Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Літо – ідеальна пора зміцнити дитячий організм

Волинь-нова

Літо – ідеальна пора зміцнити дитячий організм

Турботливим матусям про користь загартовування відомо чимало: воно позитивно вливає на імунітет, покращує обмін речовин, тренує серцево–судинну систему, прискорює циркуляцію крові, стимулює роботу органів травлення, позбавляє алергії, поліпшує настрій, підвищує фізичну та розумову активність, нормалізує сон

Саме час узятися до справи, адже влітку діти менше хворіють, тож не доведеться переривати процедури через те, що вони занедужали. Звісно, це не стане панацеєю від болячок, але сприятиме легшому перебігу хвороб і швидкому відновленню організму.

До вибору методики оздоровлення підходьте серйозно і виважено. Якщо ж ваш малюк з’явився на світ завчасно і вагою до 2,5 кг, отримав травми при народженні, часто застуджується, хворіє понад 5 разів упродовж року і довго видужує, швидко втомлюється, неактивний, сонливий, схильний до алергії чи має спадкові патології, не обійтися і без консультації педіатра.

Пам’ятайте: загартовування — не разова акція. Тож, беручись у такий спосіб зміцнювати імунітет сина чи доньки, врахуйте основні правила:

1. Дитина має бути цілком здоровою. Хворим чи недолікованим не проводьте загартовуючих процедур, щоб не погіршити стан і не спровокувати ускладнень.

2. Загартування ефективне тільки тоді, коли його проводять систематично. Без постійного закріплення досягнуті результати втрачаються.

3. Суть оздоровчих процедур — у поступовій адаптації організму до умов зовнішнього середовища. Не можна різко збільшувати тривалість і силу їхнього впливу. Дійте обережно, плавно знижуйте температуру води (повітря) або додавайте по кілька хвилин прийому повітряних (сонячних) ванн.

Дійте обережно, плавно знижуйте температуру води (повітря) або додавайте по кілька хвилин прийому повітряних (сонячних) ванн.

4. Процедури мають бути комплексні. Ми асоціюємо загартування з холодом. Насправді ж воно передбачає чергування охолоджувальних і теплових процедур, фізичних навантажень, масажів. Якщо ви залишите малюка роздягненим без руху навіть на кілька хвилин у приміщенні з низькою температурою, він може застудитися. Робіть із ним зарядку в цей час, присідайте, ходіть, стрибайте.

5. Шукайте індивідуальний підхід. Вибирайте те, що підходить вашій малечі, приносить задоволення. Не наполягайте на процедурах, які не до вподоби дитині.

6. Позитивне налаштування. Процес загартування має викликати хороші емоції, бадьорити, поліпшувати самопочуття. Доречною буде ігрова форма: іграшки, віршики, пісеньки зроблять заняття веселими і цікавими.

7. Не забувайте про особистий приклад. Діти так люблять усе повторювати за мамою і татом — скористайтеся цим і будьте взірцем для них.

8. Загартування з примусу — менш ефективне! Воно повинно стати для малюка цілком природною потребою, як втамування голоду чи спраги: якщо дитина не хоче робити ті чи інші процедури — постарайтеся з’ясувати, що їй не подобається, і переконати, пояснити, зацікавити.

Для дітей не варто обирати радикальні методики загартовування. Їм підійдуть вмивання та обливання прохолодною водою, обтирання вологим рушником, ходьба доріжками з вологих рушників, контрастний душ; полоскання горла, плавання у водоймі, зарядка на свіжому повітрі, денний сон на вулиці (для немовлят), ходьба босоніж тощо. Не забувайте також про регулярне провітрювання кімнати і часті прогулянки.

Попереду — літо. Тож нехай сонце, вода й повітря допоможуть вашим діткам стати міцнішими і здоровшими.

Telegram Channel