Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
«Топчу–топчу ряст–ряст, Бог здоров’я дасть–дасть…»

Фото slavdelo.dn.ua.

«Топчу–топчу ряст–ряст, Бог здоров’я дасть–дасть…»

На Трійцю за давньою традицією встеляємо духмяною лепехою підлогу, вдихаємо неповторний аромат цієї цілющої рослини. За легендами, на неї на Зелені свята вперше сходить Святий Дух

Освячені трави й квіти мають потрійну силу

У суботу напередодні Трійці заготовляють і корінь аїру. У народі кажуть, що саме в цей час рослина має найбільші лікувальні властивості. Зелені пучки лепехи у ці дні заполонили ринки. Дехто робить на цьому «бізнес». Але щоб цілюща сила аїру подіяла краще, знайдіть час і зберіть його власноруч. Не можна вдаватися до варварських методів заготівлі, викорчовуючи лепеху до стеблини. Спочатку обов’язково потрібно попросити у Бога благословення: «Отець Небо, Земля–мати, благословіть цю рослину брати!»

Наші предки, встеляючи аїром долівку, ходили по ньому босими ногами, аби набратися цілющої енергетики. При цьому промовляли такі слова: «Топчу–топчу ряст–ряст, Бог здоров’я дасть–дасть». Клали стебла цієї рослини і у букети лікарських трав, які на Трійцю освячують у храмах. Висушені рослини використовували для приготування чаїв, клали у купіль дітям. Вважали, що їхня цілюща дія після освячення потроюється.

З лікувальною метою вживають відвари із кореня аїру. Для цього беруть одну столову ложку подрібненої сировини, заливають склянкою окропу, 15 хвилин парять на слабкому вогні. Потім півгодини настоюють та проціджують. Вживають по 3 столові ложки 3–4 рази на день за 15–20 хвилин до прийому їжі. Такий відвар допомагає при захворюваннях підшлункової залози, регулює кислотність шлунка, зміцнює імунну та кровотворну системи організму. Також має сечогінну та жовчогінну дію, позитивно впливає на весь кишково–шлунковий тракт. Якщо починається епідемія грипу чи ГРВІ, корисно носити з собою кілька шматочків висушеного кореня, його треба ретельно розжовувати, смоктати, щоб запобігти вірусним захворюванням.

Покладіть у букет рожу, акацію і звіробій

Антисептичну дію має ще одна рослина, котра нині квітне поруч багатьох осель — ​кущова рожа. Відвари з її пелюсток дуже допомагають при лікуванні захворювань горла. Для цього беруть одну столову ложку сухих пелюсток на склянку води, доводять до кипіння, настоюють годину, проціджують та використовують для полоскання.

Тим, хто має проблеми із судинами, варто зібрати цвіт білої акації. Спиртовий настій його корисний при тромбофлебітах, варикозному розширенні вен, різних шкірних захворюваннях. Цвіт акації треба відразу залити спиртом. На сонці тримають сім днів. Далі викидають у миску, додають один порізаний лимон з розрахунку на літрову банку. Вимішують, знову переливають у банку і ще 7 днів тримають на сонці. Використовують настій після ванни, втираючи в ноги знизу доверху, він добре знімає сухість, допомагає при тріщинах на стопах.

Фітотерапевти радять зривати цвіт рослин з тильного, не сонячного боку вранці до 12.00, коли ультрафіолетові промені ще не такі разючі. Збирають його сухим, без роси і не після дощу, у пору буйного цвітіння.

Не завадить запастися такою поширеною у нашому краї рослиною, як звіробій. Ліки з нього дуже корисні для тих, хто має шкірні захворювання. Не можна надовго залишати зірваний звіробій, адже ефірні речовини «втікають» — ​і цілющі властивості зменшуються. Тож краще взяти з собою в поле банку оливкової чи нерафінованої соняшникової олії, щоб відразу класти у неї цвіт. Удома потрібно поставити банку на сонячне вікно на 21 день. У такий спосіб роблять витяжку з цієї рослини, не використовуючи прес. Далі рідину зціджують і зберігають у темному місці. Для лікування втирають у хворі ділянки шкіри 1–3 рази на день.

Якщо ж звіробій збирають для приготування чаїв, то зрізають всю наземну частину стебла у перші два тижні його цвітіння. Він добре лікує дисбактеріоз, хвороби кишково–шлункового тракту, покращує перистальтику шлунка, допомагає при отруєннях. Але його не можна передозовувати. Особливо — ​чоловікам. Їм настій із самого звіробою приймати не радять — ​він погано впливає на потенцію. Краще заварювати чаї з 3–5 трав. Причому до таких зборів усіх трав беруть по столовій ложці, а звіробою — ​лише чайну.

Марія Трачук

Telegram Channel