Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«У Єгипті є два чуда світу: піраміди і… Мохаммед Салах» (Відео)

Коли лідеру «Ліверпуля» поставили запитання, якими трьома словами його могли б описати друзі, то він відповів: «Фантастичний, неймовірний, хуліган».

Фото Eurosport.com.

«У Єгипті є два чуда світу: піраміди і… Мохаммед Салах» (Відео)

Цікаві факти про одного з найбільш обговорюваних футболістів світу

У суботу, 26 травня, на НСК «Олімпійський» у Києві відбудеться фінальний матч Ліги чемпіонів 2018, в якому зійдуться її 12-разовий тріумфатор іспанський «Реал» та 5-разовий — ​англійський «Ліверпуль». А ще цю гру називають битвою двох зірок — ​33-річного лідера «вершкових» Кріштіану Роналду та 25-річного провідника «червоних» Мохаммеда Салаха. Якщо про першого ми знаємо майже все, то другого, хоч він і стрімко увірвався на футбольний олімп, лише відкриваємо для себе.

1. Народилась майбутня футбольна зірка у маленькому єгипетському селі Нагріг. У цій глибинці не було футбольних м’ячів, тому малий Салах грав у футбол склеєними докупи шкарпетками. В 14 років хлопця помітили представники каїрського клубу «Ераб Контракторс», а вже у 19 він грав у єгипетській футбольній збірній.

2. Невідомо, чи назвали Салаха на честь легендарного боксера Мохаммеда Алі, але футболіст є його шанувальником. Його кар’єру також можна порівняти з Алі — ​невдалий період у «Челсі» став нокдауном, після якого спортсмен почав «пурхати, як метелик, і жалити, як бджола». Тільки в нинішній Прем’єр–лізі він забив 31 гол, тим самим встановив новий рекорд та отримав титул найкращого гравця чемпіонату Англії.

Після кожного забитого гола він піднімає руки догори й молиться Аллаху.

А ще Салаха називають «єгипетським Мессі» за фізіологічну схожість і подібну манеру гри, але, що цікаво, йому більше подобається Роналду. Тому що Кріштіану працює над собою так, як ніхто інший.

3. Єгиптяни кажуть, що в їхній країні є два чуда світу — ​піраміди та Мохаммед Салах. Велику частину заробітку спорт-

смен віддає на благодійність. У рідному селі він побудував школу, футбольне поле, пожертвував гроші на лікарняну техніку, машини «швидкої» допомоги.

А ще Салах врятував єгипетську валюту! У 2017 році країні була необхідна фінансова підтримка у вигляді іноземного капіталу, і саме Мохаммед прийшов на допомогу. Футболіст подарував державі 210 тисяч британських фунтів.

4. Мохаммед — ​віруючий мусульманин. Після кожного забитого гола він піднімає руки догори й молиться Аллаху. Під час Рамадану спортсмен відмовляється пити воду у перервах матчу та дотримується спеціальної дієти.

До речі, свою донечку футболіст дуже хотів назвати Меккою — ​на честь відомого паломницького міста, куди він мріє потрапити. Проте передумав, адже таку назву носить не лише місто, а ще й мережа казино «Мекка Бінго». Тому крихітку назвали Маккою.

5. Салах вважається одним із найшвидших гравців світу. Проведені заміри показали, що він пробігає 70 метрів за 7 секунд. Це приблизно такий же результат, як у неперевершеного бігуна Усейна Болта.

Пряма трансляція поєдинку «Реал» — ​«Ліверпуль» 26 травня о 21.30 на ТРК «Україна».

Петро ПАС.

Telegram Channel