Павло ІІ створив у Ватикані департамент спорту. «Деякі речі, характерні для спортсменів, такі, як уміння зробити правильний вибір, життєва дисципліна, здатність переносити труднощі, повага до суперника, дотримання правил гри, не чужі для християн. Справжні християни, як і спортсмени, мусять багато собі відмовляти», — ​заявив він.

3. 13 травня 1981 року, під час зустрічі з вірними на площі Святого Петра у Римі, Понтифік був важко поранений пострілом у живіт. Замах зробив член турецького ультраправого угруповання Махмет Алі Агджа. Його заарештували на місці злочину. У 1983-му Папа відвідав у в’язниці Алі Агджу, засудженого довічно. Вони поговорили, залишившись удвох, але тема розмови досі невідома. Після цієї зустрічі Іоанн Павло II сказав: «Те, про що ми говорили, залишиться нашим секретом. Я спілкувався з ним, як із братом, якого простив і який має мою повну довіру». На прохання Понтифіка Агджа був помилуваний італійською владою і переданий у руки турецького правосуддя.

За всієї відкритості сучасному світу й оновленню Церкви  Понтифік залишався безкомпромісним захисником традиційних християнських цінностей, засуджуючи дошлюбні й позашлюбні зв’язки, контроль над народжуваністю, розлучення, гомосексуалізм й аборти.

4. У 1987 році Папа зустрівся з Константинопольським Патріархом Димитрієм, і вони підписали спільну заяву. 1995-го Іоанн Павло ІІ мав аудієнцію із теперішнім Константинопольським Патріархом Варфоломієм І, з яким теж підписав спільну заяву.
У 1988 році делегація Ватикану відвідала Москву, де взяла участь у святкуванні тисячоліття хрещення Київської Русі. Під час візиту в Україну Папа провів зустрічі з учасниками засідання Всеукраїнської Ради Церков (окрім УПЦ Московського патріархату. — ​Ред.). 1982 року, вперше за 450 літ з часу відділення англіканської церкви від римо-католицької, Понтифік здійснив спільне богослужіння з архієпископом Кентерберійським.
11 грудня 1983-го став першим Папою, який відвідав лютеранську церкву.
У квітні 1986 року він уперше з апостольських часів переступив поріг синагоги, де, сидячи поруч із верховним рабином Риму, вимовив фразу, що стала одним із найбільш цитованих його висловлювань: «Ви — ​наші любі брати і, можна сказати, наші старші брати».
У травні 2001-го він відвідав Грецію. Це був перший візит глави римо-католицької церкви з 1054 року, коли стався розкол християнської церкви на католицьку і православну. 
2001-го, здійснюючи поїздку до Сирії, він молився про мир у Дамаску і став першим Папою, який відвідав мечеть. 

5. Під час поїздки в США в 1979 році став першим Папою, який відвідав Білий дім, де зустрівся з президентом Джиммі Картером.  1 грудня 1989-го Іоанн Павло ІІ прийняв у Ватикані Михайла Горбачова. Це була перша в історії зустріч глави католицької церкви з найвищим комуністичним лідером.

6. 12 березня 2000 року Понтифік здійснив обряд «Mea Culpa» — покаяння за гріхи синів Церкви (скоєні католиками в ході історії), запевняючи, що Церква, зі свого боку, прощає образи, заподіяні їй іншими. Іоанн Павло ІІ — перший Папа, який просив вибачення. З моменту обрання це робив приблизно 100 разів. Він реабілітував Галілео Галілея, оголосивши рішення інквізиції стосовно нього помилковим. Потім — Джордано Бруно, Яна Гуса, Мартіна Лютера. 

7. Вітаючи Патріарха Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого, який провів у радянських таборах 18 літ, на знак глибокої пошани до нього і всупереч протоколу Іоанн Павло ІІ підвівся і сам підійшов до українця.

На знак глибокої пошани до нього і всупереч протоколу Іоанн Павло ІІ підвівся і сам підійшов до українця.

8. Під час візиту до України 2001 року виголошував промови українською. 

9. За всієї відкритості сучасному світу й оновленню Церкви Понтифік залишався безкомпромісним захисником традиційних християнських цінностей, засуджуючи дошлюбні й позашлюбні зв’язки, контроль над народжуваністю, розлучення, гомосексуалізм й аборти.

10. Прощання з Іоаном Павлом II і його похорон стали наймасовішою церемоніальною подією в історії людства. 300 тисяч чоловік були присутніми на траурній літургії, 4 млн паломників проводжали Понтифіка із життя земного у Вічність. На похорон прибули понад 100 глав держав й урядів, зокрема Генеральний секретар ООН Кофі Аннан. І ще близько двох тисяч членів різних делегацій – усього зі 176 країн. 

ТАК ПРОМОВЛЯВ ПАПА ІОАНН ПАВЛО ІІ:

 «Відкрийте свої серця і не перетворюйте їх на в’язницю зневіри та сумнівів».
 «Ніколи не переставайте мріяти, адже наші мрії – еліксир молодості». 
 «Не зраджуйте своє покликання, адже тільки тоді можна бути в гармонії із собою, коли ти робиш ту справу, яку любиш».
 «Не бійтесь ризикувати заради доброї справи, не лякайтеся, коли потрібно обстоювати справедливість, цурайтеся лицемірства та зла».
 «Прощайте своїм ворогам і живіть далі. Ненависть знищує людину, руйнує її душу, відволікає від головного – від краси світу й неповторності свого життя».
 «Навчіться насолоджуватися сьогоденням, його ексклюзивною красою, надзвичайними можливостями. Минуле змінити не в наших силах, майбутнє – для нас невідоме. І тільки сьогодні маємо можливість  стати краплею щирості в бурхливих хвилях океану життя».
 «Оберігайте свою родину як найцінніший скарб, друзів як ангелів-охоронців й вірте в щиру та жертовну любов».
 «Сприймайте свої невдачі з посмішкою, не як трагедію, а як спробу чогось навчитися».
«Запам’ятайте: ніколи не пізно змінити своє життя, впустити Христа у свій дім, навчитися бути терплячими, бути собою і не відрікатися від істини».

Василь РОГУЦЬКИЙ

Telegram Channel